Kena: Bridge of Spirits inceleme

Ersin Kılıç 25.09.2021 - 14:36
Kena: Bridge of Spirits inceleme içeriğinde aynı isimli karakterin hikayesine bakıyor ve oyunun genel dinamiklerini değerlendiriyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 4, PlayStation 5
Kena: Bridge of Spirits inceleme
Merlin Puanı 75
17 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar + Şahane grafikler ve atmosfer
+ Sanat yönetimi ve sunum
+ Vurmalı çalgılarla süslenen müzikler
+ Rot isimli ruh parçaları
+ Eğlenceli dövüş sistemi
Eksiler - Dövüş sistemi çok tekrara düşüyor
- Keşif hissi zayıf
- Görünmez duvarlar
- Boss savaşlarındaki zamanlama ve mesafe problemi

Kena Bridge of Spirits oyuna da adını veren karakterin hikayesini karşımıza çıkarıyor. İlk etapta hikaye adına çok fazla bilgi verilmeden kendinizi fantastik bir dünyanın içerisinde buluyorsunuz. Bir patlama sonucu yozlaşmaya yüz tutan bu bölgeyi temizlemeye ve buradaki ruhları huzura erdirmeye çalıştığımız oyunda ilerledikçe hikaye adına yeni ipuçları ve detaylara kavuşuyorsunuz. 

Kena: Bridge of Spirits inceleme

Kena: Bridge of Spirits inceleme

Kena farklı oyunlardan önemli dinamikleri içerisinde barındıran bir yapım. Kimi zaman Ori, kimi zaman Zelda kimi zaman da Pikmin gibi oyunlardan esinlenen dinamikler ile karşılaşıyorsunuz. Şunu baştan söylemeliyim ki oyun basit, etkili bir şekilde ele alınmış fakat iş uygulamaya geldiğinde zayıf çalışan bir dinamizm var karşımızda. 

Oyun yarı açık dünya dediğimiz fakat geniş bölgelerden oluşan bir yapıya sahip. Karşılaştığımız görevler genelde şu ruh parçalarını, karakter anılarını topla şeklinde ilerliyor ve bu döngü içerisinde irili ufaklı boss savaşlarına giriyorsunuz. Bir bölgeyi temizlediğinizde diğer bölgeye geçiyor ve burada yeni karakterlerle tanışıp yine benzer görevleri yerine getiriyorsunuz. Oyunun genel işleyişi şahane grafikler, atmosfer ve manzaralar eşliğinde yavaş yavaş sıkıcı olmaya başlayan dinamikler içerisine sıkışmış diyebilirim.

Kena: Bridge of Spirits inceleme

Oyunun dövüş sistemi basit olsa da hızlı bir tempoya sahip. Hafif ataklar dışında ağır ataklar da sergiliyorsunuz. Oyunda ilerledikçe kazandığınız yetenekleriniz dövüş anlarında da sizlere eşlik ediyor. Bu yeteneklere de bağlı olarak boss savaşlarında da bazı değişiklikler yaşanıyor. Örneğin ok aldığınızda karşılaştığınız boss'ların zayıf noktalarından vurup onları sersemletmeye çalışıyorsunuz. Ya da bomba özelliği aldığınızda bu zayıf noktaları gizleyen kabukları parçalıyor ve sonrasında benzer bir işleyişe dönüyorsunuz. Vuruş hissi olarak zayıf ama en azından ilerledikçe farklı dinamiklere sahip bir dövüş sistemi kullanıldığını söyleyebilirim. Yine de belli bir süre sonra o kadar çok benzer savaşa giriyorsunuz ki, bu durum biraz sıkılmanıza sebep olabiliyor. 

Kena oynanış olarak basit gibi durabilir ama oyunda zorlayıcı boss mücadeleleri bulunuyor. İlerledikçe daha da zorlayıcı boss savaşları ile karşılaşıyorsunuz. Bu durum sizi daha da kamçılıyor ve oyunun keyfini arttırıyor. Fakat boss savaşlarında büyük bir problem de karşınıza çıkıyor. Bazı boss savaşlarında mesafe ve zamanlama konusunda büyük bir dengesizlik söz konusu. Normalde çok rahat dodge atabileceğiniz anlarda bir dengesizlikle karşılaşabiliyorsunuz. Kimi zaman aynı mesafeden rahatlıkla kaçtığınız bu mücadelelerde kimi zaman ne yaparsanız yapın kaçma şansınız kalmıyor. Diğer taraftan savaşlar keyifli olsa da çeşitlilik adına çok fazla şey sunmaması ve tekrara düşmesi oyunun en büyük sorunlarından biri haline gelmiş.

