1/2

Nintendo'nun Wii 2 zamanlaması doğru mu?

Erhan Kahraman 14.05.2011 - 11:41
Wii 2, mevcut konsol algısını tokatlama peşinde!
Nintendo’nun yeni ev konsolunu 2012 yılında, yani Wii’den altı yıl sonra çıkaracağını duyurmasıyla birlikte, “konsol nesli” terimi ciddi bir tehditle karşı karşıya. İlk PlayStation, Nintendo N64 ve Sega Saturn zamanından bu yana konsol firmaları, genelde benzer özelliklere sahip oyun makinelerini aynı zaman aralığına denk getirmeye özen gösterdi. Sony PlayStation 2 ile birlikte Sega Dreamcast, Nintendo Gamecube ve elbette Microsoft Xbox geldi örneğin. Bir zamanlar “yeni nesil” olarak andığımız, şimdinin “mevcut nesil” konsolları ise Xbox 360 ile başlayıp, Wii ve PlayStation 3 ile devam etti.

Ne var ki Nintendo’nun aksine Microsoft ve Sony, yeni nesil konsollarını 2014’ten önce yayınlamayı düşünmüyor. Nintendo mu erken davranıyor, yoksa rakipleri mi fazla geç kalıyor tartışılır; zira beş yıl önce gayet üstün performansa sahip olan konsol donanımları, bugün bile PC ile kıyaslandığında oldukça geride kalıyor. İki yıl sonra aradaki fark gittikçe açılacak.

Nintendo'nun Wii 2 zamanlaması doğru mu?
Öte yandan, oyun geliştiricileri konsollara oyun üretme konusunda adeta altın çağını yaşıyor; donanımın değişmemesine rağmen, Xbox 360 ve PS3’ün çıkış oyunları ile şu an hazırlanan oyunlar arasında teknik yetenekler açısından bariz bir fark var. İster Uncharted ile yeni çıkacak olan Uncharted 3’ü kıyaslayın; isterseniz Gears of War ile Gears of War 3’ü. Her ikisi de size aynı şeyi söyleyecek; önümüzdeki iki yıl boyunca Xbox 360 ve PS3’te şu ana kadar oynadıklarımızdan çok daha üstün oyunlar göreceğiz.

Babadan Oğula Nesil Konsollar

Konuya dönecek olursak, Nintendo’nun yeni konsolunun çıkış tarihi ile ilgili aldığı bu karar, az önce bahsettiğim “konsol nesli” kavramının zayıflayıp, çökmesine neden olabilir. Aslında rakiplerinden donanım anlamında çok daha zayıf olan Wii’yi çıkararak, mevcut konsol neslinde de beklenmedik bir darbe vuran yine Nintendo oldu. Zira gerek yapımcılar, gerekse oyuncular, iki rakip konsoldan (X360 ve PS3) birini tercih edebilirken, Wii mutlaka bu listenin dışında kaldı.