1/2

Vessel

Hüseyin Vurucu 12.03.2012 - 15:45
Farklı bulmacalar ve çözümler
Platformlar PC, PlayStation 3, XBox 360
Vessel
  • Yapımcı - Yayıncı Strange Loop Games - Steam
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Bulmaca,Platform
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 73
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%59
Artılar Hoş fizikler, yeterli grafikler, uygun fiyat
Eksiler Anlatım ve karakter seslerinin olmaması, türü sevmeyenleri bir süre sonra sıkabilmesi
Gördükleri her düğmeye basmaya çok meraklı; vücutları su, ateş ya da akışkan herhangi bir şey olan, sıçradıklarında bir apartman yüksekliğine erişebilen, fakat dokunulduğunda dağılıp gidebilen bir canlı düşünün. Bir de bu canlıların size yardım ettiğini aklınıza getirin. Vessel böyle bir oyun. Tamamı dört kişi olan yapımcıların üç tanesi önceden EA ile çalışmış. EA'den ayrılma sebeplerini bilmesek de yeni proje için bir araya gelmişler ve ortaya bilmece, eğlence ve platform karışımı, oldukça hoş bir sonuç çıkmış.

Vessel’in türü benim gözümde bulmaca-platform olsa da, Steam'de bağımsız yapımcı, aksiyon, strateji olarak geçiyor. Buraya kadar okuduklarınız dikkatinizi çektiyse, incelemesi için sizleri daha alt satırlara davet ediyorum.

Neye benzer bu oyun?

Vessel’in hikayesinin olduğunu söyleyemeyeceğim, çünkü yapıma girip yeni oyuna başla dediğiniz andan itibaren kendinizi içinde buluveriyorsunuz. Ne konuşmalar ne de anlatılan herhangi bir hikayesi var. Çok ufak sinematiklerle süslenmiş bu oyunda, genel olarak yaptığınız, bulunduğunuz alandaki bilmecenin mantığını anlamak, kafanızdan çözümü kurmak ve bulunduğunuz yerden çıkmaya çalışmak.


Yapımcıların sitesinde yazdığı kadarı ile de donanım canavarı oyunların aksine grafik yerine, derin bir oynanış sunmak amacında olduklarını anlıyoruz. "Derinliği yakalayabilmişler mi?" diye sorarsanız da, türü sevenlere göre evet, ama sevmeyenlere göre tam tersi diyebilirim. Şöyle ki; başlarda sadece küçük bulmacaları çözmemizi isteyen oyun, ilerleyen zamanlarda daha karışık bulmacalar ile bizi sınasa da, bu bulmacaları çözmemiz için yardımcı ekipmanlar sunmayı da eksik etmiyor.

Başlarda elimizde hiçbir alet yokken ilerleyen zamanlarda yeni aletler, yardımcı aparatlar alıyor ve Vessel’i daha kolay oynanabilir hale getirmeye çalışıyoruz. Fakat ilerledikçe kolaylaşacak diye hiç heveslenmeyin, çünkü bilmeceler de sonraki aşamalarda karmaşık hale getiriyor. Aslında karmaşık yerine genişletiyor desem daha doğru olur sanırım. Yani ilk zamanlarda 1 dakika sürmeden çözebileceğiniz küçücük bilmeceler, ilerleyen zamanlarda yarım saat düşündürecek kadar geniş hale geliyor ve oyuncuyu baya zorlayabiliyor. Eğer bulmacalı oyunları seven birisiyseniz Vessel tam size göre. Fakat benim gibi işler zorlaşınca sıkılanlardansanız, ilerleyip bitirmekte oldukça zorlanacağınızı söyleyebilirim.