Orta Dünya kahramanını arıyor
                                
                                    
"Gondorlular, Rohanlılar, kardeşlerim... Gözlerinizin içinde, kalbimde  yeşermesine izin vermediğim korkuyu görüyorum. Gün gelir, insanlar cesaretlerini  yitirebilir, dostlarına sırt çevirebilir ve tüm kardeşlik bağlarını koparabilir.  Ama o gün, bugün değil. Düşmanın zaferi ve harap olmuş siperler bekler insan  çağının çöküşünü. Ama o gün, bugün değil. Bugün savaşacağız, bu dünyadaki tüm  sevdiklerimiz adına..."   Gerek kitapları, gerek film ve oyunlarıyla herkesin yakından tanıdığı bir  dünya Yüzüklerin Efendisi’nin Orta Dünya’sı. Tolkien tarafından büyük emeklerle  yaratılmış bir kitaba dayanıyor hepsi, ama genelde kitaptan uyarlama filmleriyle  tanındı bu efsane. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ardından çok sayıda video  oyunu da geldi, ama bir çoğu Tolkien'in kemiklerini sızlattı. Tabii böyle bir  kaynağın MMORPG oyunu halini almaması da garip olurdu. Uzun zaman üzerinde  çalışıldıktan sonra 2007 yılında Lord of the Rings Online da çıktı.  Getirdikleriyle kısa sürede çok beğenildi, birçok site ve dergi tarafından 2007  yılının en iyi MMORPG'si ünvanına layık bile görüldü. 10 Eylül 2010 itibariyle  Free2Play oynanışa geçti ve biz de hemen incelemesine koyulduk.   
Gerçekten ücretsiz mi?   Uzun zaman önce oyunun Free2Play'e geçeceği duyurulmuştu. Yapımcılar bu  şekilde hem oyuncu çekecekti hem de oyuna hareket getirecekti. 10 Eylül'de de  hesaplar açıldı, insanlar Orta Dünya topraklarını arşınladı. Daha önce Beta  Key'leriyle deneyen oyuncular da olmuştu tabii. İlk bakışta klasik Free2Play  özellikleri göze çarpsa da işin aslı biraz farklı. Macera "Quest (Görev)" odaklı  ilerlediği için, seviye atladıkça bir noktadan sonra oyun bize yeni Questler  vermiyor. Bunları da "Turbine Points(TP)" aracılığıyla "Quest Pack" şeklinde  satın alabiliyoruz. Yani 20-25 level gibi bir seviyeye geldikten sonra Quest  Pack almak zorunda kalıyoruz. Kısacası kısmen Free2Play olmuş diyebiliriz Lord  of the Rings Online için. En azından aylık Premium ücreti vermeden sadece TP  satın alarak da eşit şartlarda oynanabilir veya 20 levele kadar ulaşıp kafanızda  devam edip etmeme konusunda bir fikir oluşur.
   Başlamadan evvel   Başlamayı düşünenler için genel bir takım uyarılar yapmak gerekiyor.  Öncelikle dediğim gibi oyun "Quest" sistemi üzerinden ilerliyor. Knight  Online-Silkroad Online gibi farming-grinding, yani sürekli yaratık kesme temelli  oyunlara alışmış Türk oyuncular için zor veya sıkıcı gelebilir. Tabii yine grind  peşinde koşturabilirsiniz, ama epey zorlanacaksınız. Çünkü Lord of the Rings  Online (LotRO)'de yaratık slotları oldukça geniş dağılmış bir şekilde ve  re-spawn (yeniden dirilme) süreleri de kısa değil. Anlayacağınız, macera sizi  bir şekilde Quest'lere mahkum bırakıyor ki bence bu şekilde hem daha eğlenceli  hem de RPG ruhuna daha uygun. Yine ek olarak en azından ortalama bir İngilizce  şart diye düşünüyorum. Olayları anlama açısından, Quest'leri tamamlamak için ve  diğer oyuncularla iletişim kurmak için mutlaka lazım oluyor İngilizce. Zaten bu  tarz oyunlarda sosyal yön de fazla olduğundan diğer oyuncularla konuşmak  kaçınılmaz oluyor. Yardım almanız gereken bir nokta olur veya can sıkıntısından  konuşacak biri ararsınız, herkesin başına gelir. Zira sunucularda Türk oyuncu  fazla yok. Yüzüklerin Efendisi ve Orta Dünya temalı olduğunu bir kez daha  hatırlatayım. Yani daha çok kitabın ve filmlerin fanlarına hitap eder tarzda bir  oyun, elbette diğer MMORPG severler de zevk alacaktır. Ayrıca oyunun boyutu da  biraz büyük gelebilir.