PS5, kripto madenciliği için hacklendi

Murat Oktay 2.03.2021 - 13:50
PS5 ile kripto madenciliği yapmak isteyen Çinliler, konsolu kırdıklarını, bu sayede çok yüksek hızlara erişen konsolun, daha yüksek miktarda madencilik yaptığını iddia ettiler.

PlayStation 5'in güçlü CPU ve GPU'su özellikle kripto madencilerin iştahını kabartıyor. Ekran kartı fiyatları zirve yapmaya devam ederken madenciler de gözünü daha ucuz fiyatlı PS5 konsoluna dikti. Peki, PS5 ile kripto madenciliği yapmak mümkün mü?

PS5, kripto madenciliği için hacklendi

İddia, Çinli sitelerin forumlarında ortaya atıldı. Haberde saniyede 99MH/s hesaplama oranına (hash) ulaşmak için PS5'in AMD Ryzen işlemcisi ve AMD Radeon grafik işlemcinin hacklendiği iddia edildi. Ethereum madencilik algoritmasını kullanan NBMiner'ın çalıştırıldığını öne süren bir grup forum kullanıcısı, işlemi başardıklarını iddia etti. AMD Radeon RX 6900 XT grafik kartının yaklaşık 60MH/s hash gücüne sahip olduğunu düşünürsek, PS5'in ulaştığı bu hız, kripto madenciliği için yeterli olabilirdi.

PS5, kripto madenciliği için hacklendi

Görsel: Gizchina

Raporlar, hacklenmiş bir PS5'in, 211W civarında güç harcayarak, işlem hızının 99MH/s seviyesin çıktığını ileri sürüyor. Bu da RDNA 2 tabanlı Radeon RX 6000 serisi amiral gemisi grafik kartlarına kıyasla etkileyici duruyor. Radeon RX 6800 XT ve Radeon RX 6900 XT grafik kartlarını ayarlayabilir ve hız aşırtabilirsiniz, ancak teknik olarak 60MH/s madenciliğin aşılması mümkün değil. Bu konuda Kripto Para uzmanı ve Cointelegraph yazarı Emre Günen'e PS5 ile kripto madenciliğinin ne kadar mümkün olduğunu sorduk.

----------

Kripto para madenciliğinde genellikle özel üretim mikroçipler (ASIC) kullanılsa da, daha kolay erişilebilmesi ve nispeten daha ucuz olması sayesinde grafik kartı işlemcileri (GPU) de tercih edilebiliyor. Bitcoin gibi madenciliği zor kripto para birimlerinde kullanılmıyorlar, ama madencilik için daha makul işlem gücüne ihtiyaç duyan Ethereum, Litecoin ve Zcash gibi alternatif para birimleri GPU ile çıkarılabiliyor.

Haliyle ekran kartının gücüne güvenen her kullanıcı, GPU ile kripto para madenciliği yapıp yapamayacağını sorguluyor. Bunun en kısa cevabı evet, GPU gücü kullanılarak kripto para üretmek mümkün, ancak bedeli var: kısalan donanım ömrü ve kabarık elektrik faturası…

Bulunduğu bölgenin elektrik kullanım ücreti ve donanımların eskime payını hesaplayıp kârlı duruma geleceğini düşünen herkes, uygun yazılımları kullanarak GPU üzerinden madencilik yapabilir.

PlayStation 5 gibi yeni nesil video oyun konsolları teknik olarak madencilik yapabilecek kapasitede olsa da bunun ne kadar mantıklı olduğu tartışılır. Sadece oyun ve multimedya amacıyla üretilen bir donanımın, madencilik yapar biçime dönüştürülmesi için hacklenmesi gerekiyor. Bu da birçok güvenlik sorununu beraberinde getirecektir. Madencilik yapmak istenirken kişisel bilgiler çalınabilir, hatta üretilen coin'ler bile siber korsanların eline geçebilir.

