1/3

Football Manager 2012

Murat Halilbeyoğlu 21.10.2011 - 17:11
Yedek kulübesinden bağıran adam olun
Platformlar PC, PSP, iOS
Football Manager 2012
  • Yapımcı - Yayıncı Sports Interactive - Sports Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 80
16 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%73
Artılar -Ara birimin en kolay erişim sağlanabileceği bir düzeye getirilmiş olması, gelişmiş yardım sistemi, kontratlarda daha iyi anlaşma seçenekleri, oyun esnasında lig ekleyip çıkartma.
Eksiler -Geliştirilmiş denmesine rağmen fazla farkı olmana 3D maçlar, yenilenen ara birimin ilk başlarda yarattığı karışıklık.
12 Şubat 2004’te Eidos ve Sports Interactive şiddetli geçimsizlikten dolayı evliliklerini bitirmeye karar verdiklerinde bütün futbol hayranları büyük bir şok yaşamış ve artık menajerlik oyunlarının düşüşe geçeceğini tahmin etmişlerdi. Nitekim 1992’den beri Championship Manager ile hayatlarındaki futbolu sadece bir oyundan fazlası olarak gören bu serinin hayranları 12 senenin ardından neler olacağını çok merak ediyordu. Ancak korkulan olmadı ve Championship Manager hayatına devam ederken isim hakkını da geride bırakan Sports Interactive, Football Manager ile yeni bir dünya açtı.

Şimdi tarihler 2011’i gösterirken boynuzun kulağı geçtiği bu duruma bir kez daha şahit olarak serinin yeni oyunu Football Manager 2012’yi de deneyerek Sports Interactive’in 7 sene önce aslında ne kadar yerinde bir karar verdiğini tekrardan onaylıyoruz.

Galibiyetin dört hali var
Peki, bir Football Manager oyunu nasıl incelenir? Her tarafından istatistik fışkıran, detaylara boğulmuş, bilmeyen kişiler için bir oyundan çok renkli bir iş programına benzeyen bir oyunun hangi yönünü anlatıp hangi yönlerini oyuncunun keşfetmesine bırakabilirsiniz?   

Sanırım burada geçmişten gelen bilgiler ile bu türün hayranlarının en çok sıkıntı yaşadıkları alanlarda yapılan yeniliklerden başlamak en mantıklısı. Aslında bu bağlamda biraz da oyunun teknik tarafına giriş yapıyoruz.

Yıllardan beri çıkan oyun türleri arasında en az sistem gereksinimi belki de menajerlik oyunları için geçerlidir.

Football Manager 2012
Özellikle 3D maçlardan öncesinde sadece yazıların ve tabloların oluştuğu bu düzen için çok eski zamanlarda “Excel’i açıyorsa bu oyunu da açar” türünden sözler söyleniyordu. Fakat bugüne geldiğimizde artık iş biraz daha ciddileştiği için artık o tarz esprileri yapmak o kadar kolay değil. Nitekim bundan önceki birkaç oyunun, özellikle veri tabanının, yarattığı yükten dolayı bir anda o ufacık oyun kocaman bir canavara dönüşmüştü. Dolayısı ile Football Manager 2012’yi ilk açtığınızda sizi karşılayacak ilk yenilik de bu anlamda olacak.

Oldu ya siz illa ki 12-13 tane lig istediniz ve dediniz ki “Kasarsa kassın ben bu oyunu böyle oynarım”.
Fakat bir süre sonra tek bir günü bile, bir saate yakın zamanda geçirdiğinizde içinizde bir pişmanlık hissi doğacak. Şimdi, devam etmek isteseniz buna ömrünüz yetmez, kapatmak isteseniz oynadığınız beş sezon boşa gidecek. O kadar kariyer başarısı, o kadar kupa, vs… İşte Sports Interactive’in bu yeni oyunda size sunduğu en büyük güzellik oyun içerisindeyken lig veya ülke ekleme veya kaldırma seçeneği.

Bence bugün yapılan FM incelemesinin en önemli kısmı burası. Oyunda ne kadar ilerlemiş olursanız olun, dilediğiniz anda oyuna ilk başlarken seçtiğiniz ülkeler içerisinde değişiklik yapma imkanına sahipsiniz. İstediğinizi ülkeyi ya bütün olarak ya da sadece belli bir iki ligini oyuna dahil edebiliyorsunuz