1/2

Ücretsiz oyunların yükselişi oyun sektörünü nasıl etkileyecek?

Tayfun Kumaş 22.12.2013 - 13:52
Nereden geldik, nereye gidiyoruz?
Oyun dünyası son üç senede nereye gidiyor? Free to Play türü oyunlar, oyun dünyasını nereye götürecek? Single Player modu seven oyuncular bu durumdan nasıl etkilenecek? Bunun cevabını bize en çok geçen şu zaman dilimi gösterecek. Bu yazıyı yazmadan önce tartıştığım ve fikirlerini aldığım birçok oyun yapımcısı oldu. O yüzden böyle bir makalede konuyla ilgili düşüncelerimi sizlerle belirtmek istiyorum. Açıkçası siz okurların düşüncelerini de merak ediyorum.

Ücretsiz oyunların yükselişi oyun sektörünü nasıl etkileyecek?
Free to Play türü oyunlar oldukça inanılmaz bir yol katetti. Oyuncular için ücretsiz online oyunları piyasada görmek mükemmel bir durum iken, bu oyunların verdiği bağlılık ile harcadığımız paralar da inanılmaz seviyeye ulaşıyor. Hal böyle olunca firmalar az iş ve düşük bütçe ile oyun geliştirerek yüksek ve etkileyici rakamlarda gelir sağlamaya devam ediyor. 

Arz -Talep meselesi böyle devam ederken, uzun zamandır oyun dünyasını takip eden biri olarak, çeşitli firmalarda çalışmış ve az çok, iyi kötü aldığım tecrübelere dayanarak söylemek isterim ki: Geleceğimiz tamamen free to play türü yapımların etkisinde kalacak gibi gözüküyor.

Ücretsiz oyunların yükselişi oyun sektörünü nasıl etkileyecek?
Tek kişilik oyunların düşüşüne kısaca değinmek gerekirse, bu durumu en çok dünya genelinde hızlanan internet etkiledi. Ayrıca firmaların Steam gibi dijital portallara yönelip, perakende versiyonları (kutulu oyunlar) geride bırakmasıyla kendi download sistemlerini kurup Origin, uPlay gibi uygulamalar ile kutulu oyunlara nazaran masraflarını azaltıp, hem insanları dijital sürüme yönlendirdiler, hem de daha ucuz fiyatta oyunlara sahip olmayı kolaylaştırdılar.

Bir bakıma bu durum iyi şeylere vesile olurken, kötü sonuçları da ortaya çıktı. Kötü sonuçlar bir nevi piyasayı daha çok etkiledi. Bu download bağlılığı dünya genelinde ilerleyince kullanıcılar torrent sitelerine düşen ve ücretsiz indirdikleri korsan oyunları bitirmeye başladılar. 

Zamanında orijinali yerine korsan oyuna para vermek istemeyen gençler varken, şimdi fiber internet ile anında istedikleri oyuna torrent siteleri aracılığı ile ücretsiz sahip oluyorlar. Hani bu konu korsan satışları bile etkileyecek düzeyde oldu. Firmaların sonradan oyuna extra içerikler katma amaçlı geliştirdikleri DLC'ler günden güne daha da arttı. İlk başta içerikleri yükseltme amaçlı derken, sonradan oyunları binbir türlü parçaya ayırarak bu DLC'ler ile tamamlamaya başladılar.

Ücretsiz oyunların yükselişi oyun sektörünü nasıl etkileyecek?