İki sene sonra, beklenen Arcade modu ile Street Fighter geri geliyor

Mehmet Atilla Turan 23.01.2018 - 12:35
Eklenen Arcade modu, en azından oyuncuları canlı tutmayı başarabildi.
Platformlar PC, PlayStation 4
Street Fighter V: Arcade Edition
  • Yapımcı - Yayıncı Capcom - Capcom
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Arcade,Dövüş
Merlin Puanı 86
6 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%80
Artılar - Arcade stilinin geri dönüşü
- Tekrar oynanabilirlik
Eksiler - Eski karakterler bulunsa daha iyi olabilirdi

Street Fighter serisi, şüphesiz şu zamana kadar insanların ilgisine sahip oldu. Beşinci oyunu ile de dikkat çekmeyi başaran Street Fighter, aslında bir süre sonra oyuncular tarafından unutuldu gitti. Nedeni ise çoğu istenilen ve Street Fighter ile bağlaşmış karakterlerin başlangıçta bulunmaması olmuştu. Üstüne de değiştirilen çoğu "meta", bazılarının canını sıkmıştı. Çıkışından iki sene sonra ilk defa büyük bir güncelleme ile yenilen Street Fighter, bakalım yenilenmiş mi ve oyuncuların istediği şekli alabilmiş mi?

Başta "Street Fighter V: Arcade Edition" ismi, sanki yan oyunmuş gibi gelebilir, fakat Arcade, sadece Street Fighter V'e eklenen büyük bir güncelleme ve Street Fighter V oyuncularına ücretsiz olarak sağlandı. Buna tüm platformlar dahil. Güncellemede ise yeni bir Arcade modu ile karakterlere alternatif "V-Triggler"lar ve Capcom'un yetenekli çizerlerinden, hikayeye güçlendirecek çizimler ve zorlu görevleri bitirdiğiniz için bazı karakterler adına farklı kostümler açılabiliyor. Tabii, V-Trigger olayı, çizimler ve kostümler bir yana, burada en önemli kısım, SFV'e gelen arcade modu oluyor.

Street Fighter V: Arcade Edition

Arcade modu, geçmişten günümüze gelen ve Street Fighter serisinde ses getirmiş oyunların toplamı şeklinde bulunuyor. Sırasıyla Street Fighter, Street Fighter II, Street Fighter Alpha, Street Fighter III, Street Fighter IV ve Street Fighter V oyunlarının toplamı, sisteme ekleniyor. Başta, eski kafalı olan birisi olarak, zamanın grafiklerini ve karakterlerinin oyunda olacağını düşünmüştüm. Ne de olsa geliştirilmiş olan Street Fighter V'de, iki-üç sprite koymanın zorlu olmayacağını tahmin ediyordum ve büyük ihtimalle bunun olacağını düşünüyordum. Fakat Capcom, bu konuda beni yanılttı. Yine de Street Fighter V'in motoru ile, Arcade serisini oynamak bir hayle keyifli. En azından eski oyuncu kitlesini mutlu edemeyeceğini düşünmüştüm, bu konuda da biraz yanılmışım. Aslında Street Fighter'da meşhur olan karakterimiz Hakan'ın çıkmasını bekliyordum ama göremedim, muhtemelen bu durum daha önceki serilerde de bulunan ayrı karakterler için de geçerlidir. En azından bir eforda bulunup, belirli oyunların önemli ve göze batan karakterlerini, Arcade moduna ekleyebilirlerdi.

İsminden de anlaşılacağı gibi, Arcade'in oynanışı, daha önceki Street Fighter'ın arcade makinelerinde bulunan sistem ile aynı. Bir karakteri seçiyorsunuz ve belirli dövüşçülere karşı gelmeye çalışıyorsunuz. Beklendiği gibi her dövüşçü geçildiğinde yapay zekanın seviyesi yükseliyor ve son dövüşçüye geldiğinizde tüm öğrendiklerinizi kullanmanız gerekiyor. Konsept bir hayli mantıklı, hem eski oyuncuların istediği bir oynanış stili, hem de dikkat çekmek için birebir, üstelik bir nevi hikaye de ekliyor, fakat burada küçük bir hata var. Capcom, bu tür bir eklentiyi, Street Fighter V ilk çıktığında bulundurabilirdi. Çünkü çoğu popüler dövüş oyunu, bu tür bir modu serilerinde bulundurabiliyor. Bunun en iyi örneklerinden birisi ise Mortal Kombat idi, her oyununda bulunan "Tower" sistemi, oyunculara ne kadar gelişmiş olduklarını ve arcade modunda ne kadar yetenekli olduklarını gösterebiliyordu.

