Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması İptal Edildi

Murat Oktay 17.07.2020 - 20:34
Anonymous Çeviri tarafından hazırlanan ve 30 TL'den satılacak olan Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması kısa bir açıklama ile iptal edildi.

Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması Anonymous Çeviri tarafından hazırlanıyordu. Bugün ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda Türk oyun severlerin RDR2 oyununu Türkçe olarak oynamalarına fırsat tanıyacak bu çalışmanın iptal edildiğini öğrendik. Elbette bunun için birçok sebep bulunuyor. Ama biz konuyu ve de durumun neden kaynaklı olabileceğini, telif hakları ve bilişim alınında Uzman Avukat Kadir Kurtuluş 'a danıştık. Kendisinden aldığımız bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması İptal Edildi

Uzman Avukat Kadir Kurtuluş "Bu gibi çalışmalarda telif hakları konusuna dikkat edilmeli. Bir eseri izinsiz olarak işlemek suçtur ve verilen emeklerde boşa gidecektir. Türkiye'de girişimcilerin her alanda bu konuyu ihmal ettiklerini gözlemlemekteyiz, ama bu konulara dikkat edilmediği takdirde projeleriniz daha başlamadan sonlananabilir" şeklinde bir açıklama yapıyor.

Kendi tarafımızdan baktığımızda da dağıtımcı Take2 ve yapımcı Rockstar Games'in imajlarına zarar verebilecek olan bu çalışmayı durdurmak istediklerini düşünebiliyoruz. Bundan sonra yazacaklarım kendi fikirlerim olup, hiçbir kişi ya da kurumu kötüleme amaçlı yazılmamıştır. Sadece bunun gibi çalışma yapmak isteyen arkadaşlarımıza bir uyarı olmasını istiyorum. Konuyu basit bir örnekle açıklayalım: İçimizde kimileri, tabiri caiz ise cd'ciden gidip Türkçe alt yazılı korsan film almıştır. Bunlardaki alt yazıların ne kadar kalitesiz ve özensiz olduğunu da biliyorsunuzdur. Hatta kimilerinde konu ile hiç alakası olmayan yorumlar dahi yapılmaktadır. Bu tarz şeyler yapımcı firmanın imajına zarar verecek durumlardır. Kesinlikle Red Dead Redemption 2 için Türkçe Yama hazırlayan Anonymous Çeviri ekibini bununla itham etmiyorum. Ancak firma tarafından bakmaya çalışıyorum. Bu şekilde düşününce, elbette ki firmaların bunu istememesini haklı olarak görüyorum.

Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması İptal Edildi

Diğer taraftan iptal edilen RDR2'nin Türkçe yaması için ne kadar emek harcandığını düşününce de insan üzülüyor elbette. Ancak, kişisel düşüncem yine, bu yama ücretsiz olarak dağıtılsa yine aynı sonuç ortaya çıkar mıydı bilmiyorum. Zira burada haksız bir kazanç da söz konusu oluyor. Bir esere müdahale edip, onun üzerinden yapımcıya hiçbir ödeme yapmadan bundan gelir elde etmeye çalışmak yanlış bir tutum. Her ne kadar buradan elde edilecek gelirin nerede ise minnacık olduğunu düşünsem de doğru bir kazanç yöntemi değil.

Tüm bunların dışında bir de oyunun kodlarına müdahale edilmesi gibi bir durum var ki aslında bu da kesinlikle bir firmanın kabul edebileceği bir durum değil. Sonuçta eserinin bu şekilde kullanılması için satıyor. Ürünü bilgisayarınıza kurarken, hani o hiç okumadan tıkladığımız "Kabul Et" tuşu var ya, orada tüm bunlar yazıyor aslında. "Kısacası adamlar istemiyor işte kardeşim. Bu konuda da kanunlar nezdinde yapabileceğimiz, haklı olduğumuz hiçbir şey yok. O şekilde kullanmak istemiyorsanız iade edeceksiniz ya da almayacaksınız." şeklinde açıklayabilirim.

