1/5

Fatih Uzun Röportajı

Erdem Maşlak 3.06.2010 - 12:31
Biz sorduk o söyledi.
1. Öncelikle merhaba demek istiyorum. Bize ilk olarak kendinizi tanıtır mısınız? Önceki çalışmalarınız ve önümüzdeki dönem içerisinde sizi görebileceğimiz diğer çalışmalar nelerdir?

C: Merhaba Erdem. Ben Fatih Uzun. Yaklaşık 9 aydır amatör oyun yapımcılığı ile uğraşıyorum. ITÜ Denizcilik Fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Öncelikle derslerden kalan boş zamanlarımda yapıyordum ama gelecekte profesyonel oyun yapımcısı olmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım. Şimdiye kadar 4 oyun yaptım. Bunlar Rapstar, Rapstar 1.5, Secrets of Sultan Kanuni ve son olarak oyunyapimi.org. Şimdi ise " Sevgilim Olurmusun ? " adında ticari bir oyun projem var.

2. Sitemizde oyunyapimi.org adlı amatör oyununuzu ben incelemiştim. Gerek kahramanları, gerekse de diyaloglarıyla kesinlikle ve gerçekten de çok eğlenceli bir oyundu. Bize oyunun gelişiminden biraz söz edebilir misiniz? Aklınıza nereden geldi bu tarz bir adventure oyunu yapma fikri? Ve oyun, gerek fikrin doğuşu aşamasında, gerekse de yapım sürecinde ne kadar sürede tamamlandı?.

C: Evet gerçekten komik bir oyundu. Oyunun bu kadar komik olmasının bence en önemli nedeni, amatör oyun yapımcılarının oyun yapımı aşamasında başına gelenlerin, pişmiş tavuğun bile başına gelmeyecek kadar ilginç ve komik olmasıydı. Ben de oyun içinde genellikle bu tema üzerinde durunca çok komik bir oyun ortaya çıktı. Bu fikir ilk olarak aklıma Temmuz ayının başında gelmişti. oyunyapimi.org sitesindeki diğer üyelerin başına gelenleri forumlarda paylaşması ve bunun giderek artması, bende bu ilgilnç olayları bir oyun içinde toplama isteği uyandırdı ve işe koyuldum. Öncelikle sitenin forumlarında böyle bir oyuna başlayacağımı, herkesin kendi karakterini çizerek bana yardımcı olmasını istedim. Oyun Eylül ayının başında tamamlandı ve oynayan herkes, özellikle oyun içinde adı geçen kahramanlar oyunu çok komik buldular.

3. oyunyapimi.org’u AGS (Adventure Game Studio) programıyla yapmıştınız. Bu program arabirimiyle kolay gibi görünse de aslında çok karmaşık bir yapıya sahip. Yanılıyor muyum? Sanıyorum ki programı kullanarak herhangi bir oyun yapmak isteyen kişilerin iyi derecede de bir programcılık bilgisi olması lazım. Bize AGS hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Bir de AGS ile, en azından oynanabilir bir oyun yapmak için insanın ne kadar çalışması lazımdır?

C: Evet, bütün oyunlarımı AGS motoruyla yaptım ve bir süre daha bu motora devam etmeyi düşünüyorum. AGS, bence oyun yapabilmek için en kolay motordur ancak yeterli seviyede ingilizce bilmek şartıyla. AGS ile adventure ve RPG türünde oyunlar yapabilirsiniz. Oyun yapımına yeni başlayan birinin öncelikle AGS'ye bir göz atmasını tavsiye ederim. Çünkü AGS'de bazı unsurlar otomatik olarak hesaplanıyor ve sizi zaman kaybından kurtarıyor. Bunun bir dezavantajı da var. Sizi bazı konularda kısıtlayabiliyor ve aklınızdan geçen yüksek kalitede bir oyunu yapmakta zorlanıyorsunuz. Oyun yapımına yeni başlayan biri AGS ile 5 ay uğraştıktan sonra oynanabilir kalitede oyunlar yapabilir, tabii iyi bir grafikere sahipseniz.