Güncellemelerden sonra kendine gelen oyunlar

Murat Oktay 8.01.2021 - 18:31
Bugün bile oynadığımız kimi yapımların ilk yayınlandıklarında ne kadar kötü olduklarını ve güncellemelerden sonra kendine şaheser haline geldiklerini biliyor musunuz?

Oyunların sorunsuz çıktığı dönemler eskidendi. Zira hem daha basit hem de ufak projeler idi. Oyuna başlardınız ve aynı düzen ile hiçbir değişiklik yaşamadan bitirirdiniz. Biraz da tek düzelik getirirdi bu yapımlara. Ancak son 3-4 yıldır yapımlar iyice kompleks olmaya başladı. Oyunun başında verdiğiniz kararlar, sonuna doğru tüm gidişatı etkileyen bir yapı halini almaya başladı. Ancak yeni süreçte çıkan birçok büyük yapım için bu tarz detaylar, çökmeden, grafik sorunlarına kadar birçok problemi de beraberinde getirdi. Sonuçta bilgisayara öğretilen bir yapay zeka var ve bunu da insanlar programlıyor. Ancak ne kadar düşünürseniz ya da test ederseniz edin aklınıza gelmeyen birçok problem ortaya çıkabiliyor. Zaman içinde çıkan güncellemelerden sonra tüm bu oyunlar kendine bir şekilde geliyor ancak biraz sabır gösterilmesi de şart.

Güncellemelerden sonra kendine gelen oyunlar

Cyberpunk 2077'nin problemlerinden sonra birçok kişi ya iade etti ya da çeşitli forum ya da sosyal medya hesabında CDPR'a öfke kustu. İade edenler, dava açanlar oldu. Bu yazıda işin o boyutunu değerlendirmeyeceğim. Daha çok, başta çıkıp inanılmaz kötü tepkiler alıp, sonra baş tacı ettiğimiz oyunlar üzerine konuşacağım.

Güncellemelerden sonra kendine gelen oyunlar

Büyük bir oyun geliştirmenin çok ciddi zorlukları var. Bunu yapabilmek için de büyük ekipler gerekiyor. Bu ekiplerin doğru organize olabilmesi, işlerini plana uygun bitirebilmesi çok önemli. Zira bir noktada sarkan ya da eksik olan bir çalışma, tüm projeyi olumsuz olarak etkileyecektir. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecine baktığımızda birçok oyunun ertelendiğini görüyoruz. Ancak firmaların üzerindeki yapımcı ve oyunun fanlarının yarattığı baskı, sağlıklı ürünler çıkartabilmelerini gereğinden fazla zorlaştırıyor. Cyberpunk 2077 de bundan en çok nasibini alan yapımlardan biri oldu. Firmanın yaşadığı problemleri hepimiz biliyoruz. Ancak Withcher 3'de çıkan yapımı da biliyoruz. İlk başta oynanabilirlik açısından sorunlu, eksik içerikli bir Witcher'ın zaman içinde ne hale geldiğini de gördük. Bu tamamen firmanın ürünün arkasında ne kadar duracağı ile alakalı bir durum.

Örneğimizi sadece Cyberpunk ile sınırlı tutmamak lazım. 2016 yılında yayınlanan No Man's Sky isimli yapımı birçok oyunsever bilir. Yayınlandığında oyuncular tarafından topa tutulan geliştirici Hello Games, yanıltıcı reklam yapmaktan dolayı İngiltere'de, daha sonra hepsinden aklanacağı, birçok dava ile karşı karşıya kalmıştı. Ancak getirilen devasa güncellemeler ile oyunun ne kadar ileri gittiğini, hatta yeni nesil platformlara bile geldiğini düşünürsek, demek ki biraz sabır ile herşeyin çözülebildiğini göreceksiniz.

Blizzard'ın Diablo 3 ile gösterdiği değişiklik de takdire şayan. D3 çıktığında sevenlerinin hedefinin odağındaydı. Ancak firma onlardan gelen geri bildirimleri dikkat ile takip ederek, gerekli düzenlemeleri oyunda gerçekleştirdi. Bunların başında da Auction House vardı. Bu özelliği oyundan kaldırdığında, kaybettiği birçok oyuncuyu da geri kazandı.

Street Fighter V, rezil bir oyun olarak piyasaya sürüldü. Modların yarısı kullanılamıyor ve serinin hayranlarının görmeye alışkın olduğundan çok daha küçük bir savaşçı listesi bulunuyordu. Capcom'un hataları çok fazla idi. Oyunu turnuva sahnesine hazır hale getirmek için de fazla acelesi davrandı, ancak düzeltmek için de çok hızlı çalıştı. Bu, oyunun gerçekten çevrimiçi oynanabilmesi için ana kodlarının düzeltilmesiyle başladı, sonraki aylarda Street Fighter V'i geri getirmek için yeni karakterler, gerçek bir hikaye modu, ek seviyeler ve modlar eklendi. Birinci sınıf dövüş oyununda, çıkışta olması gereken tüm özellikle gelmişti. Sonunda şu anda bile en çok oynanan dövüş oyunlarından biri olarak yoluna devam ediyor.

