1/2

Wipeout Omega Collection

Mehmet Atilla Turan 10.07.2017 - 15:56
Pistlere geri dönmenin vakti geldi.
Platformlar PlayStation 4
Wipeout Omega Collection
  • Yapımcı - Yayıncı Psygnosis - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Yarış
Merlin Puanı 80
11 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%64
Artılar Klasik Wipeout. Grafikler muhteşem. Müzik listesi
Eksiler Oynamaya alışması zaman alabilir
Ah, Pysgnosis, ah... Zamanında neler yaptın da çocukluk anılarımızı oluşturdun... Destruction Derby'den tut, Lemmings'den Shadow of the Beast'e kadar harika, uzun sürecek ve efsanevi olacak yapımlar çıkardın. Kimse hiçbir iyi oyun yapımcısının iflas etmesini istemez, buna ben de dahilim. Fakat ne yazık ki Psygnosis'in 2012'deki çöküşü, çoğu serinin de sonunu getirmişti. Sadece bir tanesi ayakta kalabildi, o da elbette Wipeout'tu.

İngilitere çıkışlı ve ismi ile ünleşen Psygnosis'in, şüphesiz en iyi oyun serilerinden birisi Wipeout. Fütüristik gemileri, dizaynı, markaları ve atmosferi ile Sony Playstation ve Sega Saturn sahiplerine 1995 yılında harika zaman geçirtmişti. İlk oyun, zor gelse de asıl saygıyı ve şöhreti Wipeout 2097 (Amerika ve  Japonya'da Wipeout XL) kapmıştı. Tam arcade hissi veren 2097, seriyi bir adım daha ilerletmiş ve Playstation'da oynanması gereken yapımlar arasına girmişti.

Wipeout Omega Collection
Pysgnosis, Sega'nın Saturn ve Dreamcast'inden pek de hoşnut olmadığı gibi, Nintendo'ya da pek yüz vermiyordu. Sonucunda Sony ile anlaşan Psygnosis, 1996 senesinden sonra sadece Playstation için oyun çıkarmaya başladı ve Sony ile bağları güçlendi. Daha sonrasında Team Buddies ve Destruction Derby gibi az bilinen ve oynaması bir hayli zevkli oyunları Playstation için özel olarak geliştirdi. Gitgide düşüşe geçen Pysgonisi, PSP ve PS3 zamanlarında son nefeslerini veriyordu. Sony, Wipeout'un bırakılmayacağını anladı ve farklı stüdyolarla fütüristik yarış oyunun devamını getirmeye çalıştı. Playstation Vita için satışa çıkan 2048, yeni de az bulunan oyuncu kitlesini tutmaya yeter, hatta artardı bile.

En son Vita için satışa sunulan Wipeout 2048, serinin en son oyunu olarak biliniyor. Orijinalinden daha hızlı ve daha çevik olarak bilinen yapım, Vita'da bir hayli olumlu yorum almıştı ve serinin hayranlarını mutlu etmişti. PSP ve PS2 platfromlarında bulunan HD ve Fury ise neredeyse devrim gibi bir yapım olarak sayılıyordu. Elde taşınan Sony makinesinde Wipeout oynamak, çoğu kişi için eğlence demekti.

Omega Collection'un bizlere getirdiği ise 2048, Fury ve HD' harika oyunun remaster'ını bir arada bulundurmak. 4K ve 60FPS özelliği ile, grafiklerin şahane olduğu Wipeout, Omega Collection ile daha da sağlam ve göz yormayan duruma gelmiş bulunmakta ve ana mekaniklerin hepsi tutulmuş. Yani önceki üç oyunda gördüğünüz yarış ve araba türleri ile beraber, pistler ve turnuva sistemleri aynı, fakat menülerin çekiciliği ile bir ayrı hoş görünüyor. Menülerin ne kadar anlaşılabilir ve hoş olduğundan bahsetmişken oyunun, seslendirmeler dışında, tamamen Türkçe olduğunu belirtmem gerek- her ne kadar Türkçe olsa da bazı çevirileri anlamakta zorluk çekebiliyor insan, "Dizgiye Dön" veya "Fıçı Tono" gibi çeviriler genelde kafa karıştırabiliyor veya anlamakta sıkıntı çektirebiliyor.

Wipeout Omega Collection
Gelgelelim oynanışa. Zaten serinin en belirgin özelliklerinden ve halen devam etmesinin nedenlerinden biri oynama sırasında verdiği his. Önceden de bahsettiğim gibi gelecekte geçen yarış temalı Wipeout'ta, uzay gemileri ile yarışıyoruz. Şehir içinde bulunan pistlerde aracımız 400km/s üzerine sorunsuz çıkabiliyor- fakat bu sizi korkutmasın, gemileri kontrol etmesi bir hayli kolay, hatta sahip olduğunuz kanatlar ile hem R2/L2 tuşlarına basarak hem de sol analogu çevirerek ani ve keskin virajlar yapmak aşırı kolay. Aslında her ne kadar kolay desem de her geminin kendine ait bir tutuşu bulunuyor, o yüzden geminizi seçmeden önce özelliklerine bakmak ve ona göre seçmek benim tavsiyemizdir.