Twitter'ın 'X' olarak yeniden markalaşması hukuki sorun olabilir

Taylan Bal 31.07.2023 - 10:55
Elon Musk, Twitter'ı resmi olarak 'X' olarak yeniden markaladığını duyurarak, hukuk profesörlerinin büyük endişelerine neden oldu.

Twitter'ın mavi kuş günleri artık geride kaldı ve Elon Musk, kişisel Twitter hesabında Twitter'ın artık resmen X olarak adlandırıldığını duyurdu. Bu adım, şirketin metin tabanlı uygulamayı her şeyi içeren bir uygulamaya dönüştürme yolunda ilk adım gibi görünüyor.

Twitter'ın 'X' logosu hukuk profesörlerini endişelendiriyor

Twitter logosu 'X' harfi ile değiştirildi ve yeniden markalamanın resmi hale gelmesiyle, Syracuse Üniversitesi'nden Shubha Ghosh gibi hukuk profesörleri, Twitter'ın yeni markalaşmasının kendi markalarına müdahale ettiğini iddia eden şirketler tarafından pek çok dava ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Hukuki sorunlar bir hayli öne çıkıyor

Reuters'a konuşan marka avukatı Josh Gurbin'e göre, 'X' harfini içeren yaklaşık 900 diğer şirket resmi markaya sahip ve bu şirketlerin tümü, Twitter'ın yeni markalaşmasının kendi markalarına müdahale ettiğini kanıtlayamayacak. Ancak, 'X' harfinin basitliği, şirketi meşru bir şekilde 'X' için ticari marka tescili almak için pahalı davalara ve uzlaşma maliyetlerine bulaşmaya kolay bir hedef haline getiriyor.

Basit 'X' harfi Twitter'ı mahkemelerin hedefi haline getirebilir

Gerben tweet'inde aşağıdakileri belitti:

"Twitter/X'ın yeni ismi nedeniyle hem fırsatçı hem de meşru davacılar tarafından dava edilmesi olasılığı yaklaşık %100 olarak görülüyor. Şirket, 'X' için ticari marka tescili almak ve muhtemelen yeniden markalandırmadan kaynaklanacak davalara yanıt vermek için onlarca milyon (hatta 100 milyon) dolarlık hukuk masrafları ve uzlaşma maliyetleri ödeyebilir."

Twitter'ın yeni markalaşma stratejisi

Twitter’ın, sosyal medya platformunu 'X' olarak yeniden markalaştırarak büyük bir adım attığı kesin olarak görülüyor. Ancak bu strateji, hukuki zorluklarla karşı karşıya kalma riskini beraberinde getirdi. Marka uzmanları ve hukuk profesörleri, Twitter'ın yeni markasıyla, diğer şirketlerin kendi markalarıyla çakışabileceğini ve marka ihlali iddialarıyla karşılaşabileceğini belirtiyor. 

Twitter'ın yeni markalaşma stratejisi, potansiyel finansal sorunları da beraberinde getirmekle beraber bir kesim de Elon Musk’ın bu durumların üstesinden gelebileceğini düşünüyor. Peki siz ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 14:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.08.2023 12:40
haberden bağımsız olarak adam sırf x.com domainine sahip olduğu için böyle yaptı. o domain için platformun ismini değiştirmek değer
MK Okuru
MK Okuru 2.08.2023 00:26
sebebin bu olduğuna nasıl emin olabilirsin belki korsancılık oynuyor ve gömünün yerini X ile belirten sahte haritasını birilerine satacak
Kalan Karakter: 300 Gönder
Twitter'ın 'X' olarak yeniden markalaşması hukuki sorun olabilir
İlginizi Çekebilir