Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır?

Efekan Ünsal 13.09.2023 - 17:23
Baldur's Gate 3'te Multiclass (Çoklu Sınıf) ile karakterinizi özelleştirin, farklı yetenekleri bir araya getirerek benzersiz bir deneyim yaşayın.

Baldur's Gate 3'te "Multiclass", bir oyuncunun karakterini oluştururken veya oyun sırasında birden fazla sınıfı (class) seçmesine olanak tanıyan bir özelliktir. Bu, oyunculara daha geniş yetenekler, büyüler ve beceriler yelpazesi sunarak karakterlerini daha özelleştirilmiş ve çeşitlendirilmiş bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olur.

Örneğin, bir oyuncu savaşçı (fighter) sınıfını seçtikten sonra, bir sonraki seviyede büyücü (wizard) sınıfını da seçerek bir savaşçı/büyücü kombinasyonuna sahip olabilir. Bu, karakterin hem savaşçı yeteneklerini hem de bazı başlangıç büyücü yeteneklerini kullanmasına olanak tanır.

Ancak multiclassing, her sınıfın tüm avantajlarına erişim sağlamaz. Hangi seviyede hangi sınıfa odaklanırsanız, o sınıfın yeteneklerinden ve özelliklerinden sadece o seviye için olanlarına erişim hakkınız olacaktır. Ayrıca, bazı sınıfların kombinasyonları daha sinerjikken, diğerleri daha az uyumludur. Bu nedenle, multiclassing yaparken dikkatli bir planlama ve strateji geliştirmek önemlidir.

Multiclass Nedir?

Baldur's Gate 3, masaüstü rol yapma oyunlarından alışık olduğumuz çoklu sınıfa (multiclass) izin veriyor. Bu özellik, karakterinizi birden fazla sınıfın yeteneklerini birleştirerek geliştirebilmenize olanak tanır.. Bu rehberde çoklu sınıfın nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağız. 

Baldur's Gate 1 ve 2 oyunlarında da çoklu sınıf özelliği bulunmaktadır. Baldur's Gate oyun serisi, Dungeons & Dragons (D&D) oyun kurallarına dayandığı için bu özellik D&D kurallarına uygun olarak uygulanmıştır. Baldur's Gate 2: Shadows of Amn, D&D 2.0 Edition kurallarını temel alırken, Baldur's Gate 1 ve Baldur's Gate 2: Throne of Bhaal eklenti paketi D&D 2.5 Edition kurallarına dayanır. Baldur's Gate 3 ise 5. edisyona dayanmaktadır.

Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır? - 1

Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır?

Sahip olduğunuz sınıfa ikinci bir sınıf eklediğinizde artı olarak eklediğiniz sınıfın yeterlilikleri ve büyülerine sahip olursunuz. Sınıfları birleştirirken herhangi bir sınırlama yoktur, bu nedenle Barbar/Keşiş karıştırabilir veya bir Büyücü/Düzenbaz karakteri oluşturabilirsiniz. 

Çoklu sınıf sistemini kullanırken sahip olduğunuz seviyeyi iki sınıftan birine yatırmanız gerekmektedir. Örneğin Paladin olarak başladığınız oyuna 2. seviyede Sehhar eklediğimizi varsayalım. 3. seviyeyi ya Paladine ya da Sehhara vermeniz gerekmektedir. Bu olay her seviye için geçerlidir. 

Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır? - 2

Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır?

Çoklu sınıf sistemi ilk başta çok güçlü gibi gözükse de çok büyük bir dezavantaja sahiptir. Oyunda en yüksek 12. seviye olabilirsiniz. 12 seviyeyi eğer çoklu sınıf kullanıyorsanız 2 sınıfa dağıtmanız gerekmektedir. Her sınıfın son seviyeleri çok güçlü büyülere sahiptir. Eğer seviyenizi başka bir sınıfa çoklu sınıf yüzünden harcarsanız bu bahsettiğimiz yüksek seviye büyülere ulaşamayacağınız anlamına gelir. Tabiki istediğiniz zaman sınıfınızı kampınızda bulunan Çürüyük isimli NPC ile değiştirebilirsiniz veya tekrar çoklu sınıf karakter oluşturabilirsiniz.

Çoklu Sınıf Nasıl Açılır?

Yapmanız gereken tek şey seviyenizi arttırmaktır. 2. seviyeye geçtiğiniz anda sahip olduğunuz sınıfın seviyesini yükseltmek yerine çoklu sınıf oluşturabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen yere tıklamanız gerekmektedir. 

Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır? - 3

Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır?

Çoklu sınıfın oyundaki açıklaması: Farklı bir sınıfta seviye atlamayı seçebilirsin. Daha geniş bir yetenek setine sahip olursun ama ilk sınıfındaki yüksek seviye özelliklerden mahrum kalırsın.

