1/2

Overwatch, cilalanmış Team Fortress gibi hissettiriyor..

Mehmet Atilla Turan 8.06.2017 - 12:55
Popüler olmayan düşüncelere bir yenisini daha ekliyoruz..
Valve'in en son ne zaman oyun çıkardığını hatırlayan vardır elbet. 2000'li yılların sonunda L4D2'nin satışa sunulması ile beraber halen oyun sekmesinde aktif bir yapımcı olarak biliniyordu. Counter Strike: Global Offensive ve Dota 2 popüler olmadan önce çocuğu gibi sevdiği Team Fortress 2, şu an beklenmedik bir şekilde yerlerde sürünüyor. Bu yazımda ise, Team Fortress 2 ve Overwatch'tan bahsedeceğim. İkisinin arasındaki benzerlikleri ve uzun süredir oynadığım Team Fortress 2'nin biraz da olsa hakkının yendiğinden de anlatmasam olmaz. Öncelikle Team Fortress 2'nin geçmişinden ve zamanında nasıl Valve'nin asıl para kaynağı olduğunu anlatacağım.

Overwatch, cilalanmış Team Fortress gibi hissettiriyor..
90'ların sonunda popülerleşen olan Quake ve Doom, yavaş yavaş küçük liglerde oynanmaya başlanmıştı. LAN partileri düzenleniyor ve fuarlar bile kuruluyordu. O zamanlar Valve'in Quake Engine üzerindeki modifikasyonu olan GoldSRC, Robin Walker'ın dikkatini çekmişti. Walker, daha çok sınıf odaklı bir FPS oyununu piyasaya getirmeyi planlıyordu. Sonucunda ortaya çıkan TFC (Team Fortress Classic), çoğu oyuncunun 1990'lı yıllarda Counter Strike'ın başka bir alternatifi olarak biliniyordu ve TFC, çevrimiçi oyun piyasasında Counter Strike kadar ün kazanmıştı. Çalışmalara devam eden Robin Walker, bir süre sonra Team Fortress: Brothers of Arms adlı bir yapım üzerinde çalışmaya başladı. Fakat Valve'in yeni motoru Source Engine, Half Life ve Portal gibi Valve'in önemli isimlerinde kullanılmaya başlandı ve Brothers of Arms projesi iptal oldu.

Yaklaşık 9 sene sonra Half Life 2: Episode 2 ile beraber satışa sunulan Team Fortress 2, eski TFC'ye  sanki cila çekilmiş gibi duruyor ve yeni Source motorunda sorunsuzca çalışıyordu. Tabii markette bu kadar derin başka sınıf tabanlı oyun olmadığı için Team Fortress 2, sınıf tabanlı FPS oyunlarının dönüş noktası olarak da sayılıyordu. O zamanlar Valve'in yeni oyunu olduğu için çokça ilgi gören TF2, Valve tarafından sürekli güncelleniyor ve yeni içerik ekleniyordu. Hiç kimse 2 sene boyunca aynı silahlar ve içeriklerle oynamayı elbette istemez, bu yüzden Team Fortress 2, yaklaşık bir sene sonra yeni oyun modları, silahlar hatta yakın zamanda kendini iyice geliştirecek bir ekonominin ile doldurulmuştu.

Overwatch, cilalanmış Team Fortress gibi hissettiriyor..
İçinde bulunduğumuz sene 10. yaşına girecek olan Team Fortress, çoğu kişi tarafından ölü olarak tabir ediliyor, fakat günlük 70 bin oyuncusu ile halen Steam'in en popüler oyunlarından biri. Peki, Overwatch ne alaka diye sorabilirsiniz. Ona geçmeden önce Overwatch ve hikayesinden de bahsedeyim.

Blizzard, daha çok MMORPG ve RPG tarzı oyunlar üretiminde profesyonel olarak bilinen bir yapımcı. Özellikle Diablo, World of Warcraft, Heroes of the Storm ve Heartstone gibi yapımları ile oyuncu kitlesi bariz olarak büyük. İlk defa FPS türüne adım atan yapımcı, iyi bir iş çıkarmışa benziyor, ki Overwatch, satışa çıkmasından bir sene sonra halen ilgi gören bir yapım. Objektif olarak bakıldığında, Overwatch, raflarda yerini almadan önce tonlarca yapılan reklam kampanyaları ve Blizzard tarafından oyuncu kitlesine karşı tutulan davranışlar, hergün Overwatch ailesine her yaştan yeni oyuncular ekliyor.

Burada yalan yok, Blizzard'ın Overwatch'a karşı verdiği destek, ne yazık ki Valve'in Team Fortress 2'ye verdiği destekten bir hayli üstün. Şu sıralar Team Fortress 2 oyuncuları, yaklaşık 10 aydır söz verilen Pyro güncellemesini beklerken, Overwatch çalışanları sürekli oyun için yeni kahramanlar, haritalar ve birçok değişik içerik üretme çabasındalar. Evet, burada büyük bir efor harcandığını görebiliyoruz, fakat asıl bilinmeyen önemli nokta ise, aslında Team Fortress 2'nin halen bir şekilde Overwatch'dan daha üstün olması. Geçtiğimiz 10 sene içerisinde yaklaşık 5-6 oyun, "Team Fortress 2'yi öldürecek" adıyla çıkmıştı. Sonucunda ise belirtilen çoğu yapım Team Fortress'in popülerliğine yenik düşmüş ve piyasadan çekilmişti. Bunların arasında bir ara popüler olan Brink de mevcut. Aynı cümle Overwatch'ın satışa sunulmasına birkaç hafta kala da söylenmişti. Herkesin gözü, Overwatch'ın çıktığı gün Team Fortress'in kaybedeceği oyunculara çevirilmişti, fakat her şey ters tepti ve oyuncu sayısı beklendiğinden daha da fazla çıktı. Yani Team Fortress'ın kendine ait topluluğu, yapımı bir 10 sene daha götürebilecek durumda ve TF2'nin yaşama süresi halen bulunuyor.