Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme

Ersin Kılıç 26.08.2021 - 13:41
Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme içeriğimizde Ikı Adası hikayesine ve oyunun genel dinamiklerine yakından bakıyoruz.
Platformlar PlayStation 4
Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Sucker Punch - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Macera
Merlin Puanı 82
Artılar + Yeni eklenen Ikı Adası
+ Grafik ve atmosfer olarak şahane
+ Eğlenceli dövüş sistemi
+ Yeni zırh ve eşyalar
+ 60 FPS ile yağ gibi akıyor
Eksiler - Ana hikaye çok kısa
- Yeni bir görev sistemi yok
- Kalabalık savaşlarda yapay zeka problemi

Geçtiğimiz yılın en başarılı yapımlarından biri olan Ghost of Tsushima, bazı eksiklerine rağmen teması ve oynanış dinamikleri ile övgü toplamış ve daha da önemlisi oyunculardan çok iyi geri dönüşler almayı başarmıştı. Bir yılı aşkın bir süre önce çıkan oyun bu süre zarfında çeşitli güncellemeler ve Efsaneler modu gibi farklı içeriklere de kavuştu. Asıl beklenen güncellemenin ise İki Adası'na yaptığımız yolculuk olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu içeriğimizde Ghost of Tsushima Director's Cut sürümüne ve Ikı Adası isimli yeni ek paketine yakından bakacağız.

Oyunun ana dinamikleri için Ghost of Tsushima inceleme içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme

Öncelikle sürüm hakkındaki detaylara geçmeden önce İki Adası'ndan ve tabi kioyunun devam eden hikayesinden bahsetmek istiyorum. Her ne kadar farklı detaylar olsa da yeni sürümün en önemli noktası tabi ki hikaye adına yapılan gelişmeler oluyor. Eğer oyunu bitirdiyseniz ya da ana hikayede Toyoma Bölgesi'ne geçtiyseniz Ikı Adası hikayesine ulaşabiliyorsunuz. Ama benim burada size tavsiyem öncelikle ana oyunu bitirmeniz, sonrasında bu yeni maceraya yelken açmanız olacaktır. Çünkü Ikı Adası'nda daha zorlu düşmanlar ve hikaye adına önemli detaylar ile karşılaşıyorsunuz.

Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme

Hikaye ise Tsushima Adası'ndaki bir köyde sanrılar gören halkı bulmamız ile başlıyor. Onlardan bu sanrıların sebebinin Ikı Adası'nda peydahlanan Kartal adı verilen yeni bir grubun olduğunu öğreniyoruz. Zaten Tsushima'da olaylar karışıkken bir de bu akıl bulanma olaylarının adaya sıçramamasını isteyen Jin ise olayı kendi merkezinde çözmek için İki Adasına doğru yola çıkıyor. Bu noktada özellikle giriş sekansını çok beğendiğimi de belirtmem gerek. Hele ki oyunu geçen sene çıktığı dönem bitirdiyseniz bu maceraya tekrar yeni bölgede geri dönmek size çok iyi hissettiriyor ve oyunu özlediğinizi anımsıyorsunuz.

Ikı Adasın'da tabi ki yan görevler, kostüm, bambu ya da yine ana oyundan hatırlayacağımız bazı dinamikler mevcut. Bu sefer tilki sevmek yerine Ikı Adası'nı mesken tutan kedi, maymun, geyik gibi hayvanlara flütümüz ile ezgiler çalıyoruz. Bunun dışında atla saldırı, yeni atak stilleri gibi oynanış tarafında da bazı ufak yenilikler oyuna eklenmiş. Ana hikaye ise biraz önce bahsettiğim Kartal grubunu ve liderini alaşağı etmek üzerine. Bu hikayenin Moğol akınlarına çok benzeyeceğini fark eden yapım ekibi hikaye içerisine farklı dinamikler de eklemiş. Bu dinamikler sayesinde Jin'in geçmişi hakkında yeni detaylar öğrendiğimiz gibi karakteri daha derinlemesine tanıma şansına sahip oluyoruz. 

Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme

Bu noktada eleştireceğim en önemli nokta ana hikaye işleyişinin bana çok kısa geldiği. Tamam yan hikayeler ve ekstra görevler ile Ikı Adası'nın keyfini çıkartıyorsunuz ama bu denli bir içerik için ana hikaye kısmında daha farklı görev işleyişleri beklerdim. Bu noktada hikaye kısmını bitirince "aa bu kadar mıydı ya" diye şaşırdığımı söylemem gerekiyor. Neyse ki karakter derinliğini oluşturan kısımlar sadece ana hikaye görevleri ile sınırlandırılmamış. Kel alaka bile yaptığınız bir görevde ya da yolda karşılaştığınız biriyle konuştuğunuzda bile karakter derinliğine renk katan bazı olaylar ile karşılaşabiliyorsunuz.

Ana oyunda olduğu gibi Ikı Adası hikayesinin de en büyük avantajı grafikler ve atmosferde yatıyor. Bu uçsuz bucaksız ovalarda at koşturmak, en tepe noktaya çıkmak ya da gün batımına karşı flüt çalmak falan inanılmaz keyif veriyor. Zaten ana oyunun incelemesinde de grafikler başta olmak üzere oyunun sanat yönetiminin ne kadar başarılı olduğundan bahsetmiştik. Ikı Adası ile birlikte tüm bu olguların üzerine artı birkaç puan daha yazılmış.

Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme

Tabi oyunun bu sürümü ile tamamen PS5 versiyonuna yükseltilmesi önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Her özel oyunda Dualsense över gibi olduk ama bu kontrolcünün oyunlara kattığı artıları saymamız gerekiyor. Hep dokunsal geri bildirim hem de uyarlanabilir tetikler konusunda çok iyi bir iş çıkartılmış. Bazı mini sekanslar dışında ok ve yay kullanmak bile oyunda çok keyifli bir hale gelmiş. Tetiklerin o baskısını, gerginliğini inanılmaz derecede hissediyorsunuz.

Geri bildirim tarafında ise karşılaştığınız her olayda bir titreşim ile karşılaşıyorsunuz. Rüzgar estiğinde, yüksek bir yerden atladığınızda ve kılıç mücadelelerinde titreşim olayı çok iyi ayarlanmış. Mesele soldan sert bir rüzgar estiğinde Dualsense soldan sağa doğru hafif sönerek titriyor. Ya da bir kedi sevdiğinizde onun hırıltısını parmaklarınızda hissediyorsunuz. Üstelik tüm bu saydığım noktalar 3D ses ile birleşince ortaya çok iyi bir geri bildirim çıkmış. Sucker Punch PS5 teknolojilerine hem görsel anlamda hem de geri bildirim konusunda iyi çalışmış. Zaten kalite modunda 4K oynayabildiğiniz oyun performans modunda ise 60 FPS çalışıyor ve bu şekilde oynayınca oyun yağ gibi akıp gidiyor arkadaşlar.

Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme

Sony neyse ki Save aktarma konusunda ufak bir yeniliğe gitmiş. Eski sürümü indirmeden artık kayıt dosyalarınızı ister PS Plus sayesinde buluta, isterseniz de eski konsolunuzda USB depolama sayesinde alabiliyorsunuz. Bu sistem için tüm oyunlarda kullanılacak rahat bir işleyişe ihtiyaç duyulduğu bir gerçek. Ben sırf kayıtlarımı alabilmek için ofise gidip PS4'ü açmam ve dosyalarımı almam gerekti mesela. neyse ki gitmişken tüm kayıtları depoladım çünkü ilerde çıkacak olası bir oyunda tekrardan gel git yapmak istemiyorum :)

