Valve, 40.000’e yakın DOTA 2 hesabını banladı

Kağan Depboylu 12.02.2020 - 16:00
Valve, 40.000'i aşkın kullanıcın, oyuncu eşleştirme sistemini suistimal ettiğini saptadı. DOTA 2, banlamaların ardından çeşitli güncellemeler alacak.

Valve’ın orijinal DOTA 2 hesabından yaptığı yeni açıklamaya göre 40.000’in üzerinde kullanıcı, eşleştirme sistemini suistimal ettikleri gerekçesi ile DOTA 2’den banlandı. Kotaku’nun yaptığı habere göre Valve, ban dalgasına gerekçe gösterilen ‘matchmaking suistimali’nin nasıl gerçekleştirildiğine dair henüz detaylı bir açıklama yapmadı.

40.000’i aşkın oyuncu DOTA 2’den banlandı

Uzun süredir eşleştirme sistemi konusunda bir takım sıkıntıların yaşandığı DOTA 2’de devasa bir ban dalgası yaşandı. Gelen şikayetler doğrultusunda duruma el atan Valve, bir çok kullanıcının kural ihlalinde bulunduğunu saptadı ve 40.000 kadar oyuncuyu oyundan banladı. Valve, gerçekleştirilen bu ban dalgasının ardından, gelecek olan patchler ile smurf tespit sisteminin daha hassas bir hale getirileceğini ve yapılacak olan değişiklikler ile potansiyel smurf hesaplarının tespitinin de sağlanabileceğini açıkladı.

Valve, 40.000’e yakın DOTA 2 hesabını banladı

Matchmaking sistemi içeren pek çok rekabetçi oyunda olduğu gibi; DOTA 2 eşleştirme sistemi de potansiyel olarak suistimal edilebilme riski taşıyor. Smurf hesaplar ise matchmaking esnasında daha deneyimsiz hesaplarla eşleştirilerek, oyunun dengesinin büyük oranda bozulmasına neden oluyor. Normal şartlarda, oyuncuların 100 saatin üzerinde bir zaman ayırarak açabildikleri dereceli maç sistemine, smurf hesaplarla daha kısa sürede dahil olunabiliyor, hatta bir takım 3. Parti firmalara para ödenerek hesaplar boostlanabiliyor. Bu gibi durumların varlığından haberdar olan Valve, geçtiğimiz yaz dönemi içerisinde de eşleştirme sistemini suistimal ettikleri gerekçesiyle 17.000 hesabı oyundan banlamıştı. Eylül ayında da bir takım ihlaller sebebi ile bir çok hesabı banlayan Valve, aynı ay içerisinde, geliştirici blogunda yayınladığı postlar ile; eşleştirme sistemini çeşitli yollar aracılığıyla suistimal eden hesapların tespiti için daha hummalı bir çalışmaya girişileceğini açıklamıştı.

Valve, 40.000’e yakın DOTA 2 hesabını banladı

Valve, geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirmiş olduğu ban dalgasına maruz kalan hesapların özelliklerini şu şekilde sıralamıştı:

-Aşırı düşük davranış skorlarına sahip olma.

-Hesap alım-satım işlemleri ile Steam Kullancı Sözleşmesi’ni ihlal etme.

-Bir takım suistimal yöntemleri ile diğer oyunculara karşı avantaj sahibi olma.

Valve, geçtiğimiz ay, DOTA 2 oynayan aktif oyuncu sayısının 380.000 civarında olduğunu açıklamıştı. Yeni gelen ban dalgası, bu sayının neredeyse %10’una tekabül ediyor. Valve’ın, kural ihlali yapan kitlenin büyüklüğüne bakmasızın, oyunun selameti için böylesine sert bir hamle yapması gerçekten sevindirici. Önümüzdeki günlerde bu yaptırımların ve gelecek patchlerin ne gibi neticeler doğuracağını hep beraber göreceğiz.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 21:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.02.2020 23:28
Anlık aktif oyuncu sayısı ile aylık aktif oyuncu sayısında büyük bir fark var. 300 bin ile 10 milyon gibi. Kaynağın doğru yere dayanabilir ama bir haberci olarak elindeki kaynağı doğru kullanmayı biliyor olman gerekiyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.02.2020 14:37
Aylık 10m aktif oyuncu varken, aktif 380 bin bilgisini nereden çıkardınız. Anlık aktife gireceksen 500-650 bin arasında bunu steamdbden takip edebilirsiniz
Rêdath
Rêdath 13.02.2020 15:54
Yapmış olduğumuz haberlere ait tüm bilgiler, yabancı kaynaklardan yararlanılarak derleniyor. Vermiş olduğunuz rakamlar Statista adlı istatistik sitesine ait Ocak ayı rakamlarını doğruluyor ancak ilgili habere ait verilere, Dot Esports, Esportsjukie ve Dmarket üstünden bakarsanız, Ocak ayına ait rakamların 380.000 civarında olduğunu görebilirsiniz. Bu siteler, toplanan verilerin alındığı kaynak olarak resmi Steam çizelgelerini gösteriyor.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kağan Depboylu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.02.2020 23:19
Bravo helal olsun. Oyuncuların daha kaliteli daha sağlıklı oyunlar atılması için uğraşmış adamlar. Keşke Riotda yapsa aynısını.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Valve, 40.000’e yakın DOTA 2 hesabını banladı
İlginizi Çekebilir