WD Black SN850 inceleme

Ersin Kılıç 29.12.2021 - 16:10
PS5 ile de uyumlu olan WD Black SN 850 modelinin genel özelliklerine ve performansına yakından bakıyoruz.

Western Digital Black SN850 1 TB depolama alanına sahip olan modelini bir süredir kullanıyorum ve bu süre boyunca hem PlayStation 5'te hem de PC'de test etme imkanı buldum. B içeriğimizde de bu modelin genel özelliklerine ve tabi ki performansına göz atacağız.

WD Black SN850 inceleme

WD Black SN850 NVMe SSD inceleme

Öncelikle M2 yuvasından kullanabileceğimiz bir depolama çözümü sunan Western Digital SN850 okuma ve yazma oranı olarak oldukça yüksek değerlere sahip. Şunu baştan söylemem gerekiyor ki eski kullandığım M2 modeli ile arasında oldukça önemli bir performans farklı bulunuyor. Ayrıca 1 TB depolama alanına sahip olmasından dolayı özellikle çok sık oynadığım oyunları C: sürücüsüne yüklemeye başladım. Böylelikle çok daha hızlı bir performans değerine ulaştığımı söylemem gerek. Eski kullandığım modele altı yedi saniyelik, bazı oyunlarda ise 10 saniyeyi geçen farklılıklar olduğunu söylemem gerek.

Öncelikle başta da söylediğim gibi benim kullandığım model 1 TB kapasiteye sahip olan versiyonu. Bu model dışında aynı serinin, aynı özelliklere sahip olan 500 GB ve 2 TB'lık versiyonları da bulunuyor. İhtiyacınıza göre WD bu şekilde farklı çözümler sunmuş. Ben hem çok fazla oyun oynadığım için hem de proje dosyaları üzerinde çalıştığım için 1TB'lık versiyonu tercih ettim. Özellikle sık kullandığım After Effects ve Premier Pro dosyalarını bu depolama birimi üzerinde kullanmam performans olarak önemli bir etki bıraktı.

WD Black SN850 NVMe SSD inceleme

Tasarım olarak baktığımızda klasik M2 görünümüne sahip olan Western Digital SN850 modeli bant genişliği olarak PCle Gen 4 arabirimini kullanıyor. Bu da piyasada bulunan ve PCle 3 kullanan birçok modele göre çok daha yüksek okuma ve yazma oranlarına ulaşacağı anlamına geliyor. Nitekim SSD'nin kağıt üzerindeki rakamlarına baktığımızda 7000 MB/s'ye kadar okuma ve 5300 MB/s'ye kadar yazma özelliklerine sahip olduğunu görüyoruz. 

Yaptığımız testlerde de bu modelin kağıt üzerindeki rakamlara oldukça yaklaştığını gördüğümüzü söyleyebilirim. Okuma olarak 6740 MB/s seviyesine kadar çıkabilen bu model yazma tarafında ise 5800 MB/s'ye kadar çıkabiliyor. Tabi burada anakartınızın PCIe 4 desteğinin olması gerektiğini de belirtmemiz gerek. Eğer PCIe 3 desteğine sahip eski bir model kullanıyorsanız Okuma yazma oranının 3500 MB/s ile 3300 MB/s oranlarına kadar düştüğünü görebilirsiniz. 

Yani Bu SSD'yi aldınız ve yaptığınız testlerde bu oranlara ulaşıyorsanız anakartınızda muhtemelen PCIe 4 değil, PCIe 3 desteği var demektir. Bu bağlamda ileriye dönük kullanım için de WD SN850 modelinin iyi bir seçim olacağını söyleyebiliriz. yani şu anda PCIe 3 destekli bir anakartınız var ve M2 SSD almak istiyorsunuz diyelim. Bu modeli tercih ettiğinizde ilerde yapacağınız bir anakart, işlemci vs güncellemesinde de sizi sıkıntıya sokmayacak bir model almış olacaksınız anlamına geliyor.

WD Black SN850 NVMe SSD inceleme

WD SN850 modelinin yalın ve Heatsink versiyonları bulunuyor. Boştayken 30-35 derece civarında çalışan SSD yük bindiği anlarda 70 dereceye kadar çıkabiliyor. Tabi ki oyun ynarken bu kadar yükselme olmuyor genelde 38-45 derece civarında çalışıyor ama test sırasındaki maksimum sıcaklık olarak normal değerlerin bir tık üzerinde olduğunu söylemek mümkün. Eğer iyi bir soğutma sisteminiz varsa ve kasa içerisindeki sıcaklığı iyi bir şekilde dağıtabiliyorsanız bu durum çok sorun olmayacaktır. Ama mevcut kasanızda sıcaklık probleminiz varsa heatsink versiyonunu tercih etmeniz sizin için daha akıllıca olacaktır diyebilirim.  Ayrıca WD Dashboard (Western Digital Kontrol Paneli) uygulaması sayesinde SSD'nin durumunu kontrol edebiliyorsunuz.

WD Black SN850, PS5 performansı

Son olarak tabi ki bu SSD modelinin PS5 performansından da bahsedelim. PCIe 4 arabirimine sahip olduğu için bu modeli PS5 üzerinde kullanabiliyorsunuz. Tabi PS5 kullanımında özellikle uzun vadede Heatsink versiyonunu tercih etmeniz gerekiyor. Playstation 5 oyunlarının boyutlarını göz önüne aldığımızda 500 GB'lık model sizin için yeterli olmayabilir. Bu nedenle en azından 1 TB'lık modeli tercih etmek uzun vadede daha avantajlı olacaktır diye düşünüyorum. 

WD Black SN850 modelini PS5 M2 yuvasına taktığınızda konsolu açınca SSD formatlanması isteniyor. Burada format attığınız anda aslında konsol üzerindeki okuma oranını da görebiliyorsunuz. Biz PS5 üzerinde kullandığımızda 6547 MB/s gibi oldukça yüksek bir okuma oranını yakaladığını gördük. Yani PS5 için depolama ihtiyacı duyuyorsanız tercih edeceğiniz iyi modellerden biri olduğunu söylemek mümkün. 

WD Black SN850 NVMe SSD inceleme

Ayrıca bakınız:

PS5 M2 SSD nasıl takılır?

WD AN1500 inceleme

Sonuç olarak WD Black SN850 modeli sahip olduğu okuma ve yazma oranları ile iyi bir performans sunuyor. Eğer PCIe 4 destekli bir anakarta sahipseniz ve bir depolama birimi ihtiyacınız varsa ve bu depolama biriminin hem oyunlarda, hem de video işlerinde hızlı çalışmasını istiyorsanız göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.

WD Black SN850 1 TB Özellikler

  • Kapasite: 1000GB / 1024GB
  • Biçim: M.2 2280
  • Protokol: PCIe 4.0 x4 / NVMe 1.4
  • DRAM: DDR4
  • Bellek: BiCS4 96L TLC
  • Okuma hızı: 7,000 MBps
  • Yazma hızı:  5,300 MBps
Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 22:13
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.12.2021 12:09
Ben 750 modelini kullanıyorum uzun süredir, ondan bile çok memnunum. Bu kurlarda zor ama bi güncelleme yaparsam PC'ye kesin buna geçerim :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
WD Black SN850 inceleme
İlginizi Çekebilir