1/2

Skyfall filmi Bond hayranlarına yakışır mı?

Murat Tamer Eren 21.12.2012 - 15:29
Fazla soğukkanlı olan mı yoksa fazla duygusal olan mı kazanır?
Aşağıda yer alan "Skyfall" hakkındaki güzel eleştiri yazısı, mteren nick'li okurumuz Murat Tamer Eren tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

1962’den beri eskimeyen, kendinden bıktırmayan, bir türlü rafa kaldıramadığımız efsane ajanımız James Bond, son filmi “Skyfall” ile bir kez daha karşımızda. Serinin 25.filmi olan Skyfall bizlere temposu yüksek, aksiyona doyacağımız 143 dakika sunuyor. Uzun bekleyişin karşılığını aldık. Gelin en yeni Bond filmimizi beraber inceleyelim.

M ile Bond arasındaki sadakat bağı kopma noktasına gelmiştir. Bond’un yolu, Türkiye’deki bir operasyon sırasında yaşadıklarından dolayı, MI6 ile ayrılır. Ancak MI6’nın büyük bir saldırıya uğraması ve M’in hayatının tehlikede olması nedeniyle Bond her zamanki soğukkanlılığını korur ve M’e yardım etmek amacıyla geri döner. Silva isimli eski bir MI6 ajanıyla büyük bir mücadeleye girişir. 

Skyfall filmi Bond hayranlarına yakışır mı?
Hepiniz bilirsiniz, aksiyon-polisiye filmlerinin (özellikle son yıllardaki yapımlar) temel sorunudur tempo dozunu ayarlayamamak. Skyfall’da ise bu dozu tam da izleyicinin istediği kadar ayarlamışlar. Durağanlık yok, gereksiz uzayan ve insanı sıkan konuşma sahneleri yok, abartı ramboculuk sahneleri yok. Bunların aksine konuyu anlamanızı sağlayacak kadar uzayan konuşma sahneleri var, sıkılmanıza imkan tanımayan hareketli sahneler var, filmin merkezinde daha insancıl ve inandırıcı bir kahraman var.

Evet, bu kez özellikle Pierce Brosnan’ın başrolünde oynadığı Bond filmlerindeki gibi abartı bir kahramanımız yok. Skyfall’daki kahramanımız yeri geldiğinde performansında düşüş yaşıyor ve düşmanlarını alt etmekte zaman zaman zorlanıyor. Özellikle filmin bu yanı benim gibi aksiyon filmlerinin daha inandırıcı olması gerektiğine inanan izleyiciler için harika bir unsur.
    
Filmi çekici kılan önemli bir unsur da; bazı sahnelerin ülkemizde çekilmiş olması. Çok uzun dakikalar almasa da bu sahneler yine de hoşuma gitti. Gayet ustaca çekilmiş aksiyon sahneleri izleme imkânı bulduk İstanbul sokaklarında. Film yapım aşamasındayken günlerce konuşulan, haberleri yapılan Adana çekimleri de çok etkileyiciydi. Henüz izlemeyenlere spoiler vermek niyetinde değilim ama zaten medyadan hepiniz Adana’da tren sahnesi çekildiğini biliyorsunuzdur. İşte bu tren üstündeki kovalamaca sahnesini gerçekten çok beğendiğimi söyleyebilirim. Hikâyenin ülkemizdeki kısmı tek bir yerde saçmalamış onu da filmi izlediğinizde çok rahat fark edeceksiniz. İzleyenlere akrep ve içki kadehi dediğimde o alakasız sahneyi anımsayacaklardır.