1/3

Facebook'ta shooter oynamak

Tolga Canatan 5.07.2012 - 16:06
Yeni oyun platformu
Yapılan yeni çalışmalar sosyal ağlardaki oyun türlerinin 2013'te kat kat artacağını gösteriyor. Bunlar arasında şüphesiz ki en çok istenen tür 'hardcore'.  Zaten Social Time Pro'da  yaptığı  anketle Facebook'taki hardcore oyun boşluğuna yönelik gerçek bir ilginin var olduğunu raporladı. PC veya konsol odaklı olan ve Farmville ya da Cityville tarzındaki oyunlara hiç benzemeyen hardcore oyunlar sıkı oyuncuların devamlı ilgisini çekmiştir. Peki hardcore kavramı facebook oyunlarıyla bütünleşirse ortaya nasıl bir manzara çıkar?

Kabam (Kingdoms of Camelot, Dragons of Atlantis...) ve Casual Collective (Backyard Monsters) gibi firmalar sosyal ağlara yönelik hardcore oyunlar geliştirmekte. Öyle ki popüler facebook oyunlarının -2012 Haziran verilerine göre -toplam aktif kullanıcı sayısı 750 milyona yakın. Elbette bir kişi birden fazla oyun oynuyor ama her ne olursa olsun bu inanılmaz ve ulaşılması çok güç bir sayı. Facebook'un 600 milyona yakın nüfusunu da hesaba katarsak sayının önemi biraz daha iyi anlaşılabilir. Bu oyuncuların bir kısmını hardcore'a yönlendirmenin dışında yeni oyuncuları da facebook'a çekmek hiç de fena olmaz.


Oyun oynamak isteyen insanları sosyal ağlara çekmek istiyorsanız çeşitliliğe yönelmeniz şart. Çünkü milyonlarca insan milyonlarca farklı istek demek. Bütün bu istekleri tek bir çatı altında toplayıp onlara  yönelik  oyun geliştirmek için oldukça sıkı pazar araştırmaları yapmak gerekir. PC ve konsollarda türler artık birbirine geçmiş durumda.  En katı FPS oyunlarına dahi RPG unsurları serpiştirilebiliyor.  Durum böyle olunca da insanları oyun oynamak için sosyal ağlara çekmek söz konusu çeşitliliği mutlak kılıyor. Öyle ki bu çeşitlilik inek satın alıp, çiftlik kurmaktan ya da gökdelenlerle dolu şehir yapmaktan öteye geçmeli. Çünkü çoğu oyuncu tarlalarını sulaması için arkadaş bulacağı vakti, daha çok beceri isteyen konsol oyunlarına harcıyor.