Lazer topları gerçek oluyor

Mert Günhan 28.01.2013 - 15:07
Amerika 2014'te atış testlerine başlıyor
Yıllardır Bilim Kurgu türü içerisinde duyduğumuz, bildiğimiz, zaman zaman oyunlarda kullandığımız "laser turret"  teknolojisi gerçek oluyor.

Amerika Birleşik Devletleri Hava ve Deniz Kuvvetleri sıvı ısıtmalı lazerleri savaş uçaklarına koymaya hazırlanıyor. Lazer teknolojisi sayesinde savaş uçakları yerden gelen güdümlü füze gibi tehditleri yok edebilecek. DARPA'nın hazırladığı proje içinde entegrasyon bu yıl başlayacakken 2014'te ilk testler gerçekleştirilecek.

USAF bir süredir uçaklara lazer ekleme konusunda çalışmalar yapıyordu. Daha önce Boeing YAL-1 Lazer projeleri çok başarılı olmuştu fakat rafa kaldırılmıştı.

Daha önce benzer bir proje Reagan döneminde yapılmıştı, Sovyetler Birliği'nin oldukça korktuğu bu proje megawatt sınıfında kimyasal oksijen iyodin lazerini kullanarak kıtalararası balistik füzeleri yok etme amaçlıydı fakat sürekli olarak devasa 747'ler ile taşınması gerektiğinden efektif değildi.

Yeni jenerasyon lazerler ise jet uçaklarına takılabilecek ve manevra yapan uçaklar tarafından kullanılabilecek kadar hafif olacak. Bu jenerasyondan üretilecek ilk seri "Hellad" serisi olacak. Hellad'lar taktikal uçaklara yüklenecek ve 150 kwatt kadar güç üretebilecek.

DARPA ve General Atomics'in açıklamasına göre fabrikasyon 2012'de tamamlandı. Bu sene içinde farklı sistemler ile entegrasyona başlayacaklar, 2014'te ise gerçek atış testleri yapılacak. Aşağıda DARPA tarafından sunulan bir konsept görseli görmektesiniz.


Lazer topları gerçek oluyor
Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2024 19:08
Kalan Karakter: 300 Gönder
Lazer topları gerçek oluyor
İlginizi Çekebilir