Assassin's Creed Mirage ön inceleme

Ersin Kılıç 12.09.2023 - 15:02
Assassin's Creed Mirage ön inceleme içeriğimizde yaklaşık dört saat oynama şansına eriştiğimiz oyunun genel dinamiklerine yakından bakıyoruz.

Assassin's Creed Mirage ön inceleme : Geçtiğimiz günlerde Assassin's Creed Mirage'ı yaklaşık dört saat boyunca oynama şansım oldu. Bu videoda da oyun hakkındaki edindiğimiz bilgileri ve deneyimleri sizlerle paylaşacağım. İzleyeceğiniz görüntülerin büyük bir kısmı da benim oynadığım kısımdan oluşuyor.

Assassin's Creed Mirage ön inceleme

Assassin's Creed Mirage bizi bu sefer dönemin en önemli noktalarından biri olan Bağdat'a götürüyor. Oyunda Assassin's Creed Valhalla'dan hatırlayacağınız Basim karakterini kontrol ediyor ve onun hırsızlıktan suikastçi birliğinin önemli bir üyesi olmasının hikayesine tanıklık ediyoruz. Seri için de oldukça önemli olan Basim hakkında çok daha fazla detaya bu oyunda kavuşacağınızı şimdiden söyleyebilirim.

Assassin's Creed Mirage ön inceleme - 1

Assassin's Creed Mirage ön inceleme

Öncelikle görsel ve atmosfer bakımından Mirage'ı oldukça beğendim. Bağdat ve çevresi çok güzel tasarlanmış. Görsel ve atmosfer anlamında gerçekten de o ilk oyunun havasını yakalamayı başarmışlar. Ubisoft'un o tarihi yapılardaki detaycılığı bu oyunda da kendisini belli ediyor. Oyundaki yapılar, tasarımlar yine beklendiği gibi çok özenle hazırlanmış.  Bağdat merkezden dışarı doğru uzanan ve yucarlak hatlara sahip büyük bir şehir. Şehir merkezinden uzaklaştıkça tarlalar, dağlık alanlar ve irili ufaklı farklı yerleşim bölgeleri ile oyunun haritası süslenmiş. Oyunun haritası Valhalla, Origins gibi oyunlarla kıyasladığımızda biraz daha küçük.

Assassin's Creed Mirage ön inceleme - 3

Assassin's Creed Mirage ön inceleme

Oyun alanı parkur ve tırmanma yeteneklerimize göre güzel bir şekilde ayarlanmış. Tarihi binalar, pazar bölgesi ve klasik bir şekilde üzerine tırmanıp haritayı açacağımız önemli noktalar oyunda yine mevcut. Aslında genel yapısının zaten aşina olduğumuz dinamikler üzerine kurulu olduğunu söylemek mümkün. Bir nevi yeni oyunlar öncesinde hikaye adına toparlama görevi üstlenen bir yapım var karşımızda. Bu nedenle oynanış ve görsel anlamda çok farklı bir beklentiniz varsa, bu konuda sizi biraz üzebilir. Genel hatları ile Valhalla'nın izinden giden bir oyun olduğunu söyleyebilirim.

Oynanış anlamında Mirage biraz daha sade bir yapıya sahip. Yani son oyunlarda ağırlığını fazlasıyla hissettiren RPG öğelerinden önemli bir oranda sıyrılmış bir yapım var karşımızda. Daha çok eski oyunlarda olduğu gibi aksiyon, gizlilik ve parkur dinamiklerine ağırlık verilmiş. Bu konuda da ilk oyunlara bağlı kalan bir yapısı var. Aslında genel hatları ile oynanış ve dövüş dinamikleri anlamında son çıkan oyunlara bağlı fakat işleyiş olarak ilk oyunların izinden giden bir yapım olduğunu söyleyebilirim.

Assassin's Creed Mirage ön inceleme - 4

Assassin's Creed Mirage ön inceleme

Suikast görevleri ve bu görevlere gitmek için aldığınız yol oyunun iskeletini oluşturuyor. Soruşturma sistemi detaylı bir şekilde oyuna yedirilmiş. Yani önemli bir hedefiniz var diyelim, öyle pat diye bu hedefi bulamıyorsunuz. Önce küçük hedefler ile başlıyor, etraı araştırıyor, bilgi alıyorsunuz. Bir dizi görev yaptıktan sonra büyük hedefe doğru gideceğiniz bir soruşturma sistemi geliştirilmiş. Tıpkı oyun haritası gibi böyle bir soruşturma haritası oyunda yer alıyor. Burdan farklı hedeflere, görevlere de odaklanabiliyorsunuz. 

Tabi oyunda klasik bir şekilde suikastçi bıçağımız dışında seriden aşina olduğumuz birçok silah ve eşyayı kullanıyoruz. Kılıç, bıçak, sis bombaları, zehirli dartlar gibi birçok seçeneğimiz var. Ayrıca bir drone gibi kullandığımız kartalımız da oyundaki yerini korumuş. Özellikle ana hedefinizin olduğu bölgeleri bu kartal olmadan geçmek gerçekten de çok zor. Çünkü tepeden düşmanların yerini tespit etme ve ona göre farklı stratejiler geliştirmek önemli. Oyun bu bölgelerde sizi gizliliğe itiyor ve bu hoşuma giden bir detay oldu.

