Google, Android 4.4 KitKat desteğini bitiriyor

Taylan Bal 31.07.2023 - 10:27
Google, Android 4.4 KitKat desteğini neredeyse 10 yıl sonra sonlandırmaya karar verdi.

Android 14 "Ters Dönmüş Pasta" yolda ve bazı cihazlar beta dağıtımlarına zaten uygun hale geldi. Yeni işletim sistemi sürümleri kullanıma sunuldukça, eski sürümler pazar payını kaybediyor ve nihayetinde Google tarafından tamamen desteklenmeyi kaybediyor. Bu durum, Android 4.4 KitKat için gerçekleşti ve resmi olarak destekten düşürüldü.

Google, Android 4.4 KitKat desteğini sonlandırıyor

Google'ın blogunda oldukça kısa bir duyuruyla, şirket Play Hizmetleri'nin Android KitKat için 23.30.99 sürümünden sonra destek vermeyeceğini duyurdu. Bunun nedeni, anlaşılır bir şekilde pazar payıdır ve şirket, müşterilerinin yüzde 1'inin KitKat sürümünde olduğunu ve bu kadar küçük bir kullanıcı tabanını desteklemeyi gerekli görmeyeceğini belirtiyor. Bu nedenle, Android KitKat için hizmet veren API seviyeleri 19 ve 20, 2023 Ağustos ayından itibaren destekten çıkarılacak.

Android KitKat 2013 yılında duyurulmuş olup, Google bu sürümü neredeyse on yıl boyunca desteklemiş demek oluyor. Kablosuz yazdırma, daha hızlı çoklu görev, geliştirilmiş NFC desteği, gelişmiş bağlantıya sahip yeni sensörler gibi birçok yeni özelliği içeren bu sürüm, son güncellemesini Temmuz 2014'te almıştı.

Google'ın bir ana Android sürümünü desteklemeyi sonlandırdığı ilk kez 2021 yılından bu yana olmuştur. Birkaç yıl önce, Android 4.1, 4.2 ve 4.3 Jelly Bean sürümleri de benzer nedenlerle aynı süreci geçirmişlerdi; yani kullanıcıların azalması. Sonraki adımın ise kaçınılmaz olarak Android 5 Lollipop olduğu tahmin edilebilir.

Google Play hizmetleri ile ilgili önemli değişiklikler

Bilmeyenler için, Google Play Hizmetleri, Google Play Store'nin altyapısını ve Android ile arayüz sağlayan API'ları güçlendirir. Aynı zamanda eski cihazlara yeni özelliklerin dağıtılmasında da kullanılır. 

Bu nedenle, Google Play Hizmetleri'nin destekten çekilmesi, genellikle geliştiricilerin Google tarafından desteklenmeyi bıraktıktan sonra daha düşük API seviyelerine yönelik uygulama sürümleri oluşturmayı bırakması anlamına gelir.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 17:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
Google, Android 4.4 KitKat desteğini bitiriyor
İlginizi Çekebilir