1/3

Sengoku

Murat Halilbeyoğlu 18.09.2011 - 15:14
Sen bir klanı yönetmek istiyorsun bense bütün ülkeyi
Platformlar PC
Sengoku
  • Yapımcı - Yayıncı Paradox - Paradox
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Strateji
Merlin Puanı 65
Artılar -Detaylı hazırlanmış harita, stratejiye farklı bir bakış açısı gertirmesi, müzikler.
Eksiler -Çok karmaşık, savaşlar çok yüzeysel, aksiyon düşük seviyede, herkese hitap etmiyor.
Paradox’un alışılagelimiş türdeki strateji oyunlarından yenisi olan Sengoku kesinlikle yeni bir çığır açmıyor ancak yepyeni bir sayfa açtığı kesin. Şimdiye kadar çıkardığı bütün harita üzeri stratejilerde tüm dünyayı ele alan firma bu sefer sadece tek bir ülkeye odaklanmış. Son zamanlarda starteji yapımcılarının gözdesi olan Japonya’ya.

Hearts of Iron, Europa Universalis ve Victoria’dan sonra benzer bir yapıda tasarlanan Sengoku, Japon adasının 15. yüzyılda yaşadığı iç karışıklılığı bizlere aktarıyor. Bunu yaparken kendi özünden birşeyler eksiltmeden yeni bir anlayış ve değişikliklerle de buluşturyor.

Beni olduğum gibi sev arkadaşım, farklıyım ben
Amacımız basit, tıpkı diğer oyunlarda olduğu gibi en iyi ve en büyük olmak. Ülkenin en az yüzde ellisini elimizde bulundurup daha sonra Shogun olduğumuz ilan etmek. Fakat işler burada bitmiyor. O zaman kadar sıradan mücadelelere girdiğiniz diğer bütün klanlar Shogun olduğunuzu ilan ettiğinizde sizlere iki kat agresif bir şekilde saldırıyor ve bu ünvanı elinizden almaya çalışıyorlar, eğer üç sene boyunca Shogunluğu elinizde tutabilirseniz zafer sizin oluyor. Elbette bu sefer hedefimiz daha küçük.

15. yüzyılda Japonya pek çok klanın var olduğu bir ülkeydi. Ülkenin belli bir lideri yoktu. Üstelik bu klanların da kendi taraflarına çektikleri vassalları yani ufak klanlar bulunuyordu. Bu açıdan yeni oyunda da taraf olarak seçilebilecek pek çok klan mevcut.

Ancak önceden bir hatırlatma yapalım. Paradox oyunlarına aşina olanlar bilir fakat bilmeyenler için söyleyelim ki Sengoku’yu asla Shogun ile karıştırmayın. Assembly’nin Civilization tarzı harita üzerine tur bazlı, savaşlarda gerçek zamanlı oyununa nazaran Sengoku çok farklı elementler üzerine kurulmuş bir oyun. Bunlardan en önemli ikisi ise diplomasi ve karakterler.

Sengoku
Bir Japon padişahı
Doğu toplumlarının yapıları batı toplumlarına göre daha farklıdır. Bizim de bu toplum yapısına aşina olduğumuzu düşünürseniz Japonya kültürünün ana hatlarının kendi kültürümüz ile çok farklı olmadığını fark ettiğinizde şaşırmazsınız. Tıpkı Osmanlı’da olduğu gibi Japonya’daki klanlarda da iktidar babadan oğula geçen bir yapıya sahipti bu nedenle bir klan liderinin her şeyden önce en çok ihtiyaç duyduğu kendi kanından bir veliaht.

Strateji oyunlarında her zaman görmeye alıştığımız şey olan savaş Sengoku’da da mevcut elbette ancak o koca orduların, güçlü silahların ve geliştirilmiş techizatların oyuna başladıktan kısa bir süre sonra aslında gücünüzün ufak bir bölümü olduğunu fark edeceksiniz. Başta da söylediğim gibi bu oyunun esas kriterleri iyi bir lidere sahip olup ilişkileri güçlendirmek. Amacımız her ne kadar ülkeyi fethetmek olsa da yöntemimiz çok farklı ve daha karmaşık.