Kripto para ile ödeme aracıları yasaklandı

Ersin Kılıç 16.04.2021 - 11:36
Gece saatlerinde resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre ülkemizde kripto para ile ödeme yasaklandı. Kararın gerekçesi açıklandı.

Kripto Para ile ödeme ve alıcılık yapan aracılara yasak getirildi.. Bitcoin'in tüm dünyada yükselişe geçmesi ile birlikte bildiğiniz gibi birçok alt coin çıkmış ve bu sistem büyük bir pazarın oluşmasına sebep olmuştu. Yeni yatırımlar ve bu alanda yapılan birçok girişime de şimdiye kadar şahit olduk.

Öyle ki zaman zaman kripto para ile ödeme kabul eden şirketlerle de karşılaşmıştık. Bunlara son katılan Tesla olmuş ve araç satışlarında artık kripto para sisteminin kabul edileceğini açıklamıştı. Ülkemizde de oldukça popüler olan Kripto para sistemine dün gece önemli bir düzenleme, dolaylı yoldan yasaklama geldi.

Kripto para aracılarına ödeme yasağı resmi gazetede yayınlandı

Kripto para ile ödeme aracıları yasaklandı

Aslında Kripto paralar ile ilgili bir düzenlemenin geleceği bir süredir konuşuluyordu. Fakat bu denli bir yasaklamanın geleceği tahmin edilmemişti. Çünkü resmi gazetede yayınlanan ve 30 Nisan itibari ile yürürlüğe girecek olan karara göre kripto paralar ödemelerde doğrudan veya dolaylı bir şekilde kullanılmayacağı gibi bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulmasına da izin verilmeyecek.

Yeni yönetmelikle birlikte "ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlandı" ifadelerine yer verilmiş. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Merkez Bankası ise kararın gerekçesi olarak diğer ödeme yöntemlerinin korunmasını göstermiş. Bu yeni ödeme sisteminin mevcut piyasa ödeme araçlarına güvensizlik oluşturacağının düşünülmesi üzerine bu durumun engellenmesi için böyle bir karar alındığı belirtilmiş. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada ise "Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verildiğini görüyoruz.

Yorumlar 13
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 11:28
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 11:49
vergi alamayacaklari yontemleri iztemezler once guzelce hazirlasinlar sonra onerirler kullanmayi
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2021 01:46
Binlerce mağdur mu ? Evini arabasını gömerse tabii olabilir çünkü voladitesi yüksek o yüksek risk de yüksek. Bilmeyen girmezse mağdur olmaz, bu kadar basit.
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2021 04:29
Karşılıklı olduğu içinmi binlerce mağdur var.
Hala savunuyor birde.merkeziyetsiz bir sistemde herhangi bi problem olduğunda muhatap bulamazsın.
Kripto para borsaları bile isterse senin bütün parana el bile koyabilir sen kalkıpta kendine muhatap bulamazsın.Çünkü aldığın paranın bi sahibi merkezi yok!
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 14:20
Kripto para karşılıksızdır diyen gerçekten bir halttan habersiz birisi. Banknotların gerçekten karşılığı var mı a kuzum bir baksaydın keşke.
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 14:15
Araştırma bilgi sıfır diyen arkadaşın maalesef ki kendi bilgisi de sıfıra yakın. Kendisine fiat para denilen kavramı ve borsaların nasıl çalıştığını iyi araştırmasını tavsiye ederim.
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 12:38
Kripro para karşılıksızdır.Paran çalınsa veya bozdurmak istediğinde bozmazlar ise yada bozdurdun eksik ödeme vs olurda muhatabın olmuyor.
Binlerce mağdur var.
Bide işkembeden sallayıp sırf yorum yazmak için yorum yapıyorsunuz.
Araştırma bilgi 0 çünkü.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2021 03:46
İyi oldu , çılgınlık bitsin.
BİST’e dönüş başlasın
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 22:01
yakında cripto parayı tamamen yasaklarsa şaşırmam :D
JosefStone
JosefStone 17.04.2021 18:46
aynen öyle ben dediğimde gülüp geçiyorlar ama bunu yapan yakında kripto para ticaretini de yasaklar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2021 09:04
Yine gece yarısı millet uyurken yapılan işler...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2021 20:15
Geleceğin para birimleri bu kripto paralar olacak. İleride kağıt para diye bi ödeme biçimi kalmayacak. Şimdilik vergilendirme sistemi oturmadığından ve dolandırıcılık olayları olabileceğinden böyle bir karar alınmış. Elbet bir gün bu sistemlere geçilecek.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Kripto para ile ödeme aracıları yasaklandı
İlginizi Çekebilir