Torrent kullanan 9 yaşındaki kıza baskın

Berkant Jeff Akarcan 26.11.2012 - 12:40
Kızcağızın Winnie The Pooh laptopuna el koyuldu
Torrent kullanan 9 yaşındaki kıza baskın
Telif hakkı kontrolü olayları çığırından çıkıyor gibi. Eser sahipleri ve yasa yürütücüler artık işin suyunu çıkarmaya başladı açıkçası.

TorrentFreak sitesinden gelen habere göre, Finlandiya'da bir eve baskın düzenleyen polis, 9 yaşındaki bir kıza şüpheli muamelesi yapıp Winnie The Pooh laptopuna el koydu.

Bahsi geçen küçük kız, Finlandiyalı pop şarkıcısı Chisu'nun bir kaç şarkısını indirmek için Google'da aratıp The Pirate Bay'den torrent kullanmış. Kızın babasının dediğine göre ise indirme işlemleri zaten başlamamış ve ertesi gün kızıyla beraber Chisu'nun CD'sini yerel müzik dükkanından satın almışlar. Ancak internet servis sağlayıcısı ile çalışan anti-korsan grubu CIAPC torrent aktivitesini görmüş ve gereken yaptırımları uygulamaya koymuş.

Servis sağlayıcı firmadan IP'nin bilgilerini alan CIAPC, internet hizmetinin kayıtlı olduğu kişi olan babayı arayıp 600 euro'luk cezayı ödemesi ve bir sözleşme imzalaması gerektiğini söylemiş. Baba da bu cezayı kabul etmeyince polis eve baskın düzenleyerek, delil olarak 9 yaşındaki kızın Winnie The Pooh laptopuna el koymuş. Baba ise konuyu şöyle anlatıyor:

"Kapıya gelenlerin mafya veya bir çete olduğunu ve para istediğini düşündüm ilk başta. Kızımla beraber yanlış bir şey yapmadık. Yetişkinler bile bilgisayar ve interneti kullanmayı tam olarak bilmiyorken, 9 yaşındaki bir kızın internetteyken ne yaptığını bildiğini nasıl düşünebilirsiniz? Bu durum absürdlüğün daniskası. Sanatçıların bir önlem alması gerektiğini düşünüyorum ama bu eğitim ve bilgiyle olur, kaynak tüketmekten başka bir işe yaramayan avukatlarla değil."

Sizce telif haklarını koruma konusunda bu kadar ileri gidilmesinde akıl mantık var mı? Ondan öte, 9 yaşındaki bir kıza suçlu muamelesi yapmak ve laptopuna el koymak nasıl bir kafadır?
Yorumlar 66
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 03:44
Kalan Karakter: 300 Gönder
Torrent kullanan 9 yaşındaki kıza baskın
İlginizi Çekebilir