1/3

Empire: Total War

Emre Demiray 3.06.2010 - 12:31
Viyana kapılarına tekrar dayanmanın vakti geldi!
Platformlar PC
Empire: Total War
  • Yapımcı - Yayıncı Creative Assembly - SEGA
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Strateji,Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 96
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%92
Artılar Deniz savaşları, grafikler, sesler, yapılan yenilikler
Eksiler Bazen saçmalayan yapay zeka
Stratejinin her unsurunu sevenlerin yüzünü yıllardır güldüren, ekran başında onlara keyifli saatler hatta günler geçirten, zamanla normal hayattan kopmalarına yol açan ve kendilerini gerçekten bir imparator ya da padişahmış gibi hissetmelerini sağlayan Total War serisinin uzun zamandır merakla beklenen yeni üyesi nihayet elimize ulaştı.

Seride en son Orta Çağ’da kalmıştık. Şimdi ise 1700’lü yılların çalkantılı politik yapısının içinde, ülkemize Dünya’da saygın bir yer edindirmeye çalışacağız. Empire: Total War, serinin kendinden önceki üyelerine göre oldukça komplike bir yapım. Öyle ki, önceki oyunları oynamış olsanız bile ana haritanın karşısında bir süre duraksayabilirsiniz. Harita oldukça detaylı ve üzerinde sadece şehirler ve ordular yerine birçok yeni şey göreceksiniz. Bunların arasında sınır kaleleri, küçük kasabalar, limanlar, madenler ve buna benzer birçok bina bulunuyor. Bunları askeri ya da ekonomik yönde geliştirmek sizin tercihinize kalmış. Sadece şehirleri değil stratejik değere sahip bu noktaları da elinizde tutmak sizi zafere taşıyacak olan ufak ayrıntılar arasında.

Şehir yönetimi konusunda, yeni yapımda çok büyük yenilikler bulunmuyor. Şehirlerle ilgili yapılan en önemli ayarlama olan vergi konusunda ise bir kolaylık getirilmiş. İsterseniz tüm şehirlerinizin vergi seviyesini bir anda ayarlayabiliyorsunuz. Bunun dışında, şehirlerinizde yaşayan insanların sınıflarına göre vergilendirme yapabiliyorsunuz. Yani zengin sınıfa ayrı, işçi sınıfına ayrı vergiler koyabiliyorsunuz. Tabi bunun farklı etkileri oluyor.

Gelir kaynağınız sadece vergiler değil elbette. Düzgün bir gelir elde edebilmenin yolu komşularınızla ticaret anlaşmaları yapmaktan geçiyor. Tabii ticaret rotalarını düzenlemek, yollar ve limanlar yapmak zorundasınız. Bunları geliştirdiğinizde elde ettiğiniz gelir de otomatik olarak artıyor.

Empire: Total War
"Empire: Total War, grafik anlamda gerçekten harika bir yapım olmuş. Savaş alanında hiçbir detay atlanmamış. Askerlerin modellemeleri ve savaş animasyonları çok başarılı."

Padişahım çok yaşama!

1700’lü yıllara gelindiğinde dünyada, milliyetçilik akımı ve demokrasi gibi kavramlar artık yüksek sesle dile getirilmeye başlamıştı. Bunların etkisi olarak, çok büyük isyanlar çıkmış, büyük imparatorluklar yıkılmanın eşiğine gelmişti. Yönetim şekli olarak da insanlar artık monarşi dışındaki alternatifleri de değerlendirmek istiyorlardı. İşte tam böyle bir dönemde geçen oyun bunları da iyi bir şekilde yansıtıyor. Ülkenizin yönetim şekli başta monarşi olsa bile, ileride halkınızın çıkaracağı isyanlar ile bu yönetim şekli meşrutiyet ve hatta demokrasi haline bile gelebiliyor. Hangi yönetim şekli ile yönetilirse yönetilsin, her ülkenin bir kabinesi bulunuyor. Burada bulunan kişilerin belli özellikleri var ve bunlar zamanla gelişebiliyor. Ayrıca beğenmediğiniz kabine üyelerini de değiştirebilmek mümkün. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde belli sayıda Turn’den sonra seçimler yapılıyor.

Medieval 2’de din konusu çok büyük önem taşıyordu. Empire’da ise bunun önemi biraz azaltılmış. Ülkenizin dinine göre sahip olduğunuz din adamları ile dini yayabilmeniz mümkün. Böylece yeni ele geçirdiğiniz yerlerde size karşı isyan çıkması olasılığını azaltmış oluyorsunuz.

Önceki yapımlarda gizli ajan ve suikastçının yaptıklarını artık tek bir adam yapabiliyor. Yani suikast ve sabotaj görevleri yapacak adamlar ayrı değil. Bunun dışında diğer ülkelerle diplomatik ilişkiler kurabilmek için artık diplomatlara ihtiyacınız yok. Bunun yerine istediğiniz zaman istediğiniz ülke ile anlaşmalar yapabiliyorsunuz. Bu durum oynanışa büyük bir kolaylık getirmiş. Diplomasi konusunda oyunun yapay zekasının çok çok iyi olduğunu söylemek zor. Bazen çok makul bir teklif yaptığınızda bile sebepsiz yere reddedilebiliyorsunuz. Bazen de kabul edilmesini hiç beklemediğiniz bir teklifin kabul edildiğini görmeniz mümkün.