Kena: Bridge of Spirits inceleme

Zaten sevimli bir yapıya sahip olan oyunun en keyifli yanı şüphesiz ufak ruh parçaları. Rot adı verilen bu ruh parçaları hem platform dinamiklerinde hem de savaş kısımlarında en büyük yardımcınız oluyor. Üstelik şirin halleri ile oyuna büyük bir renk katmayı da başarmışlar. İlk etapta üç beş tane olan Rot'ların sayısı oyunda ilerledikçe artıyor ve daha farklı özelliklere kavuşuyorlar. 

Tabi sayıları 70-80'i bulsa da bu kadar hareketli karakterin oyuna büyük bir yük bindireceği ve optimizasyonu ters yönde etkileneceği göz önüne alınarak peşinizde 15-20 tane olacak şekilde tasarlanmışlar. Zaten siz ilerledikçe her zaman peşinizde dolaşmıyorlar. ortamdaki objelere ışınlanıyor ve şebelek şebelek hareketlerde bulunuyorlar. Bu kısımlarda hem oyundaki karakterlerin hem de bu Rot adı verilen ruh parçalarının fotoğrafını çekmek de acayip keyifli olmuş diyebilirim. 

Kena: Bridge of Spirits inceleme

Rot'lar savaş alanında düşmanı sersemletiyor, zayıf noktalarına vurmanızı sağlıyor ve girdikleri su damlası formuyla daha ağır ataklar sergileyebiliyorlar. Normal anlarda ise obje taşıma, etraftan toplanabilir eşyaları açma ve sağda solda haylaz haylaz takılma vasıflarına sahipler. Üstelik topladığınız puanlar ile bunlara maske, şapka gibi aksesuarlar satın alabiliyorsunuz. Zaten tatlı olan bu Rot'lar yüzünde maske, kafasında çiçek buketi ya da kozalak ile tam bir şlirinlik abidesine dönüşüyorlar.

Oyunda bir Upgrade sistemine de yer verilmiş. Hem normal ataklarınızı hem de sahip olduğunuz ok, bomba gibi özelliklerinizi güncelleyebiliyorsunuz. Bu sayede çok çeşitli olmasa da bazı yeni kombolara ve saldırı şekillerine kavuşuyorsunuz.

Kena: Bridge of Spirits inceleme

Oyunda biraz önce de bahsettiğim platform dinamikleri dışında bazı basit bulmacalara da yer verilmiş. Kazandığınız yetenekleri kullanarak geçtiğiniz bu bulmacalar platform etkinleştirme ve bir noktadan diğerine ulaşma üzerine kurulu. Çok zorlayıcı değiller ama ytine de etrafa hakim olmanızı gerektiriyorlar. Bulmacalar dışında etraftaki heykelleri düzeltme, yerine koyma ya da canınızı arttıran meditasyon noktalarını bulma gibi dinamiklere de yer verilmiş. Oyunun keşif noktası biraz zayıf olsa da etrafı dolaşıp yeni Rot'lar arama olayı bu eksikliği bir nevi kapatmayı başarmış diyebilirim. Diğer taraftan Platform kısmındaki en büyük sıkıntı ise oyunun tamamen görünmez duvarlarla çevrili olması. Yani çift zıplama yeteneğine sahip olsanız da sadece oyunun size izin verdiği noktalara ulaşabiliyorsunuz. 

Oyunun şirin karakter tasarımları dışında en sevdiğim yanı kesinlikle dünyası ve atmosferi oldu. Oyunun dünyası çok güzel bir şekilde tasarlanmış ve bu dünya farklı bir sunum, ışık oyunları ile zenginleştirilmiş. Oyunun müziklerini de çok başarılı buldum. Özellikle savaş anında giren vurmalı çalgılar sizi daha da atmosfere sokuyor. Bazı ara sahnelerde ise bayık müzikler ile karşılaşabiliyorsunuz.

Kena: Bridge of Spirits inceleme

Sonuç olarak Kena: Bridge of Spirits sanatsal yönü, animasyon yapısı ve atmosferi ile önemli eksiklerine rağmen türü seven oyuncuların keyif alabileceği bir oyun olmuş. Görünmez duvarlar, kendini tekrar eden dinamiklere rağmen dövüş sekansları da oldukça keyifli diyebilirim. Yaklaşık 10 saatlik bir macera sunan oyunun bu hali ile büyük bir fırsatı kaçırdığı da bir gerçek. Üzerinde biraz daha durulsaymış çok daha başarılı dinamiklere sahip olabilirmiş ama bu haliyle bile türü seven oyuncuların keyif alacağı bir yapım olmuş diyebilirim. Eğer türü seviyorsanız konsol sürümünde indirim dönemini bekleyebilir, PC tarafında ise oldukça uygun fiyatı ile Kena: Bridge of Spitirs'e bir şans verebilirsiniz.

