1/2

The Neverhood yaratıcısı Armikrog ile ilgili sorularımızı yanıtladı

Mert Günhan 30.06.2013 - 17:04
Armikrog, Earthworm Jim, The Neverhood, animasyon ve ötesi...

You can find the original version of the interview on the next page


The Neverhood ve Earthworm Jim gibi efsanelerin yaratıcısı olan kişilik Doug TenNapel ile, yeni claymation macera oyunları Armikrog üzerine Merlin'in Kazanı olarak röportaj yaptık, Doug bütün garip gurup sorularımı sağolsun beni kırmadan yanıtladı, size de okuması kaldı!


The Neverhood yaratıcısı Armikrog ile ilgili sorularımızı yanıtladı
Mert Günhan: Pencil Test Studios'ta olan herkese selamlar! Merlin olarak yeni projeniz Armikrog'u çok merak ediyoruz, derin sorulara geçmeden önce biraz Armikrog'dan bahsedebilir miyiz?

Doug TenNapel: Armikrog, neredeyse her aşaması kuklayla canlandırılan bir point & click macera oyunu. En zeki oyuncuların bile çözmekte zor zamanlar yaşayacağı bulmacalar içeriyor, aynı zamanda oldukça açık bir mimariye sahip, bu sebeple acemi bulmacacılar yavaş yavaş alışacaklardır.

The Neverhood yaratıcısı Armikrog ile ilgili sorularımızı yanıtladı

Mert Günhan:
The Neverhood macera oyunlarında bir dönüm noktasıydı, sanatsal özgünlüğü ve keskin zekayı bir arada taşıyan bir oyundu, The Neverhood ve Armikrog arası süreçte ne değişti? Endüstri o zamanlar nasıldı, şimdi nasıl?

Doug TenNapel: Oyunlarda değişimin çoğu içerik değil sunum konusunda oldu. Daha fazla poligon ve daha yüksek bütçelere sahibiz fakat insan kafa yapısında bir değişiklik olmadı, oynanış açısından konuşuyorum tabii. Bir başka değişiklik ise piyasa tabii ki, artık eskisinden daha çok farklılık var. Bu bizim Armikrog gibi yaratıcı projeler ortaya koymamızı sağlıyor.

Mert Günhan: Kickstarter neleri değiştirdi? Kickstarter sayesinde Armikrog gibi orjinallik ve yapımcı insiyatifi taşıyan oyunların keyfini çıkartabiliyoruz, yayıncıların çoğu zaman yapımcılara karıştığını biliyoruz bu sebeple oyun endüstrisi ve Kickstarter konusunda görüşleriniz neler? Sizce yapımcılar için işler artık daha mı kolay?

Doug TenNapel:
Kickstarter yayıncılarla uğraşmaktan daha kolay bir seçim. Kickstarter sayesinde artık yayıncılar da yapımcılarla oyuncuların isteklerine daha saygılı davranıyor. Sanırım oyuncuların isteklerini yok sayıp "parayı masanın üzerinde bıraktıklarını" sonunda fark ettiler. Oyuncular ise yeni oyunların yaratıcılık anlamında bu kadar kısır kalmasından hoşlanmıyor. Hepsi daha fazlasını hak ediyor, Kickstarter sayesinde biz bunu onlara verebiliyoruz.

Mert Günhan: The Neverhood'u yapan eski tayfa "Pencil Test Studios" olarak Armikrog için toplandı. Tekrar beraber çalışmak harika olsa gerek, stüdyoda durum nasıl, oyun nasıl gidiyor?

Doug TenNapel: Arkadaşlarımla çalışmak oyunun kendisi kadar önemli. Çok kötü bir oyun üzerinde arkadaşlarımla çalışıyor olsam veya Armikrog gibi bir oyunun üzerinde bir avuç andaval ile çalışıyor olsam bu yarı yarıya bir kazanım olurdu. Armikrog projesini bu insanlarla gerçekleştirmek gerçekten hak ettiğimden daha fazlası. Yaşam bu kadar iyi olmamalı.

Mert Günhan: Neden yeniden çamurlarla bir claymation oyunu yapmak istediniz? Sizi harekete geçiren neydi? (Harekete geçtiğinize memnunuz fakat merak ediyoruz!)

Doug TenNapel: Çalıştığımız Earthworm Jim ve The Neverhood gibi oyunlar bizim için harika tecrübelerdi. Biz de sınırlı kaynaklarımızla nasıl bir oyun yapabiliriz diye düşünürken Neverhood gibi bir oyun gerçekten çok olabilitesi yüksek geldi, bir de çok eğlenceli.

Mert Günhan: Oyun endüstrisinin durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorum yapmıyorum.

Mert Günhan:
Son zamanlarda ne oynuyorsunuz?


The Neverhood ile çok iyi bir iş çıkarttığımızı düşündüğümüzde bile insanlar macera oyunlarının öldüğünü söylüyorlardı.

The Neverhood yaratıcısı Armikrog ile ilgili sorularımızı yanıtladı
Doug TenNapel: Dört çocuğum var, onlarla çok oyun oynuyorum, 15 yıl önce böyle bir şansım yoktu çünkü çocuklarım yoktu. Dördümüz genelde Rayman Origins ve Lego Lord of The Rings oynuyoruz. Bir de büyük bir Plants vs Zombies hayranıyım, 228.seviyeden devam ediyorum.

Mert Günhan:Muhteşem macera oyunu devrine ne oldu? Point & Click oyunların geleceği ne durumda sizce?

Doug TenNapel
: Bence muhteşem macera oyunu döneminden yeterince yararlanılmadı. The Neverhood ile çok iyi bir iş çıkarttığımızı düşündüğümüzde bile insanlar macera oyunlarının öldüğünü söylüyorlardı. Gelecek bence çok güzel görünüyor. Yani Armikrog satarsa pek çok oyun yapabiliriz, devam oyunu bile yapabiliriz!

Mert Günhan: Pencil Test Studios'tan ne beklemeliyiz? Gelecek planlarınız neler?

Doug Ten Napel: Ben resmi olarak Pencil Test'in bir çalışanı değilim sadece oyun tasarımcısıyım fakat bu adamlarla her oyunda her koşulda çalışırım!

Mert Günhan:
Türkiye'de ki oyunculara ne söylemek istersiniz?  Merlin okuyucularına?

Doug TenNapel
: Şu sıralar pek çok sıkıntı yaşadığınızı biliyorum, oyun geliştiricilerinin ise çok sınırlı bütçeleri var fakat biz Armikrog ile size neşemizi getirmek istiyoruz ve emin olun, bize olan inancınızı kesinlikle boşa çıkartmayacağız!


Mert Günhan: Röportaj için teşekkürler Doug, Armikrog'dan yeniden haberler almak dileği ile!