1/4

iPhone varken 3DS ve PS Vita iş yapar mı?

Murat Halilbeyoğlu 2.08.2011 - 16:42
Apple cihazları sonrası mobil oyun dünyasındaki değişimler
Nintendo mart ayında yeni kozu Nintendo 3DS’yi çıkarttığında herkesin aklında tek bir düşünce vardı; 3D özelliği olmasa bu cihazın DS’den fakı nedir? Cevap basit. Temel olarak hiçbir şey. Nitekim 3DS’e baktığınız zaman sunduğu teknolojik yapı ve oyun seçeneğine karşı yüksek fiyatı oyuncu topluluğunun çoğunluğu açısından başarısız bir sunum olarak kabul ediliyordu.

Dün yapılan bir duyuru ile Nintendo yeni cihazının fiyatını 249.99 $’dan 169.99 $’a indirdiğini açıkladı. Özellikle en büyük, hatta alanında tek, rakibi PS Vita’nın benzer bir rakamla daha iyi donanım sunarak gelmesi ve 2011 içerisinde çıkacağı dedikoduları üzerine bu tarz bir adım atan Nintendo’nun piyasada çok başarılı olmadığını kabul etmesinin bir başka kanıtı da “iOS ve Android portable oyun pazarının büyük bir bölümünü ele geçirdi” şeklindeki açıklaması oldu.

Bunu söylemek ciddi anlamda cesaret isteyen bir durum.  Cesareti bir kenara bırakıp firmanın bu sözünü deşecek olursak akıllara başka bir soru daha geliyor. Oyun camiasının kendisinden çok umutlu olduğu PS Vita’nın sahibi Sony de aynı cümleyi kurabilir mi? Mobil oyun veya taşınabilir oyun veya siz her ne isimle çağırıyorsanız, gerçekten bu iki teknoloji devini arkalara atabilecek güce erişebilir mi?

iPhone varken 3DS ve PS Vita iş yapar mı?
Kral öldü! Yaşasın yeni kral!

Şu an için en büyük soru şu; “Eğer benim telefonum oyun konusunda aynı işi görüyorsa üstüne bir de mail’lerime bakıp, internette gezinip, telefonla insanları arayabiliyorsam sırf oyun oynamak için ekstradan başka bir cihaza daha gerek var mı?”

Ülkemizde her 10 kişiden abartısız 8’inde iPhone, iPad 2, iPod Touch cihazlarından bir ya da iki tanesi mevcuttur. Zaten iOS harici cihazlar dışında kullanılan cihazların da (tablet, akıllı telefon, vs.) yüzde 90’ı Android işletim sistemi kullanıyor. Hayatına arama motoru olarak başlayan Google’ın bu şekilde tıpkı bir salgın gibi büyümesi kimsenin önceden tahmin edebileceği bir olay değildi elbette.

Peki bu cihazlar size sundukları mecburi özelliklerinin yanında bir de kaliteli grafiğe sahip oyunlar da sunabiliyorsa cidden ekstradan 600 ile 800 TL arası bir para verip Nintendo 3DS veya PS Vita almanıza gerek var mı?