Sözüm Sana Türkiye

Türkiye'de de satılmakta olan RDR2 oyununun, dünya genelinde ne kadar büyük satış rakamlarına ulaştığını hep birlikte görüyoruz. Ülkemizde Türkçe olarak satışa sunulmayan PC versiyonu, kendi dilimizde oynamayı istemek de en büyük hakkımız. Ancak bunların ticari ürün olduğunu göz önüne aldığımızda, raflarda yerini alan oyunların da satış rakamlarının iyi olması gerekiyor ki yapımcı firmalar yerelleştirilebilme maliyetlerini karşılayabilsinler. Daha önce Crytek firmasının oyunu olan Crysis'in Türkçe seslendirme ile geldiğini görmüştük. Çıktığı gibi Türkçe olarak korsan tezgahlarda satılan Crysis'in bu durumu, sadece onun için değil, Türkçe gelecek olan birçok yapımın da önünü kapattı.

Cesur Ol Take2

Dedim ya, elbette Türkçe oyun istemek hakkımız. Özellikle de büyük firmalardan. Gönül isterdi ki, Sony'nin yaptığı gibi, firmalar piyasaya süreceği oyunları seslendirme ya da alt yazı gibi seçenekler ile satışa sunabilecek kadar cesur olsunlar. Sony RDR2'den kar etmedi mi? Elbette etti. Bence güzel satış rakamlarına da ulaştı. Ama Sony bunu yaparken de kılıfına uydurup, firmadan gerekli izinleri aldıktan sonra yaptı. Diğer yapımcı firmaların da ellerini taşın altına koyup, Türkçe olarak oyunları çıkarmasının vaktinin geldiğini, hatta biraz geçtiğini düşünüyorum. Keşke firmalar isteğimizi, ihtiyacımzı anlasa, Anonymousceviri gibi oluşumlar da yaptığı çalışmaları kendi kendilerine değil de, oyun üreticisi firmalara hizmet satarak üretselerdi.

Unutmayın ki biz oyuncular çok büyük bir gücüz. İstediğimizi elde etmemiz çok zor olmaz. Ancak bunu yapabilmek için mutlaka doğru yollar ile ilerlememiz lazım. Kanunları ihlal etmeden, kimseye saldırmadan, derdimizi doğru anlatarak istediğimizi alabiliriz.

NOT: Lütfen sözü döndürüp dolaştırıp ekonomiye getirmeyin. Senin ya da benim kötü olan ekonomik durumu, başkalarını ilgilendirmiyor ne yazık ki. Oyun platformlarında ülke ekonomisine bağlı olarak üretilen çözümler işe yarıyor, ancak o başka bir yazımın konusu olsun. Bugün RDR2'nin Türkçe Yamasının neden iptal edildiğini anlamaya ve de anlatmaya çalıştım.

Yorumlar 189
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 01:14
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.12.2020 16:34
Ancak, ülkemizde oyun pahalı diye bu durumu oyun yapımcılarına hep bir ağızdan şikayet edip, oyun fiyatlarında düzenleme getirilmesini istemek yerine; hemen korsancılığa bedavacılığa yönelmek çok yanlış. Bu tutumumuzdan vazgeçmediğimiz sürece 100 yıl daha Türkçe oyun neden yok diye ağlar dururuz. :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.12.2020 16:33
Şayet para kazanamadığınız bir işe daha fazla para harcamanın bir anlamı yok, biraz empati kurup bu durumu kendi açınızdan değerlendirebilirsiniz. Türkçe oyun oynamak için önce korsancılıktan bedavacılıktan vazgeçmek lazım. Kur göz önünde bulundurularak oyunlar ülkemizde daha uygun fiyata satılmalı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2020 16:48
firmanın ticari düşündüğünü zannetmiyorum ben ve 2 arkadaşım daha oyunu alıp oynayacaktık türkçe yama çıktıktan sonra, yama çıkmadığı için vazgeçtik. Eminim bizim durumumuzda olan bir sürü kişi vardır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2020 23:27
oyun pahalı diyen zekiler olmuş dolar kaç tl haberiniz yok heralde siz 300 tl veriyonuz adamlara 38,07 dolar gidiyoki bunun yüzde 30 unuda steam alıyo çok bişey kazanmıyolar kısaca türkiyedeki oyunculardan
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.10.2020 19:29
Bu işi gönüllü yapacak o kadar insan varken demesinler bana yerelleştirme maaliyeti. Onlara denizde kum gibi gelir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması İptal Edildi
İlginizi Çekebilir