Yorumlar 22
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 08:50
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2022 09:54
Bu arada neden Rusça var da Türkçe yok diyenlere çok basit bir cevap vereyim: Rusya sanat ve programcılık alanında ileri bir ülke. Oyunlarda pek çok Rus görev alıyor ve adamların da nazı geçiyordur haliyle. Bir oyunda hatırı sayılır sayıda Türk çalışsa onların da nazı geçerdi eminim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2021 23:38
Cahil arkadaşlar ;
Ülke pazarımız küçük değil gayet büyük.Rusya korsanın anavatanı ama her oyun en azından alt yazılı çıkıyor çoğu oyunda dublajlı.
Boşuna ezberden konuşmayın.
Devlet yasa çıkartırsa zorunlu olur.
Mecburmuyum ingilizce bilmeye para veriyorsam 1 tane dahi satılsa dilimizi eklemeli !!
MK Okuru
MK Okuru 15.11.2021 19:47
hey cahil olmayan arkadaş ülkenin para birimi Amerikan Doları olmuş hala dil desteği diyor ahahha : ) Sen yurt dışından birşeyde alamazsın ozmn. kullanım klavuzu ingilizce falan oluyor ya...
MK Okuru
MK Okuru 4.10.2021 18:57
Cahil olmayan arkadaş, bana bir tane devlet göster ülkesinde satılan oyunları kendii dline çevrilmesi için zorunlu yasa çıkartan. Ya çocuksun belli ki. Hiç bir ülke öyle bir yasa çıkartamaz. Senin dediğin gibi olursa dili olmayan ülkelerde oyun satamazsın anladın.?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.10.2021 06:42
75 puan çok düşük geldi AAA oyunlar ile mi karşılaştırılarak verildi bu puan? Bence kendi klasmanında ve fiyatına göre değerlendirme yapılmalıydı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2021 22:51
Aaaaa microsoft gene oyun cikarmayi unuttu.Biz ps5 sahipleri gene coskuyu verdik :D
MK Okuru
MK Okuru 3.10.2021 11:18
Sen Sony belirledigi fiyata baktin mi PC fiyatina baktin mi Microsoft nereden bagladin olayi ne alakasi var ne ulan ne ne ulan ne bu kadar tarafci bir tarafin kolesi olmayin hur olun hur bu kadar kendiniz ruhunuz satmayin saga sola .
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2021 23:41
Şuanda ne ps5 ne xbox series nede bilgisayarda oyun oynamıyorum.Ama kardeşim bukadarda avukatşık yapmayın yahu.
Şu oyun epic store da 69 lira psn e bakmadım ama ps5 tarafında en azından 699 lira vardır.
Bu durumda coşkuyu veren sony olur :) Aldığınız ürün için fanboyluğa değmez.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2021 16:27
arkadaşlar yeni bir tartışma başlatıyorum ,hazır kimse açmamışken . Bu oyunun neden tr yaması yok ,yani affedersiniz 'herkese varda bize yok mi'
MK Okuru
MK Okuru 29.09.2021 00:31
crackin cenneti Rusya bırak oyunu hiçbir yazılıma para vermiyorlar.
MK Okuru
MK Okuru 29.09.2021 00:29
20.00 duyan da Rusları 500 milyon falan zanneder.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2021 20:00
09:47 Rusya ile Türkiye'yi mi kıyaslıyorsun? Adamların nüfusuna bak istersen. Her türlü TR'den daha fazla satıyordur.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2021 09:47
22.30 o iş öyle olsaydı hiçbir oyun Rusça çıkmazdı.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2021 08:41
Bırakın Türkçe dil desteğini, bence bu ülkede bu ortamda oyun satılabilmesi bile büyük bir mucizedir.Avrupa mı? rüyamızda göremeyiz artık
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2021 08:10
Bundan sonra artık hiç çıkmaz. Haberleri izlediysen dün Avrupa birliği aday ülkeler arasından çıkarıldık. İletde unutun Türkçe dil desteğni.
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2021 03:08
17:44

Ülkeni cahilce aşağılama. Türkiye çok büyük bir pazar, hem de pek çok alanda, ama oyun konusunda değil. Zira hem aileler oyunları boş uğraş olarak görüyorlar, hem de oyunlarda kur düzenlemesi yapılmadığı için bugüne kadar çok pahalıya satılıyordu, yeni yeni uygun fiyatlara inmeye başladılar.
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2021 22:30
Yeri geldiğinde ne oyunlar 50 lira bandının bile altına iniyor indirimiyle kur düzenlemesiyle vs ama adam yine de gidip torrentini indiriyor sen olsan böyle bir zihniyetin yaygın olduğu bir ülkeye o ülkenin dilini eklemeye uğraşır mıydın?
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2021 17:44
Çünkü Türkiye genel olarak önemli bir pazar değil. Sadece oyun sektörü değil, genel olarak çoğu anlamda değersiz bir pazar. Adamların bizim ülkemizden yaptığı kar çok fazla değil. TR altyazı getirenleri öpüp başınıza koyun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Kena: Bridge of Spirits inceleme
İlginizi Çekebilir