1/2

Oyunlardaki Klişeler

Mahmut Saral 22.07.2010 - 16:28
Hep mi aynı olur be arkadaş!
Günümüzde oyun ve filmler için görsellikten çok, orijinallik önemli. Çünkü artık birbirini tekrar etmeye başlayan kurgu yapıları, isim ve mekânlar farklı olsa bile insanları sıkabiliyor. Bir süreden sonra görsellik unsurunun da cazibesi kalmıyor ve içi boş olarak tabir edebileceğimiz, yenilik yoksunu oyunlarla karşılaşıyoruz.

İsterseniz konuyu bazı örneklerle detaylandıralım...

Başarısız deneyler

Konusunda az da olsa bilim-kurgu elementleri barındıran oyunların neredeyse tamamı, başarısız deneyler sonucunda oluşan karmaşada hayatta kalmaya çalışan karakterler üzerine kuruludur. İstisnasız tüm deneyler mutlaka başarısız olur.

Oyunlardaki Klişeler
İlk etapta olumlu sonuçlar görülebilir, geliştirilen teknolojilerle hayal edilmesi zor imkânlara kavuşulur, ama bunlar hep kısa sürer. Bir ön gösterim, bir serap gibidirler ve felaket en nihayetinde insanlığı bulur.

Çok güçlü göründüğü halde hep kaybeden düşmanlar

Bazıları farklı boyutlardan dünyamıza adım atar, bazıları ise çılgın profesörlerin ürünü süper askerlerdir. Hem cüsse, hem de güç olarak bir hayli iddialıdırlar genelde, ama gelin görün ki her defasında normal bir insanın silahından çıkan mermilerle öldürülebilirler.

Oyunlardaki Klişeler
Yaratık deyince korkunç şeyler belirir insanın aklında. Ama bir insan, korkunç bir yaratığı öldürebiliyorsa, aslında yaratıktan daha korkunç demektir. Çünkü onları bile yok edebilecek güce sahiptir.

Deney ürünü süper askerlere ise, pek fazla sözüm yok. Be profesör kardeşim, o kadar uğraştın, özellik kattın, süper asker diye çıkardın karşımıza. İnsan, 2 gram da zekâ eklemez mi bunlara?Hep mi ölmeye mahkum bunlar?