ADATA Legend 750 inceleme

Ersin Kılıç 11.12.2022 - 18:05
ADATA Legend 750 inceleme içeriğimizde fiyat performans odaklı modelin genel özelliklerine ve performansına yakından bakıyoruz.

ADATA Legend 750 1 TB depolama alanına sahip olan modelini bir süredir kullanıyorum. Tabi bu süreç boyunca hem oyunlarda, hem de günlük işlerimde bu modeli detaylı bir şekilde test etme imkanı buldum.  Bu içeriğimizde de bu modelin genel özelliklerine ve tabi ki kullanım performansına göz atacağız.

ADATA Legend 750 inceleme / 1 TB

ADATA son dönemde hem SSD hem de diğer depolama birimleri konusunda farklı ürünler ile piyasada adını duyurmaya başladı. İşte bu ürünlerden bizim de inceleme şansına sahip olduğumuz Legend 750 modeli, en dikkat çeken modelleri arasında yer alıyor. Özellikle rakiplerine oranla daha uygun fiyatla piyasada olması ve nispeten erişilebilir bir fiyata iyi bir performans sunmasının en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz.

ADATA Legend 750 inceleme

ADATA Legend 750 modeli PCIe Gen3 x4 M.2 olan bir SSD modeli ve kağıt üzerinde 3.500 MB/sn'ye kadar aktarım hızına ulaşarak iyi bir performans sunmayı hedefliyor. Tabi bu süresi ile birlikte render işleminden oyunlara kadar kullanıcının daha iyi bir performans elde etmesi hedeflenmiş. Şunu baştan söyleyebilirim ki hedeflediği, en azından kağıt üzerinde verdiği değerlere gerçek testlerde de ulaşabilen bir model olmayı başarmış.

Legend 750 üzerinde de belirtildiği gibi boyut olarak 2280 sınıfında bir SSD ve bağlantısını da M.2 NVMe 1.3 arabirimi üzerinden yapıyor. Ürünün paketini açtığımızda bizi SSD ile birlikte ince bir soğutucu plaka karşılıyor. Kolay bir şekilde sökerek üzerindeki yapışkan sayesinde SSD üzerine bu soğutucu plakayı takabiliyorsunuz. Tabi yalın haliyle de kullanmak mümkün ama plakalı olarak kullanmak soğutma performansı anlamında daha önemli bir yer teşkil etmekte. Zaten ADATA bu soğutma plakası ile birlikte SSD sıcaklığında %15'lik bir düşüş elde edildiğini de belirtmiş. O yüzden kesinlikle plakayı takarak kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

ADATA Legend 750 inceleme

Başta da belirttiğim gibi bu SSD modeli Gen 3X4 standartına sahip. Bunun hem önemli bir avantajı hem de önemli bir dezavantajı bulunuyor. Öncelikle Gen 4 modelleri de gördüğümüz bu dönemde bir önceki nesilde kaldığını göz önüne almamız gerekiyor. Fakat bu durum aynı zamanda ürünün avantajını da beraberinde getirmiş. Çünkü yüksek okuma hızına rağmen daha uygun fiyatlı olduğu gibi bu modeli bir tık eski kalmış Gen 3x4 destekleyen bilgisayarlarınızda da kullanabiliyorsunuz.

500 GB ve 1 TB modelleri bulunan Legends 750'de SLC ön bellek, DRAM bellek, 256 bit uçtan uca veri güvenliği özellikler bulunuyor. Ayrıca LDPC ECC standartındaki bir hata kontrol sistemine  sahip. Bu hata kontrol sistemi daha iyi performansta daha az yazma ve okuma hatası ile karşılaşılması için tasarlanmış. Tabi ürünün bu bağlamda daha uzun ürün ömrü olması hedeflenmiş diyebiliriz. Bunu ne kadar bağardığını görmek içinse uzun kullanım testi yapmak gerekiyor. Fakat firma bu konuda kendisine oldukça güveniyor olacak ki resmi sitesinde bu ürün için uzun bir garanti süresi sunduğunu görüyoruz. 

Performans

ADATA Legend 750 inceleme

Gelelim test aşamasına. Öncelikle ilk etapta bu SSD'yi mevcut sistemim üzerinden test ettim. Şu anda LGA 1151 soketine sahip Z-390F anakart modelini ve i9 9900K işlemcisini kullanıyorum. Şu anda parçaları topluyorum, yani ilerleyen dönemlerde bir de LGA 1700 soket bir anakartta i9 13900K ile test edeceğim. Bu testleri de yaptığımda bu incelemeyi güncellemeyi düşünüyorum. Malum SSD'ler oldukça popüler, böylelikle hem mevcut hem de planlarınızda DDR5 sisteme geçmek varsa, her ikisinin sonuçlarını da bu inceleme içerisinde görmüş olacaksınız diyebilirim.

Test aşamasına geçtiğimizde ise mevcut sistemde bu modelin kağıt üzerindeki sonuçlara yaklaştığını görüyoruz. Okuma hızı olarak 3269 MB/s seviyesine kadar çıkabilen bu model yazma tarafında ise 2520 MB/s'ye kadar çıkabiliyor. Burada PCIe 3 desteğinin altını çizmek lazım. Desteklediği bu format sebebiyle piyasada yer alan ve çok daha yüksek fiyata sahip olan SSD modelleri kafanızı karıştırmasın. Legends 750 için fiyat performans odaklı bir ürün benzetmesi yapılabilir.

ADATA Legend 750 inceleme

ADATA ayrıca modelleri için SSD Toolbox adı verilen bir uygulama sunuyor. Bu uygulama ekranında sürücü hakkındaki bilgileri görüntüleyebiliyorsunuz. Burada kullanım ömrü, üzerine yazılan bilgi miktarı ve mevcut sıcaklık gibi bazı önemli verilere yer verilmiş. SSD'nizin durumunu görmek için güzel bir uygulama sunulmuş. Yine aynı şekilde program üzerinde bazı optimizasyon seçeneklerine de yer verildiğini görüyoruz. 

Sonuç

Sonuç olarak ADATA Legend 750 modeli başta da belirttiğim gibi daha çok fiyat performansa odaklanan ve PCIe Gen 3 destekli anakart modelleri için düşünülen bir model. Oyun tarafı için çok PCIe Gen 4 tarafında tabi ki daha yüksek performans ve fiyata sahip olan ürünler mevcut. Burada ihtiyacınızı belirlemek ve ona göre size uygun modeli belirlemek çok daha önemli bir yer teşkil ediyor. Eğer bilgisayarınızı standarttan biraz daha yüksek performansa yükseltmek isteyor ve uygun bir çözüm arıyorsanız göz atmanız gereken bir model olmuş diyebilirim. 

ADATA Legend 750 Teknik Özellikler

  • Kapasite :   500 GB / 1 TB
  • Tür: M.2 2280
  • Ara Birim :   PCI-Express 3.0
  • Boyut :   M2
  • Okuma Hızı :   3500 MB/s
  • Yazma Hızı :   3000 MB/s
Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 19:32
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.03.2023 21:36
630 ve 650 sata serilerindeki çabuk bozulma sorunlarından dolayı düşündürüyor yoksa ürün güzel olmuş.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.12.2022 07:21
Playstation 5 için SSD öneriniz var mıdır ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.12.2022 14:49
PCIe 3 için güzel alternatif olmuş, fiyatı da iyi m2'lere göre. Bi bakayım ben buna
Kalan Karakter: 300 Gönder
ADATA Legend 750 inceleme
İlginizi Çekebilir