Sony'den Garip Bir Kontrolcü Pantenti: Ayak Kumandası

Utku Biçer 25.12.2023 - 19:32
Sony'nin yeni PlayStation VR2 ayak kumandası patenti, oyun dünyasına ayak hareketleriyle kontrol edilen ilginç bir yenilik getiriyor. Eski farelerden esinlenen bu cihaz, VR deneyimini farklı bir boyuta taşıyor.

Sony Interactive Entertainment’ın son patenti diğer VR kumandalarına göre farklı bir türde. Ayaklarla çalıştırılan yeni PlayStation VR2 kumandası ile eski iztopu olan farelerden ilham alıyor. Nesillerdir elle çalıştırılan PlayStation kumandalarını çokça kez gördük. Fakat ayaklar için tasarlanmış ayak kumandası için ne dersiniz? Sony’nin son patenti tam olarak bunu içeriyor.

Sony'den Garip Bir Kontrolcü Pantenti: Ayak Kumandası

Sony’nin en son VR patenti (US20230398438) biraz alışılmadık bir teknolojiye sahip. Oyuncuların ayaklarıyla kullanabileceği bir kumanda ve alternatif bir evrenden gelmiş bir tür ters Roll & Rocker’a benziyor. Cihaz esasen, ivmeölçer veya jiroskop gibi “eylemsizlik ölçüm birimleri” ile desteklenmiş, rulmanlarla donatılmış bir muhafazaya sahip büyük bir iztopudur. Belgede üstünde bu cihaz “bir insanın tek ayağıyla manipüle edebileceği büyüklükte iki veya daha fazla top içeren bir kontrol cihazı” olarak tanımlanıyor. 

Peki bu tuhaf ve yeni nesil ayak kumandası tam olarak kimin için? Patent, VR için alınmış olup özellikle de evlerinde sanal gerçeklik oyununu kolaylaştırmak adına yeterli boş alana sahip olmayan kullanıcılar için bir kullanım ortaya koymaktadır.

Sony'den Garip Bir Kontrolcü Pantenti: Ayak Kumandası

Yeni nesil ayak kumandası için patentin açıklaması ise şu şekilde:

“Sanal Gerçeklik (VR) ve Arttırılmış Gerçeklik (AR) ev eğlencesi için daha popüler bir ortam halini alıyor. VR ve AR kontrolü şu anda oda ölçeğinde hareket kontrolü veya oturma kontrolü ile sınırlı kalıyor. Oda ölçeğinde hareket kontrolünde, AR veya VR kullanıcı bir oda içerisinde hareket ederek bir AR veya VR programı ile arayüz oluşturur. Oda ölçeğinde olan hareket kontrolü, kullanıcının odasının büyüklüğü ile sınırlıdır. Bu nedenle küçük ölçüde odalara sahip kullanıcılar tam olarak bu özelliği kullanamazlar. Programların boyut alanlarına katı bir sınırlama özelliği vardır. Bu kullanıcının oda boyutunu sınırlandırmasının ötesinde daha fazla hareket etmesine imkân tanıması için hileler kullanması gerekir. 

Oturma kontrolü genellikle AR veya VR programı içerisinde hareketi kontrol altında tutabilmek için bir oyun kumandası kullanır. Bir kullanıcı AR veya VR programındaki hareketi bir veya birden fazla joystick, yön pedleri veya elde taşınan hareket kontrolörleri ile kontrol edilebilir. Bu kontrolörler, kullanıcının elleri veya parmakları tarafından manipüle edilmesiyle sınırlıdır. Joystick veya yön pedi hareket kontrolü gerekliliği, VR veya AR programları için mevcut giriş sayısını sınırlamaktadır. 

Ayrıca bazı kullanıcılar için yön pedi veya joystick hareket kontrolü, oda ölçeğinde hareketler ile karşılaştırıldığında doğal görünmeyebilir veya kesin olmayabilir. Bilgisayar uygulamalarında kontrol genellikle elde tutulan joystick, klavyeler, fareler ve oyun kumandaları ile sınırlıdır. Yarış oyunları ve uçuş simülatörleri gibi bazı uygulamalar ayakla çalıştırılan pedalların kullanımına izin verebilirken, bu girişler genellikle uygulamaya özeldir ve genel uygulama kontrolü için kullanılamaz.“

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 12:52
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.12.2023 23:12
%90 bu teknolojiyi sıkıntılı işlerde kullanacaklar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.12.2023 18:56
Bunun yerine ayaklara band takılsa da vr 2 oyunlarında tekme filan da atma olsa.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.12.2023 17:40
Daha çok engelli kişilerin işine yarayabilecek bir cihaz gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sony'den Garip Bir Kontrolcü Pantenti: Ayak Kumandası
İlginizi Çekebilir