1/2

M.U.S.H.A

Mehmet Atilla Turan 11.10.2016 - 14:48
Güneş sisteminin kaderi sizin elinizde...
Platformlar Diğer
M.U.S.H.A
  • Çoklu Oyuncu: Yok
Merlin Puanı 80
Artılar Eğlenceli ve hızlı oynanış. Görsel ve müzik açısından harika
Eksiler Jenerik shoot 'em up
İsim: M.U.S.H.A - Metallic Uniframe Super Hybrid Armor
Çıkış Tarihi: 1990
Türü: Shoot 'em Up
Yapımcı: Compile / Seismic
Platform: Sega Genesis / Mega Drive

Günümüzde gerçek anlamıyla zor bir oyun bulmak gittikçe güçleşiyor. Hakiki anlamda sizi zorlayacak bir oyun ve el becerimi geliştmek istiyorum diyorsanız, M.U.S.H.A tam size göre.

1980'lerin sonlarına doğru, Compile'ın Master System için çıkardığı Aleste serisi ile başlıyor her şey. Gitgide popülerleşen Aleste, Japonya'da bir hayli ses getirmişti. Seriye devam etmek isteyen Compile, 90'ların başında çıkan Mega Drive konsolu için oyun çıkarma uğraşındaydı. Shoot'em up türü yaygınlaşırken, bu oyun türü hakkında herkes bir taraf kapıyordu. Siesmic ile beraber çıkarılan M.U.S.H.A (Japonya'da MUSHA Aleste), çoğu rakibini hayli geride bıraktı. Hikayesinden kitapçığında bahsetse de, oyunu ana menüde en az 10 saniye bekletmeniz, hikayeyi anlatan animasyon türü bir demoyu oynatmaya yeter.

Yıl 2290... İnsan ırkı çoktan en gelişmiş teknolojiye ulaşmış ve Güneş Sistemi'nin bütün gezengenlerine yerleşmiştir. Her şey, kendi yapay zekası bir hayli gelişmiş olan Dire 51 adlı bilgisayarın, kendi zeka limitini geçip bütün Güneş Sistemi'ni ele geçirmesiyle başlamıştır. Bunun üzerine merkezi hâlen Dünya'da bulunan insan ırkı, Dire 51'le savaşmak için M.U.S.H.A takımını gönderir. Beş kişilik M.U.S.H.A takımı, savaş sırasında dört pilotunu kaybeder ve geriye sadece kontrol ettiğimiz Terri adlı pilot kalır.

M.U.S.H.A
Her shoot 'em up tarzında olduğu gibi, ilk bölümlerde affedici olan oyun, normal zorlukta keyifli bir oyun sağlıyor. Gelgelelim oynanışa. "Karşınıza gelen düşman gemileri patlatana kadar silahlarınızla ateş edin." gibi basit bir yöntem sunsam da, bundan daha fazlası gerek. Öncelikle kullandığımız robottan bahsedelim. M.U.S.H.A'nın iki ateş stili var, birincisi robotun kendi füzeleri iken, diğeri yardım amaçlı, diğer pilotlar tarafından bırakılan özel silahlardır. Bunlar;

*Yeşil, daha çok elektroşok gibi olan atışlar ile, sıra halinde dizilmiş olan düşmanları alt etmek için baya elverişli.
*Turuncu ise yan yan bulunan düşmanları alt etmek için birebir, aynı anda çıkan füzeler, hem düşmana çarparak hem de patlayarak etrafına büyük hasar veriyor.
*Mavi, etrafımızda dönen bir kalkan, bütün düşman füzelerini veya ateşlerini yokedebilir, fakat herhangi füzenin M.U.S.H.A'ya çarpması kalkanı yok eder.

Sonradan farkettiğim mekaniklerden biri, aynı özel atışlardan tekrar almak, o özelliğin seviyesini arttıyor. Yeşil, seviye bir iken sadece tek bir ince çizgi, seviye ikide ise iki ince çizgi oluyor. Özel atışınız ne olursa olsun, dördüncü seviyede kara delik özelliği geliyor. Bu sayede hem düşmanları hem de atışları içine çekip bir yerde topluyor, tabii onları patlatmak da en kolay şeylerden biri oluyor oyunda.

Biraz da elinizde bulunan tek atıştan bahsedeyim. İlki, sadece tek atış tamamen güçsüz- en azından işe yarıyor (tabii, tüm oyun boyunca tek atış kullanmayı kim ister ki?), fakat herhangi bir düşman gemiyi patlatana kadar o gemiye çarpmış oluyorsunuz zaten... Silahınızı geliştirmek için, harita üzerinde bulunan enerji barlarını toplamak gerekli. Genellikle tüp şeklinde bulunan enerji barlarını, ve tüpler gökkuşağı renginde, arkaplandan ayırmak bir hayli kolay. Enerjileri barlarını toplamak için ise sadece harita üzerinde gezinen tüpe ateş etmeniz yeterli. Genellikle dört veya beş bar düşerken, hepsini toplamak hem başlangıç silahınızı güçlendiriyor, hem de yanınıza küçük gemiler ekliyor.