1/3

Need for Speed: Rivals'ta bir Türk! (Röportaj)

Tayfun Kumaş 5.01.2014 - 00:40
Ünlü tasarımcı Onur Şentürk ile konuştuk!
Bir çok kişinin tanımadığı bir isim olabilir Onur Şentürk. Röportaja geçmeden önce kendisinden kısaca bahsedelim: Benim tanımıma göre Onur Şentürk, Türkiye’nin motion graphic üstadı diyebileceğim bir isim.

2010 Yılında Vimeo'dan "Motion Graphic" ödülünü alan Şentürk, Need for Speed Rivals'ta yaptığı işlerinden öte ünlü Hollywood filmlerinde de çalışmıştır. Çalıştığı filmlerden bazıları, Battleship, The Girl With Dragon Tattoo, Final Destination 5, Transformers Dark of The Moon, Twilight: Eclipse, The Amazing Spider-Man ve John Carter'dır.

Need for Speed: Rivals'ta bir Türk! (Röportaj)
Merlin'in Kazanı: Merhaba Onur bey, öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizi tanımayanlar mutlaka olabilir. Bu yüzden kendinizden kısaca bahseder misiniz?
 
Onur Şentürk: Ben teşekkür ederim. Tanımayanlar web sayfama bakabilirler. En azından kabaca bir fikir verir. Kendim hakkında cümleler kurmayı pek seven bir insan değilim. Her zaman işlerimin yeterince beni anlatabileceğini düşünmüşümdür. Mümkün olduğunca görsel olan herşeyi yaratmayı, tasarlamayı seven Türkiye'de yetişmiş ve eğitimini tamamlamış kendi çapımda bayrağı dik tutup, güzel işler yapmaya çalışan bir insanım.

Merlin'in Kazanı: Oyun dünyası olarak sizi Need for Speed: Rivals’ta yaptığınız çalışmalar ile tanıdık. Oyunun introlarından, gameplay sahnelerine kadar bir çok çalışmada yer aldınız. Bize bu süreçten bahseder misiniz? Electronic Arts ile iş yapmak sizce nasıl bir duygu?

Onur Şentürk: Gerçekten güzel bir duygu. Özellikle EA'nin yaptığı oyunlarla büyümüş biri olarak. Need for Speed 2 -3- 4 - Porsche Unleashed'den Most Wanted'a kadar serinin çok sıkı bir takipçisiydim. Yeni oyun için bir şeyler tasarlamam istenmesi benim için herşeyden önce nostaljik değeri olan bir şey.

Merlin'in Kazanı: Bir tasarım sırasında en çok dikkat ettiğiniz durum nedir? Bir de sizin için tasarımda yapılması ve yapılmaması gereken en önemli noktalar nelerdir?

Onur Şentürk: İlk amacımız ürünün doğasına sadık kalmak ve olabilecek en iyi şekilde onu temsil etmek (Ürün kelimesini sevmesem de burada bahsettiğim oyun,  uzun metraj, etkinlik, reklamı yapılacak herhangi bir obje hizmet anlamında kullandım). 

Daha sonrasında olabilecek konseptleri görselleştirmek ve sunmak.  Genelde ürünün doğasına en uygun ve tehlikesiz konsept tercih edilir. Eğer etrafınızda gördüğününüz şeyin güzelliğini sorguluyor ve kötü olduğunu düşünüyorsanız, en büyük ve gerçek sebeplerden biri malesef bu.  Geri kalan çoğu fikir çöp tenekesine gider ve oradaki çoğu fikir de sonunda uygulanandan iyi olma potansiyeline sahip olsa dahi çevrenizdeki insanlara o fikirleri gösterme şansınız olmaz. Çünkü gizlilik politikası ve işin üzerinde bürokratik bir engel mutlaka olur. Bu bürokratik engel proje ne kadar büyürse o kadar artar. Hatta sırf bu yüzden bazı projeleri geri çevirdiğim olur.