Sonuç olarak Ghost of Tsushima gelecek yeni güncellemeler, fotoğraf modu ve Efsaneler ile birlikte daha uzun bir süre oynayacağımız bir yapım olmuş. Eğer daha önce bu maceraya adım atmadıysanız ve PS5 sahibiyseniz Ghost of Tsushima Director's Cut sürümünü kesinlikle tavsiye ediyorum diyebilirim. Hali hazırda daha önce PS4'te oyunu aldıysanız Ikı Adası genişlemesine ulaşmak için ek paket ücreti ile tüm bu içeriklere kavuşuyorsunuz. Ikı Adası hikayesi biraz kısa ama oyuna tekrar dönmek ve bu atmosferi ciğerlerinize çekmek için iyi bir fırsat sunuyor diyebilirim.

Yorumlar 19
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 10:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 22:43
acı bi gerçeği söyliyimi genel olarak yeni nesil konsollar ne kadarki satış patlaması yapsada işte pandemiydi şu kadar sattı stoklar tükendi gelen alıyor giden alıyor bulunmuyor yok satıyor özellikleri inanılmaz deniyor ammmaa velakin
maalesef ki ama maalesef BALOON......
MK Okuru
MK Okuru 29.08.2021 20:28
23:22 Bu işler birdenbire olmuyo derken.........dostum bu sony'nin 5.konsolu neyin kafasını yaşıyosunuz 30 sene geçmiş aradan,,,,ne adım adım ilerlemesinden bahsediyosunuz yorum yaparken laf nereye gidiyo nediyorum ben diye düşünün biraz
MK Okuru
MK Okuru 29.08.2021 08:25
22.43 senin ABV. Bi sal şu siteyi troll
MK Okuru
MK Okuru 29.08.2021 07:49
23:12 azıcık bekle derken 7 -8 yılmı azıcık oluyor hiç gelmesin daha iyi
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2021 23:12
Yahu herkes konsol masterı olmuş. Bak bakalım PS4'ün çıkış oyunlarına. Sana örnek olarak Crank'ı vereyim. Bak bakalım nasıl grafikleri var. PS4'de mi balon oldu şimdi? Aynı cihaz TLoU2, Uncharted4, GoW, Days Gone gibi iyi grafikli oyunları da açıyor.
Azıcık bekle, görürsün konsolun gücünü.
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2021 01:36
oyunları çıkmadı ki dur bakalım
ben ps4ü last of us 2 için almıştım daha duyurusu bile yapılmamıştı o zaman ,biraz sabretmek lazım
konsollar çıktıktan bir 2-3 sene sonra değerlenir.
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 23:22
Bu isler birdenbire olmaz adim adim ilerleyecek teknolojiler.Cabuk tuketmeye alismissiniz,herseyi fastfood gibi tuketelim isiyorsunuz,yok oyle bir dunya z kusagi kardesim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.08.2021 16:17
Düz sürümünü Ps4 bitirdim, kutulu kenarda duruyor. İlk fırsatta satp, PC ye gelmesini bekliyor olacağım. Nasılsa çıkaracaklar...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 23:59
Bu dlc 1 sene daha oyunu oynatır ardından pce getirirler diye umuyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 20:27
Yeni nesil sadece oyunları 4k 60fps yapıyor galiba.Başka icraatı yok..
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 23:23
Cirlop gibi grafikler var daha ne istiyorsunuz,adamin kirpiklerini mi sayacaksiniz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 20:35
Gamepass'de yok mu bu oyun? Çıkmadı mı daha yoksa?
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 22:54
sen halo yu oynadınmı yenisi çıkmış gerçi sen halo diyince kurtlar vadisindeki halo dayıyı anlarsın xd:)
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 22:03
gamepass a an itibariyle geldi oyun akıyo
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 21:34
:)
Mejnun
Mejnun 26.08.2021 21:23
Yok çıkmadı :))
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2021 20:52
Oyun PS özel oyunu? Umarım biliyorsundur.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme
İlginizi Çekebilir