Street Fighter V'e gelen Arcade güncellemesi ise, bulunan Razer Panthera Arcade Stick ile denedim, en azından sahip olunan PS4 kontrollerinden bir hayli gelişmiş bulunuyor, tabii, adı üstünde Arcade Stick. Deneyim iyi oldu, fakat bazı yerlerde Panthera'nın algılama sorunlarını bulunduğu da old, özellikle tüm dövüş oyunlarında bulunan "Forward Dash" gibi bir hareketi yapmaya çalışırken, genellikle M. Bison ile yukarı zıpladığımı gördüm. Kalitesi baya iyi, fakat algılamalarda sorun yaşadığımı belirtebilirim.

Street Fighter V: Arcade Edition

Eklenen yeni V-Trigger sistemleri, daha önce var olan stillerin alternatifi olarak bulunuyor, seçilen stiller ise zaten V-I ve V-II olarak alt köşelerde belirtiliyor. V-Trigger'ları kazanma yolu ise değiştirilmemiş. Bir nevi savunma mekanizması olarak kullanılan V-Triggler'ı hasar aldıkça dolduruyoruz. Aktif edilmesi ise eski buton kombinasyonunu kullanmaya devam ediyor. Arcade modu bitirildiğinde ise iki karakterin arasında bulunan hikayenin adına görseller ve çizimler bulunuyor. Tabii, sadece bu kadar değil. Arcade modunun sonunda kazandığınız puan ile, belirli sıralamalara girebiliyorsunuz. Kostümler ise daha önce Capcom'un yarattığı ve pek bilinmeyen oyunlardan alınan kostümler oluyor, dikkatimi çeken ise Rashid için yapılan "Viewtiful Joe" kostümü oldu.

Sonuç olarak, Street Fighter V için çıkarılan Arcade güncellemesi, aslında iyi bir eklenti, fakat eklenme zamanı bir hayli yanlış ve Capcom bu tür önemli dövüş oyunu eklentisini geç bir zamanda ekledi. Ama ne derler bilirsiniz, "Geç olsun, güç olmasın."

Yorumlar 13
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 15:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2018 19:59
street fighter 5 arcade ediition 20 eski karakterden:Ehonda,CViper,Feilong,Poision,Deejay,THawk,Rose,Dan,Q,Necro,Sean,Elena ,Gen,Dudley,Sodom Abel,Rufus,Elfuerte,Gouken ve Remy
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.09.2018 16:17
street fighter 5 karatelerden blanka ve sagat çıkıyor E honda Feilong ,thawk yada deejay street fighter 3den q,sean,necro,dudley,makoto yada elena street fighter 4 den rufus,c.viper,abel,el fuerte,gen ,rose, gouken yada dan ondan sonra yeni karakter eski karakter vermeleri lazım
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.09.2018 15:25
street fighter 5 arcade edition 10 tane eski karakter :Guy,Decapre,Necro,Rolento,Oro,Yang,Rufus,Sodom,Gouken And Hakan 10 yeni karakter:Go Hibiki,Manuela,Kınjıro,Elgado,Luwanda,Carlos,Nadeshiko,Keithwolfman,Taylor And Simone
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.09.2018 20:22
street fighter 5 arade edition çıkmasına sevindim yalnız anlamadım şu street fighter 5 de blanka ve sagat çıkıyor da e.honda neden gözükmüyor.street fighter 5:E.Honda,Poison,Feilong,Deejay,Rose And Thawk Seçer yenilerden:Sawada,Jagjit,Matthew Mccoy,Azam,lucia and Lee böyle karakterden seçerdim
Kalan Karakter: 300 Gönder
ZengHi
ZengHi 29.01.2018 11:00
Sırf yorum yapmak için giriş yaptım. Küçüklüğünden beri fighting game komünitesinin içinde bulunan ve binlerce saatini bu oyunlara vermiş biri olarak söylüyorum oyun kötü değil fakat inceleme gerçekten kötü olmuş . Yazan kişinin bu tür oyunları nasıl yorumlayıp değerlendireceğini bilmediği çok belli.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Street Fighter V: Arcade Edition
İlginizi Çekebilir