O, dünyaca ünlü askeri deha ve politik güç simgelerinden biri. Günümüze kadar sayısız şehre, sokağa hatta çizgi film karakterlerine bile ismi verilen biri. Yüzlerce filmde, binlerce kitapta kendisinden bahsedildi. Fransa imparatoru Napolyon’dan bahsediyoruz. 19. yüzyıl Avrupa’sının politik yapısını şekillendiren bu isim, şimdi de Total War serisinin yeni odak noktası durumunda.
Daha önce Beta versiyonunu incelediğimiz Napoleon: Total War, bu sefer piyasaya çıkar çıkmaz konuğumuz oldu. Oyunu Steam üzerinden çevrimiçi alanların 20GB kadar veri indirmelerinin gerektiğini belirterek söze başlayalım. Çünkü söz konusu Total War olunca, beklemek gerçekten zorlaşıyor.
Liderlik, önemli bir vasıftır
Yeni Total War’da Napolyon’la İtalya, Mısır ya da tüm Avrupa’yı kapsayan senaryoları oynayabiliyor ya da koalisyon ülkelerini seçip Napolyon’a karşı koymaya çalışıyoruz. Oynanış mekanikleri genel olarak Empire: Total War ile farklı değil. Üç ana oyun alanı bulunuyor. Bunlar harita, taktiksel kara savaşları ve deniz savaşları olarak ayrılıyorlar.
Haritalar, kendi içinde bir oyun gibi. Ordularınızı izleyebiliyor, bölgeleri görebiliyorsunuz. Total War oynamamış olanlar için “bir nevi Civilization’a benziyor” diyebiliriz. Harita üzerinden şehirlerinizi yönetiyor, ticaret yapabiliyor, diplomatik ilişkilerinizi düzenliyor ve en önemlisi ordularınızı hareket ettirebiliyorsunuz. Şehirlerde askeri üniteler, çeşitli araştırmalar ve gelişmiş silahlar için yapılması gereken binaları inşa edebiliyorsunuz. Bunun dışında özel ünitelerinizi diplomatik ya da casusluk yapma amaçlı olarak düşmanlarınıza gönderebiliyorsunuz. Kısacası bu alan, mücadeleyi kazanmanızda önemli role sahip. Daha önceki versiyonlardan çok daha detaylı olması da cabası.
Tabi ki Total War denince akla ilk gelen şey, savaşmak olsa gerek. Creative Assembly’de bunu biliyor, çünkü bize inanılmaz savaş sahneleri hazırlamış. Önceki üyelerden aşağı kalmayan bu sahneleri izlemesi bile çok zevkli. Şunu söylemeliyim ki savaşlar o kadar devasa ve bir o kadar da detaylı ki, izleyenlerin ağızları açık kalabilir. Oyunu açar açmaz senaryo modlarından birini seçtim ve elimdeki orduyla hemen savaşa daldım. Aradan bir dakika bile geçmeden tüm ofis başıma toplanmış “Atlıları uzağa götür! Topçular tepeye!” gibi öneriler veriyordu.
Her askerin boyutları, yüzler ve yapıları birbirinden farklı. Yerde yatan cesetlerin duruşları bile farklı. Grafik anlamında mükemmel gözüken savaşlar, taktiksel ve oynanış açısından da başarılı. Bölükler, rahatça kontrol edilebiliyor ve harita üzerinde dolaşmak kolay. Çeşitli küçük zorluklara sahip de olsa, bundan daha iyisini bulabileceğinizi sanmıyorum. Deniz savaşları ise kara savaşları kadar eğlenceli olmasa da, oyuna gerçekçi bir yan katıyor. En azından hikayeyi zenginleştirmesi bile deniz savaşlarına önem katıyor.
Konu strateji olunca, karşı tarafın hareketleri önemlidir. Yapay zekâdaki küçük sorunlar devam ediyor olsa bile, zorluk derecesini en üst düzeye çıkardığınız zaman kendisinin ne kadar “akıllı” olduğunu farkedeceksiniz. Oynanış açısından baktığımızda ise, ordularınız için gerekli olan hammaddeleri sağlamanız büyük önem taşıyor. Napolyon’un kendisi de buna önem verdiğinden, yapımın gerçekçiliği yakaladığını söyleyebiliriz. Yine de bazı kullanıcıların bu kadar detayla uğraşmak istemediğini düşünürsek, kolaya kaçmak isteyenler de olabilir.
Strateji kurmak isteyenler için
Napoleon: Total War’u üst düzey bir PC’niz olmasa da oynayabilirsiniz. Tabii ki görsellik olarak ödün vermek şartıyla. “Benim PC sistemim çok güçlü” diyorsanız, ben de size “o zaman görsel şölene hazır olun” diyebilirim! Tarihin önemli askeri ikonlarından biri olan Napolyon’un hikâyesini oynama tecrübesi bile bu oyunu almanızda büyük etken olacaktır.
Yorumlar (6)
total war napoleon aldım ama savaş sırasında mause u oynatmama rağmen dönmüyor neden (mause a4tech v7)
<center><table bgcolor=#fbfbfb style="border:1px solid #c0c0c0" cellpadding=1 width=100% cellspacing=1><tr><td align=left><font style="font-size: 9pt" face=arial color=#444444><b>05.01.2013 02:09:00 - iMPREZA demiş ki:</b><br><center><table bgcolor=#fbfbfb style="border:1px solid #c0c0c0" cellpadding=1 width=100% cellspacing=1><tr><td align=left><font style="font-size: 9pt" face=arial color=#444444><b>18.12.2010 22:29:00 - noyan demiş ki:</b><br>24 Kişiyle 120 Kişiyi 2 Kayıpla Atlatabileceğimiz bir oyun :D Ama güzel yinede. Ordunu atlı yap biraz topçu sonra önünde kim duracak :D</font></td></tr></table><br></center> arada sırada oyunları easy modla oynamamanızı tavsiye ederim.</font></td></tr></table><br></center> Easy de oynayip laf yapiyolar :D
Gerçekten çok güzel bir oyun. ara sıra 10 tlye kadar düşüyor gidin alın 10 tl az bile. ilk orjinal oyunum :'(
<center><table bgcolor=#fbfbfb style="border:1px solid #c0c0c0" cellpadding=1 width=100% cellspacing=1><tr><td align=left><font style="font-size: 9pt" face=arial color=#444444><b>18.12.2010 22:29:00 - noyan demiş ki:</b><br>24 Kişiyle 120 Kişiyi 2 Kayıpla Atlatabileceğimiz bir oyun :D Ama güzel yinede. Ordunu atlı yap biraz topçu sonra önünde kim duracak :D</font></td></tr></table><br></center> arada sırada oyunları easy modla oynamamanızı tavsiye ederim.
napoloen total war'ı hiç kasmadan oynuyorum.Ayrı bir zevk
<center><table bgcolor=#fbfbfb style="border:1px solid #c0c0c0" cellpadding=1 width=100% cellspacing=1><tr><td align=left><font style="font-size: 9pt" face=arial color=#444444><b>18.12.2010 22:29:00 - noyan demiş ki:</b><br>24 Kişiyle 120 Kişiyi 2 Kayıpla Atlatabileceğimiz bir oyun :D Ama güzel yinede. Ordunu atlı yap biraz topçu sonra önünde kim duracak :D</font></td></tr></table><br></center> Biraz abartmışsın dostum o kadar da basit değil. Napoleon'un elite üniteleriyle, milisleri bir mi tutuyorsun ?