Elbette bu örnekler çoğaltılabilir. Division ya da Sea of Thieves gibi büyük umutlar ile çıkan, ancak oyuncuları başta hüsrana uğratıp, sonradan bırakılamaz hale gelen birçok örnek var. Biraz sabredildiğinde ne kadar başarılı olabileceğini görebiliyoruz.

İşin bir diğer tarafı da zaten başarılı olan ve üzerine gelen güncellemeler ile çok daha ileriye taşınan oyunlar. Mesela Fortnite piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra büyük bir başarı yakaladı. Epic Games ise oyunun şöhretine güvenerek, üzerinde çalışmayı bırakmadı. Daha çok güncelleme gertirerek oyunun sürekli gündemde kalabilmesi için çalıştı. Sonuç ortada.

Zamanın bize ne göstereceğini bilemeyiz. Ancak büyük firmalar başarısız projeler ile anılmayı asla istemezler. Bu sebeple Cyberpunk'ın kısa süreçte olmasa da, uzun yıllar oynanabilecek bir yapım olmasının gelecekte bizi beklediğine inanıyorum. Bence, bize düşen de elimizden geldiğince sabır edebilmek. Şu anda bile oyunun ilk çıktığı günden çok farklı bir noktaya geldiği kesin.

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 15:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.01.2021 05:02
Şimdi imkansızlıkla dolandırıcılığı ayrı bir yere koyalım.. Cd project baya 2.sınıf Katar mafyası olduğunu gayet belli etti. Sanarsın oyun dünyasına yeni bir perde açacak. Almış oraya birde Keanu Reevesi koymuş... Lan Neo nun kendine mi hayrı var? Nicolas Cage gibi paso parasına film çekiyor adam..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.01.2021 04:16
Arkadaşa katılıyorum, bir taraftan hatalarla çıkan oyunlar, diğer tarafta oyunun bir haft kalıp gold oldu diye haber paylaşan, üzerine bir aydan fazla erteleyen, erteleme bitmesine iki hafta kala ps4/xboxone'da beklediğimizden iyi çalışıyor diyen bir oyun var...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.01.2021 21:16
imkansızlık yüzünden eksik , kötü oyun çıkarmak başka ; dandik olduğu halde ballandıra ballandıra anlatıp oyuncuları kazıklamak başkadır ki cyberpunk'ın iyi bir oyun olabilmesi için gereken zaman,sermaye,nitelikli eleman fazlasıyla vardı. buna rağmen beceremediler.
Bilgekhan
Bilgekhan 9.01.2021 21:10
4 yıl bir düzgünce araştırın ya kulaktan dolma 8-9 yıl duyuyorsunuz hep.
MK Okuru
MK Okuru 9.01.2021 20:38
oyunu oynadın mı gerçekten? yani ben RPG seven birinin bu oyuna kötü diyebilmesine pek inanamıyorum. oyun gerçekten güzel ama gerçekten çok kusurlu. yani dediğin gibi dandik oyunu ballandırma değil güzel oyunu berbat bir şekilde çıkarmışlar bence
MK Okuru
MK Okuru 9.01.2021 15:02
7 yil cikarmayip 1 yil daha bekleyemediler
MK Okuru
MK Okuru 9.01.2021 14:03
Çok haklısın. Sanki 1,5 yıldır eve kapalı kalan insanlık değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.01.2021 10:14
Tabi birde Fifa var ..ondada tam tersi başta yayınladıkları demoyla vay baya akıyo oyun çok değişmiş diyorsun hatta çıkış yaptığındada başta iyi iken sonra ne oluyorsa güncellemelerle anasını ağlatıyorlar ve bir kaç ay sonrada oynarken kanser oldugun bir oyun haline geliyor...bence
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.01.2021 10:07
şimdiiiiii buraya eklenmesi gereken 3 oyun biliyorum 1. GTA 5 gerçekten fazla bugları olan bir oyundu ama artık klasikler arasına girebilir 2. Naruto to Boruto oyun oynanmıyorddu 2018de birgüncelleme geldi oyunu düzeltti 3 yıldır yeni güncelleme yok 3. Roblox acayip bugları vardı ama artık düzeldi
Kalan Karakter: 300 Gönder
Güncellemelerden sonra kendine gelen oyunlar
İlginizi Çekebilir