NVIDIA'dan süper bilgisayar yaratan hızlandırıcı

Merlinin Kazanı 13.11.2012 - 10:12
Titan daha da güçlü olacak
NVIDIA bugün, bugüne kadar geliştirilen en yüksek performanslı, en verimli hızlandırıcılar ve bu sabah SC12 süper hesaplama konferansında yayınlanan TOP500 listesine göre dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Titan’ı güçlendiren teknoloji olan NVIDIA Tesla K20 GPU hızlandırıcıları ailesini duyurdu.

Oak Ridge Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan ve 18.688 NVIDIA Tesla K20X GPU hızlandırıcı ile donatılmış olan Titan süper bilgisayar LINPACK değerlendirme ölçütüne göre 17.59 petaflop performans rekoruyla Lawrence Livermore National Laboratory’s Sequoia sisteminden dünyanın 1 numaralı süper bilgisayarı derecesini aldı.



Tesla K20 – Performans ve Enerji Verimliliğinde Lider
Devrim niteliğindeki NVIDIA Kepler hesaplama mimarisini temel alan yeni Tesla K20 ailesi, NVIDIA’NIN Tesla hızlandırmalı hesaplama ürün serisindeki en önemli ürünü Tesla K20X hızlandırıcıya sahiptir.

Tek bir işlemcide bugüne kadar elde edilen en yüksek hesaplama performansını sunan K20X, önde gelen CPU’lar ile bir araya getirildiğinde on kat daha fazla uygulama hızlandırma sağlar.(2) Ayrıca, 3.95 teraflop tek hassasiyet ve 1.31 teraflop çift hassasiyet en yüksek kayan nokta performansı ile yaygın iki hesaplama performansı ölçümünde diğer tüm işlemcilerden üstündür.

Yeni aile ayrıca 3.52 teraflop tek hassasiyet ve 1.17 teraflop çift hassasiyet en yüksek performansını sunan Tesla K20 hızlandırıcı içermektedir. 30 petaflop üzerinde performans sağlayan Tesla K20X ve K20 GPU’lar son 30 günde kullanıcılara sunulmuştur. Bu, geçen yılın 10 en hızlı süper bilgisayarının performanslarının birleştirilmesiyle elde edilen performans ile eşdeğerdedir.

NVIDIA'dan süper bilgisayar yaratan hızlandırıcı
ETH Zurich hesaplamaya dayalı fizik profesörü ve İsviçre Ulusal Süper Hesaplama Merkezi yöneticisi Dr. Thomas Schulthess, “İklim ve meteoroloji, sismoloji, astrofizik, akışkan dinamiği, malzeme bilimi ve moleküler biyofizik gibi farklı alanlarda simülasyonları önemli derecede hızlandırmak için NVIDIA GPU mimarilerinden yararlanıyoruz” dedi. “Verimliliği daha da artırarak daha önce mümkün olmayan öngörüleri elde etmemize potansiyel olarak olanak sağlayan K20 hızlandırıcı ailesi, NVIDIA’nın daha önceki Fermi mimarisi ile karşılaştırıldığında ileriye doğru yapılmış büyük bir sıçramadır.”

Bazı diğer ilk müşteriler şunlardır: Clemson Üniversitesi, Indiana Üniversitesi, Thomas Jefferson Ulusal Hızlandırma Tesisi (Jefferson Laboratuvarı), Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST), Süper Hesaplama Uygulamaları Ulusal Merkezis (NCSA), Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL), Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) ve Şangay Jiao Tong Üniversitesi (SJTU).

“Daha Yeşil” Veri Merkezleri için Enerji Verimliliği
Tesla K20X GPU önceki nesil GPU hızlandırıcılara gore üç kat daha fazla enerji verimliliği sunar ve CPU’lar ile karşılaştırıldığında verimlilik avantajını genişletir.

Oak Ridge’in Titan süper bilgisayarı Tesla K20X hızlandırıcıları kullanarak watt başına 2.142,77 megaflop performans elde etmiştir. Bu değer, dünyanın en enerji verimli süper bilgisayarlarını içeren en son Green500 listesinde 1. sıradaki sistemin enerji verimliliğini aşmaktadır.(3)

En Geniş Veri Merkezi Uygulamaları Aralığında En Hızlı
Tesla K20 ailesi, en geniş aralıkta bilimsel, mühendislik ve ticari yüksek performanslı hesaplama ve veri merkezi uygulamaları sunar. Günümüzde, 200’den fazla yazılım uygulaması GPU hızlandırmadan yararlanmaktadır. Bu, bir yıldan az bir sürede yüzde 60 artış anlamına gelmektedir.

Intel Sandy Bridge CPU’lar içeren sunuculara Tesla K20X GPU hızlandırıcılar eklendiğinde aşağıdakiler dahil olmak üzere çok sayıda uygulama 10 kata kadar veya daha fazla hızlanacaktır:(4)

-MATLAB (mühendislik) – 18.1 kat daha hızlı
-Chroma (fizik) – 17.9 kat daha hızlı
-SPECFEM3D (yerbilim) – 10.5 kat daha hızlı
-AMBER (moleküler dinamik) – 8.2 kat daha hızlı

Tesla K20 GPU hızlandırıcılar ile ilgili daha fazla bilgi 12-15 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan SC12’deki 2217 no’lu NVIDIA standından ve NVIDIA yüksek performanslı hesaplama web sitesinden. Kullanıcılar Tesla K20’yi uzak merkez bilgisayarlar üzerindeki kümelerde de ücretsiz olarak deneyebilirler. Daha fazla bilgi için GPU Test Sürüşü web sitesini ziyaret edin.

- Basın Bülteni
Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 14:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
NVIDIA'dan süper bilgisayar yaratan hızlandırıcı
İlginizi Çekebilir