1/2

Unutulmayan Diyarlar #2

Mert Günhan 8.12.2012 - 11:31
Karanlıklar Dünyası ve kurulumlar üzerine
Unutulmayan Diyarlar karanlıkları ziyaret ediyor!
Selam sevgili okur, Unutulmayan Diyarlar olarak haftasonunu bol bol fantastikle doldurmaya kararlı bir deli olarak gene karşınızdayım. Eğer Unutulmayan Diyarlar serisinin ilk yazısına dönüp bakarsanız Masaüstü Rol Yapma Oyunlarının ne olduğundan bahsedip, genel bir açıklama yapmıştım, eğer o yazıyı okumadıysanız ve kafanızda “Abi bu FRP olayına ben de girmek istiyorum” gibi sorular varsa dönüp okumanızı tavsiye ediyorum.

Geçen hafta Masaüstü Rol Yapma Oyunlarının (MRYO) çeşitli kurulumlar üzerine oynandığından bahsetmiştim, bu kurulumdan kastım yurtdışında “Setting” olarak bilinen oyunların, hikayelerin geçtikleri dünyalar. Mesela Yüzüklerin Efendisi’nin ve Hobbit’in geçtiği kurulum (setting) Middle-Earth yani Orta Dünya’dır. Orta Dünya kurulumunda bu ana hikayeler dışında masaüstünde kendi yarattığınız karakterlerle oynadığınız zaman Middle Earth kurulumunda oynamış oluyorsunuz. Bu kurulumlardan bazıları biz oyuncuların çok iyi bildiği şeyler aslında. Mesela hepimizin bilgisayarda en sevdiği rol yapma oyunlarından Vampire The Masquerade – Bloodlines, World of Darkness (Karanlıklar Dünyası) kurulumunda geçmektedir. Kısacası, World of Darkness orijinal olarak bir masaüstü rol yapma oyunudur.

Unutulmayan Diyarlar #2

"Yakında bir World of Darkness DVO'su da gelecek."

Yüzüklerin Efendisinden bilgisayar oyunlarına
Gördüğünüz gibi zaman zaman masaüstü rol yapma oyunları bilgisayar oyunlarına veya başka eserlere çevrilebiliyor. Kimi zaman tam tersi de olabiliyor, Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit orijinal olarak kitapken zaman ilerledikçe film, çizgi film, oyun, masaüstü oyunu gibi pek çok medyuma uyarlanmıştır. Kısacası ortada yazılı ve zengin bir kurulum olduğunda gerçekten çok geniş alanda eserler verilebiliyor.

Unutulmayan Diyarlar #2
"World of Darkness DVO'sunun ilk fragmanından bir kare"

World of Darkness’ta bunlardan birisi, genel olarak modern dünyada yaşayan doğaüstü varlıkları canlandırdığımız World of Darkness 90’ların oyunu olmasına rağmen 2004 yılında kendini yenileyerek new World of Darkness adı altında yeniden piyasaya çıkmıştır. Bunun Vampire:The Masquerade Bloodlines’ın çıkışına denk gelmesi oldukça ironik tabii. Ne diyorduk, evet, doğaüstü varlıkları canlandırıyorsunuz fakat Karanlıklar Dünyası aslında bir korku oyunudur. Vampirler, Kurtadamlar, Büyücüler, Avcılar ve pek çok garip yaratıktan oluşan, karanlığı bizim dünyamızdan daha karanlık, gölgeleri bizim dünyamızdan daha koyu bir kurulum bu. Tarih paralel ilerlese bile insanoğlu bu yaratıkların iplerini çeken efendiler olduğundan habersizler, bu güçlü yaratıkların oluşturduğu topluluklar, bu toplulukların birbiri ile olan politikası ve asla bitmeyen güç oyunları içinde hayatta kalmaya çalıştığınız Karanlıklar Dünyası oyunları oldukça gerilimli ve eğlencelidir.