1/2

Kara Ekran #5: Spartacus

Mert Günhan 23.04.2013 - 17:51
Kan, vahşet ve seks
Grafik anlamda çok şey vaadeden nadir dizilerden ve son dönemin yıldızlarından birisi kesinlikle Spactacus. Tarihsel dramaları sevmeyen insanların bile bayıla bayıla oturup izleyebileceği oldukça keyifli ve aksiyonlu bir yapım olan Spartacus efsanesi nasıl başlamıştı peki?

Yayınlandığı özel bir kanal olan Starz Spartacus’ten önce şüphesiz çok fazla dikkat çeken işlere sahip değildi. 2010’da yayınlanan ve oldukça tartışmalara gebe olan bu yapım, fazla cüretli sahneleri, 300 Spartalı ayarında aksiyon sekansları ve görsele hitap etmesi sebebiyle hem eleştiri oklarına hem de oldukça fanatik hayranlara sahip oldu.

Kara Ekran #5: Spartacus
Tarihsel dramatizasyon denildiği zaman bunu gerçekten çok iyi yapan TV yapımları var, buna şüphe yok. Özellikle Rome, The Tudors ve Borgias gibi yapımlar varken, Spartacus derin bir dramatizasyon olarak öne çıkmıyor. Peki ama bir dramatizasyonun olması gereken en önemli özelliğini barındırmıyorken, tarihin ilk devrimcisi neden bu kadar sevildi dersiniz?

Öncelikle Spartacus’te çoğu dizinin yakalarken komikleştiği fakat Spartacus ekibinin oldukça güzel bir şekilde kullandığı şahane bir görsellik var, bu yönü gerçekten kuvvetli ve sırf bu sebeple kendisini izletiyor. Gerçekten önemli bir faktör ve Spartacus’ün başarısının ardında yatan sebeplerden biri. Öte yandan doğru seçilmiş oyuncular ve işini iyi yapan insanlardan oluşan bir ekip ne çekse izlenir diye düşünüyorum.


Kara Ekran #5: Spartacus
Peki ama Spartacus bu fazla “grafik” içerikten bir şey kaybetmiyor mu? Öncelikle içerdiği vahşet ve cinsellik sahneleri yüzünden oldukça eleştirilen yapım, tamamen yetişkinlere yönelik ve bu sebeple izleyici grafiğinden çok fazla şey kaybediyor fakat buna rağmen oldukça başarılı reytingler elde etmeyi başarıyor.