1/4

Kızgın Kuşlar'ın Türk yapımcısı; Serdar Soğancı (Röportaj)

Tayfun Kumaş 29.11.2013 - 17:08
Cidden, bu kuşlar neden kızgın?
Merlin’in Kazanı olarak yepyeni bir röportaj ile tekrar karşınızdayız. Angry Birds’ün geliştiricisi Rovio’da, firma kurulduğu zamandan itibaren Proje Yöneticisi olarak görev alan Serdar Soğancı ile konuştuk.

Röportajda; Angry Birds tarihi ile ilgili gelişmeleri, zamanında oyuna ekleneceği konuşulan Türk martısı ile ilgili olan durumları, Angry Birds serisinin geleceği, hatta başbakanın Rovio ziyaretinde olan konuşmaların Türkiye’deki oyun dünyasını nasıl etkileyeceği ve ‘’bu kuşlar neden bu kadar kızgın’’sorusunun cevabını da bu röportajda bulabilirsiniz.

Ayrıca Türk Oyun Piyasası iOS ve Android üzerinde oldukça büyük bir yol katlederken, sevgili Serdar Soğancı’nın Türk oyuncularına verdiği tavsiyeyi ‘’kesinlikle’’ okumanız gerekiyor.
Sözü daha fazla uzatmadan sizi röportaj ile başbaşa bırakalım.

Kızgın Kuşlar'ın Türk yapımcısı; Serdar Soğancı (Röportaj)
Merlin’in Kazanı (MK): Merhaba Serdar bey, Angry Birds’ün yaratıcısı Rovio’da görev alan üç Türk’ten birisiniz. Üstelik proje yöneticisiniz. Sizi yine de tanımayanlar vardır. Bize kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Serdar Soğancı (SS): Ankara doğumluyum ve 2000 yılından beri Finlandiya’da yaşıyorum. 2010 senesinden beri de Rovio firmasındayım. Finlandiya’da yazılım mühendisliği üzerine eğitim aldım
Rovio’ya ise mühendis olarak girdim. O dönemde firma küçüktü, benden önce 15 çalışanı vardı.
2011 yılında ise Rovio’nun 4 oyun stüdyosundan birinin başında bulunuyorum. Şu anda yaklaşık 40 kişilik bir ekibim var. Firmanın tamamında yaklaşık 750 çalışanımız var ve bunların yarısına yakını oyun geliştirme üzerine çalışıyor.

MK: Oyun yapımcılığı kariyeriniz nasıl başladı?
SS: Dijital oyunlara küçük yaşlardan itibaren ilgim vardı. Bunu bir kariyer olarak düşünmem ise üniversite yıllarımda başladı. Önce okul projelerini yaparken, küçük oyunlar yapmaya başladım ve zamanla okul dışında da boş vakitlerimi ayırıp kendi demo oyunlarım üzerinde uğraştım. Bu şekilde amatör ve hobi amaçlı olarak 2 seneye yakın kendimi geliştirdim. 2004 yılında kendi demolarımı kullanarak profosyonel şirketlere iş başvuruları yapmaya başladım ve ilk başvurduğum firma olan Helsinki'deki ‘’Sumea Oyun Stüdyosu’’ beni oyun programcısı olarak işe aldı.