Tüm bunların göze alındığını varsayarsak, PS5 ile madencilik yapılması konsolun ömrünü hatırı sayılır biçimde azaltacaktır. Bu da sineye çekilse bile güç konusu karşımıza çıkıyor. Zira kripto para üretilirken enerji su misali içiliyor. PS5 konsolunun maksimum 350W güç harcayabildiği düşünüldüğünde, bu enerji miktarıyla üretilebilecek kripto para miktarı daima sınırlı olacaktır.

Uzun lafın kısası, oyun konsolunu hackleyip madencilik yapılması durumunda, ne kadar kâr elde edilir meçhul. Unutulmaması gerekir ki, GPU ile yapılan madencilik hiçbir zaman, bu iş için özel olarak üretilen ASIC verimine ulaşamaz. Haliyle atılan taş ürkütülen kuşa değmeyebilir… Ben olsam PS5'te Demon's Souls oynar, madencilik için ayrı bir donanım edinirdim.

----------

Kripto para madenciliğinin ne kadar büyük olduğunu, belki de önümüzdeki yüzyılda (belki o kadar uzak bile değil), alışveriş yapmak için sadece kripto para kullanılabileceğini biliyoruz. Ancak Sony'nin yeni nesil PlayStation 5 konsolunun kripto madenciliğini desteklemek için hacklendiğini ve 99MH/s madencilik gücünü artırabileceğini gösteren raporlar sahte.

Burada önemli nokta, hız aşırtabilmek için termal olarak sınırlı ve konsolunun içindeki APU'yu kesmeyi düşünüyorsanız, bunun AMD Radeon RX 6800 XT'yi hatta konsolunuzu tamamen yok edeceğini de bilmeniz lazım. Zira PS5'te Infinity Cache bulunmuyor. PlayStation 5'in ilk SWIR kalıp fotoğrafı, Sony'nin bazı FFU'lar ve FMA'lar veya FMADD'ler dahil olmak üzere diğer RDNA 2 özelliklerini de kestiğini gösteriyor.

PS5, kripto madenciliği için hacklendi

Playstation 5 ile kripto madenciliği mümkün mü?

Sony PlayStation 5 oyun konsolu madencilik için uygun değildir, kripto para madenciliği sistem tarafından sınırlandırılmıştır. Ancak Çinli meraklılar bu sınırlamayı aşmak için çalışmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz yıl benzer söylentiler, Nintendo Switch için de çıkmıştı. Ancak onda olduğu gibi, PS5 kripto madenciliği hakkında çıkan raporlar da asılsız.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 10:13
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.03.2021 20:42
Bence ps5’lerin bu şekilde kullanılmasını istemedikleri için çok soğuk bir dille yazılmış bu cümleler.. Bir de çok uygun oldugunu düşünmüyorum ps5’in soğutma ve üretim için ömür olarak.. bakalım neler göreceğiz. Ama üretilirse kripto para ps5 ile bu bir devrim olur
MK Okuru
MK Okuru 4.03.2021 08:45
Neyi devrim kripto madenciliği 12 yıldır var ne devrimi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.03.2021 00:34
Vaaayyy. Emre Günen. Zamanında Editör Arenası yazılarını az okuyup gülmemiştim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.03.2021 23:22
Normal 1 pc alir knigt online dönerim sorun yok 1 ps5 aldjm ön siparişle suan oynuyorum iyiki almişim 1 ocak diyenler hanj 7500 düştü hala ps5 ariyorlar akillilardiya vergi incek
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.03.2021 21:02
Umarım ps5 dadanırlarda şu ekran kartı stokları normale döner :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.03.2021 19:17
Çin kaynaklarında ise 2 ayda 1 bitcoin yapacağını yazmış harbimi ? 2 ayda 358 milyar para :o
Kalan Karakter: 300 Gönder
PS5, kripto madenciliği için hacklendi
İlginizi Çekebilir