Xbox Series X/S'deki emülatörlere erişim zorlaşıyor

Tunay Şahin 7.04.2023 - 16:43
Emülatör geliştiricileri, Microsoft'un Xbox Series X ve S konsollarında emülatör yazılımları için denetimleri sıkılaştırmaya başladığını bildiriyor.

Özellikle Xbox konsollarının olmazsa olmazlarından biri olan emülatörler, cihazda farklı bir oyun sistemeini taklit etmenize olanak tanıyor. Microsoft'un mağazasında bu tarz yazılımlara karşı bir politika elbette bulunuyor ve konsolda kullanılmasını yasaklıyor.

Xbox Series X/S'deki emülatörler tamamen engellenecek mi?

Konsola yüklenen Xenia ya da Dolphin gibi emülatörler aracılığı ile geçmiş nesil ve farklı platformlarda çıkan oyunlara erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu durum firmaların oyun satışlarına doğrudan etkiler mi bilmiyoruz ancak oyuncuların artırılan bu önlemlerden sonra eski nesil oyunlara erişimi zorlanacak gibi görünüyor.

Diğer taraftan Gamesradar'ın yazdığına göre bunu aşmanın yolu da bulunuyor. Xbox konsolunuzu geliştirme moduna çevirirseniz bu tarz uygulamalara erişim sağlayabiliyorsunuz. Ancak bunun da 20 dolarlık bir ücreti bulunuyor.

Bir geliştirici olan Alyanna McKenna, konu hakkında Microsoft'a bir soru iletmiş. Gelen cevap, firmanın gerekçesini ortaya koyuyor:

Yasağın birincil nedeni Nintendo ile olan yasal sorunlarla ilgilidir. Emülasyonun kendisi yasa dışı olmasa da, hala telif hakkı koruması altında olan konsollardaki oyunları izinsiz oynamak için kullanılabilir ve bu da Nintendo ve bağlı kuruluşları ile sorun yaratabilir.

Ayrıca, güvenliği ciddiye alıyoruz ve bazı emülatörler bir uygulama için normal olanın ötesinde izinler gerektiriyor. Bu izinler kötü niyetli kişiler tarafından hassas bilgilere erişim sağlamak için kullanılabileceğinden, bu durum potansiyel bir güvenlik riski oluşturabilir. Bu nedenlerden dolayı, Xbox mağazası cephesinde emülatörleri yasaklama kararı aldık.

Ancak birçok kullanıcının yasal emülasyonu çalıştırmak için geliştirme modunu etkinleştirdiğini biliyoruz. Sistemin perakende bileşenlerine erişim sağlamadığı ve güvenli olduğu düşünüldüğü için bu özelliği kaldırmak istemiyoruz. Perakende emülatörlerin aksine, geliştirme modu belirli işlevlerle sınırlıdır ve sistem okuma-yazma işlevine sahip değildir.

Bununla birlikte, Xbox'ta güvenli ve yasal emülasyona izin vermenin yollarını araştırmaya devam ediyoruz. Tüm telif hakkı yasalarına ve güvenlik protokollerine uyulmasını sağlarken yazılımlarını platformumuza getirmek için yasal emülatör geliştiricileriyle görüşüyoruz.

Bu sorun üzerinde çalışırken gösterdiğiniz anlayış ve sabır için teşekkür ederiz. Amacımız herkes için güvenli ve keyifli bir oyun deneyimi sağlamaktır ve bu hedefleri karşılayan bir çözüm bulmaya kararlıyız.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 18:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 18:50
Sevgili Merlin, aranızda sıkı xbox'cı yok heralde. Kactir xbox iceriklerinde yanlis gorsel paylasiliyor. O kontrolcu 8. Nesil, yani xbox one kontrolcusu
MK Okuru
MK Okuru 8.04.2023 21:32
Hmm kesin öyledir
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.04.2023 16:22
Sony de yasak getirmeli ps1 ps2 oyunları için xbox sahipleri beleşe oynamamalı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 18:58
Fi tarihinde kalmış oyunlara telif uyguluyorsa bu Nintendo, amacı oyunlarının oynanması değil sadece demektir. Ne o konsollar kaldı piyasada, ne oyunlar. Ancak birkaç koleksiyonerin elinde bulunuyor o kartuşlar vs. Amacın ne Nintendo?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Xbox Series X/S'deki emülatörlere erişim zorlaşıyor
İlginizi Çekebilir