1/2

Efsane seri Resident Evil, yıllar içerisinde nasıl değişti?

Hürkan Çalışkan 16.04.2018 - 16:03
Efsane korku oyunu serisinin değişimine hep beraber tanık olalım.

1996, aklımızın köşesinde yer edecek olan efsane serinin başlangıç tarihi… 20 yılı aşkın süredir piyasada olan oyun çok yol katetti. Ancak bu uzun yolda zaman zaman değişimler geçirdi. Gelin bu değişimleri önceki oyunları da inceleyerek ele alalım.

İlk Resident Evil oyunu 1996 da korku ve hayatta kalma tarzı ile oyuncuların karşısına çıkmış, zamanına göre gelişmiş grafikleri ve üst seviye ses kalitesi ile oyuncuların ve eleştirmenlerin beğenisini kazanmıştı. Oyunda Racoon tepeleri ve şehrinde gerçekleşen olağanüstü olayları S.T.A.R.S (Chris Redfield, Jill Valentine Albert Wesker, Barry Burton, Rebecca Chambers) ekibi ile araştırmaya başlıyorduk. Umbrella Corporation adlı şirketin T-Virüsü'nü yayıp insanları ve hayvanları birer zombiye dönüştürdüğüne şahit oluyorduk.

Resident Evil serisi, yıllar içerisinde nasıl değişti?

Resident Evil 2’de, ilk oyunda ana karakterimiz olan Chris Redfield’ın ortadan kaybolması ve kardeşi olan Claire Redfield’ın, onu aramak için Racoon City’ye gelmesi konu alınıyordu. Aynı zamanda polis olduğu ilk günde Racoon City’de görev alan partner karakter Leon Scott Kennedy’e de hayat veriyorduk.

Resident Evil 3'ün hikayesi, ikinci oyundaki hikayeye çok yakın zaman diliminde geçiyor. İlk oyundan tanıdığımız Jill Valentine’ı, şehirdeki kaos ortamından kurtarmak için uğraşıyorduk. Aynı zamanda Umbrella Corp’un, S.T.A.R.S ekibini yok etmek için gönderdiği efsanevi Nemesis karakteri ile baş etmeye çalışıyorduk.

Özetlediğim bu üç oyunu ele aldığımızda oyunların bariz ortak noktaları bulunuyor. Öncelikle üç oyunda da asıl amacımız kendimizi kurtarmak olurken, oyun akışı içerisinde birbirinden zorlu bölüm sonu canavarları ve bulmacalar bizi gerginliğe sürüklüyordu. Aynı şekilde teknik açıdan ele aldığımızda daha önceden planlanmış sabit kamera sistemi üç oyunda da mevcuttu ve bence muazzam  müzikleri ile birlikte korku faktörünü tetikleyen en önemli etkenlerdendi.

Efsane seri Resident Evil, yıllar içerisinde nasıl değişti?

Resident Evil 4: Serinin kaderi değişiyor

İlk üç oyunun beğenilmesi ve satış rakamları Capcom'u etkilememiş olacak ki, geliştiriciler stratejik değişikliğe gitmeye karar vermiş ve Resident Evil 4 ile oyunun evrimini başlatmıştı. Oyunda Resident Evil 2’deki  Racoon City olaylarının üzerinden 6 yıl sonrası  anlatılıyordu ve ikinci oyunun esas oğlanı Leon S. Kennedy’le tekrar karşılaşıyorduk. Ancak oyun mekaniğinde ve hikayede önemli farklılıklar söz konusuydu. Oyunun hikayesini  kısaca özetlersek,

Racoon şehrinden kurtulmuş Leon başkanın kızını korumak için görevlendirilmiştir. Ancak Ashley Graham kendilerine Los Illuminados diyen tarikat tarafından bir köye kaçırılır. Leon başkanın kızını bulabilmek için köye gittiğinde insanlarda farklılık ve saldırganlık olduğunu fark eder. Ancak bu, Racoon şehrinde gördüğü T-Virüsü değildir. Bu kez tarikat lideri Osmund Saddler tarafından,  Las Plagas adlı Parazit yerleştirilen köylülerle karşı karşıya gelecektir. Bu parazit yaratıkları daha akıllı yapıyor, hızlı hareket etmelerini ve çevrede bulunan silahları kullanmalarına imkan veriyor. Oyunda kırıntılar halinde Umbrella ve Wesker ile ilgili bilgiler edinsek de, asıl amaç başkanın kızını kurtarıp Saddler’ı yok etmekti.