Assassin's Creed Mirage ön inceleme - 5

Assassin's Creed Mirage ön inceleme

Bu detayı baltalayan nokta ise yapay zeka. Oyundaki yapay zeka oynadığımız kısımda gerçekten de çok kötüydü. Aksiyon anlarında bu tarz bir oyundan açıkçası gelişmiş bir yapay zeka beklemiyorum. Fakat gizliliğin oldukça ön planda olduğu noktalarda yapay zeka problemi bu gizlilik unsurlarını baltalıyor. Yani iki kişilik bir hedef var diyelim önünüzde. Birinin tutup çime doğru çektiğinizde bile diğer askerin bön bön baktığına tanık olabiliyorsunuz. Seri bu konuda yıllardır gıdım ilerleyemedi ve yeni oyunda da pek değişen birşey olmamış.

Oynanış kısmındaki yeniliklerden birisi de Assassin Focus sistemi. Rakipleri alaşağı ettikçe br bar yükseliyo ve bu sayede birden fazla düşmanı anında ipe dizebiliyorsunuz. Düşmanları hedefleyip aksiyona geçmeniz yeterli oluyor. Basim otomatik olarak ileri atılıyor ve hedeflenen düşmanların işini otomatik olarak bitiriyor. Bu sistem kilit anlarda işinize yarıyor ama gerek var mıydı derseniz, açıkçası bu konuda çok emin değilim. Sık sık kullansam da nedense keyif aldığım bir işleyiş olmadı.

Assassin's Creed Mirage ön inceleme - 6

Assassin's Creed Mirage ön inceleme

Sonuç olarak Mirage daha küçük ölçekli ve serinin yakın dönemde çıkan oyunlarına nazaran çok daha kısa sürede bitirebileceğiniz bir oyun. Eğer benim gibi serinin gidişatından çok memnun değilseniz kısa sürede sıkılma ihtimaliniz yüksek. Fakat hali hazırda serinin oyunlarından keyif alıyorsanız, Valhalla, Odyssey oyunlarını yalayıp yuttuysanız hikaye adına, soruşturma sistemi açısından sizi keyifli saatlerin beklediğini söyleyebilirim. 

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 1.05.2024 23:14
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.09.2023 09:14
Bunun tam tersini yaşamıştım, beni oradan görmesine imkan yok dediğim yapay zeka, üzerime koşmaya başlıyordu. Galiba yapay zekayı değil, bölgeyi, alanı kodlamışlar. Fareli köyün kavalcısı kızın oyunu. İnatla, eğilip yürüme simülasyonuna çevirmişler. Üstelik devam oyunu bile çıktı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.09.2023 21:39
RDR 2 gibi bir şaheser varken bu oyunu kim oynar?Tek sorun RDR2 5 senelik bir oyun.İnsan birkaç DLC koyar dümbük gibi bıraktılar canım oyunu.
MK Okuru
MK Okuru 18.09.2023 13:12
Madem sizlerden küçük neden doğru şekilde yönlendirmiyorsunuz? Bak aslanım, Rockstar oyunlarını Rockstar yapar bu da ömrün boyunca 5-10 tane falan oyun oynayacaksın demektir. Diğer oyunlara da bir şans ver, kesin kafana göre başka oyunlar da bulursun. Mesela Payday 3 çıkacak al oyna kafan dağılsın.
MK Okuru
MK Okuru 18.09.2023 11:49
yaş 15'in üzerindeyse ismimi değiştireceğim. Abicim bu iki oyunu sen ne içip kıyasladın ?
MK Okuru
MK Okuru 14.09.2023 18:22
Tabi. RDR ile Assassin Creed de zaten birbirinin kopyası iki oyun. Kafalara bak Allah'ım!
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.09.2023 10:42
Mobil oyun tablet oyunu yapmışlar ama o bile türkçe değil
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.09.2023 17:22
Arkadaş sayısını unuttum bu serinin.. başından beri takip ederim ama bir türlü ısınamadım oyun içine çekmiyor.. ilk oyununu oynadım, sıkıldım, brotherhood u oynadım sıkıldım.. 3 ü deneyim dedim yine aynı. Sonra rogue, black flag.. yok aga bir türlü olmuyor..
MK Okuru
MK Okuru 14.09.2023 01:08
oynamayabilirsin dostum saydıklarını... Seveni var oynayanı var.
MK Okuru
MK Okuru 13.09.2023 14:18
Black flag iyidir ya
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.09.2023 16:16
Ersin videolu incelemeni izledim. seni bsc den beri takip ederim çok takip etmediğim bir seri dedin yanlış hatırlamıyorsam ac oyunlarını sen çok severdin yanlış mi hatırlıyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
Assassin's Creed Mirage
İlginizi Çekebilir