Baldur's Gate Sınıfları ve Yeterlilikleri 

Karakteriniz için istediğiniz çoklu sınıfınızı oluşturmak için hangi sınıfların birbirleri ile uyumlu olduğunu anlamanız gerekmektedir. Bunun için size sınıfların yeterliliklerini ve hangi konularda uzman olduklarını açıklamaya çalışacağım. Baldur's Gate 3 12 sınıfa ve 46 alt sınıfa sahiptir. 

Barbar

Barbarlar her sorunu fiziksel güç ile çözmeye çalışırlar. Barbar, hayatta kalmak için güçlerini ve içgüdülerini kullanmaya odaklanan bir karakterdir. Ağır zırh kuşanamazlar. Ön önemli barbar yeteneği olan hiddeti ağır zırh kullandığınız sürece kullanamazsınız. Oyundaki konuşma seçenekleri genelde göz korkutma gibi seçeneklerdir.

Ozan 

Ozanlar, diğer parti üyelerinin hasarını arttırma, takım arkadaşlarını iyileştirme ve düşmanları zayıflatmak için bir numaralı sınıftır. Oyun içinde komik konuşma seçeneklerine sahip sınıftır. Zırhı hafif fakat konuşma ve destek konusunda iyidir.

Ruhban 

Hayatta kalma kabiliyetine ve diğer parti üyelerini destekleyici yeteneklerine sahip bir sınıfta oynamaktan hoşlanıyorsanız, Ruhbanı seçmeyi düşünmelisiniz. Bu, ilahi büyü kullanımına dayalı bir sınıftır fakat seçeceğiniz alt sınıfa bağlı olarak silahınızla veya büyülerinizle çok fazla hasarda çıkarabilirsiniz. 

Druid

Druidler farklı hayvanlara dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Dönüştüğünüz hayvanın canı ful olarak dönüştüğünüz için hayatta kalması güçlü bir sınıf diyebiliriz. Doğa ile yakın olduğunuz için hayvanlarla konuşma veya onları müttefik haline getirebilen büyülere sahipsiniz. Seçtiğiniz alt sınıfa bağlı böcekleri ve sporları bile kontrol edebilirsiniz. 

Dövüşçü 

Silah hasarına dayalı bir sınıftır. Her türlü silahı kullanabildikleri için çok tercih edilirler. İyileştirme yeteneği sadece kendisini iyileştirdiği için takım arkadaşlarına desteği hiç yok diyebiliriz. Silahınız büyülü değilse fazla hasar çıkartma konusunda oyunun sonlarına doğru başarısızlardır. 

Keşiş 

Pek fazla silah kullanamazlar. Hafif zırh giymektedirler. Keşişin bunların hiçbirine ihtiyacı yoktur. Çıplak elleriyle çok fazla hasar çıkartabilirler. Sezgi kurtarma atışlarında çok başarılılardır. Sihir kullanmayı seviyor fakat büyük silahları sevmiyorsanız keşiş oynayarak çıplak ellerinizle düşmanlarınızı yenebilirsiniz.

Paladin

Çok farklı oynanış stillerine sahiptir. Her türden elementle hasar çıkarabilir, takım arkadaşlarınızı koruyabilirsiniz, kalkan ve ağır zırh giyerek yıkılmayan birisi olabilirsiniz. Seçtiğiniz alt sınıfa göre yemininizi korumalı, yanlış ve kötü olanlara karşı adaletinizi gösterebilirsiniz. Eğer yemininizi bozarsanız Yemin Bozan Paladin olarak kendinize ait adalet görüşünü dağıtabilirsiniz.

Kolcu

Kolcular, harika bir iz sürücü olarak yetiştirilmişlerdir. Bir Kolcu, etrafındaki dünyayı ve doğanın bıraktığı işaretleri okumayı öğrenerek hedefini nasıl bulacağını bilir. Bir savaşta bir Savaşçı kadar faydalı ve ölümcül olabilirler.

Düzenbaz

Düzenbazlar gizlilik konusundaki en gelişmiş sınıftır. Düşmana karşı bir avantaj sağladığınızda sinsi ataklarını yaparak çok yüksek hasar çıkartabilirler ve yüksek çeviklik stattına sahip oldukları için ok kullanmakta da ustalardır. Hafif zırh giymelerine rağmen yüksek seviye düzenbazlar hasarların hepsini almazlar bir kısmını soğururlar. Yüksek hareket hızına sahip oldukları için savaş alanında çok yüksek bir mobiliteye sahiptirler. 

Sihirbaz

Baldur's Gate evreninde büyüleri öğrenmek için bir çok yol vardır. Genelde tüm sınıflar büyü öğrenmek için belli kitaplardan, tanrılardan öğrenirken Sihirbazlar büyülerini doğuştan gelen yeteneklerle öğrenirler. Bir Sihirbazın ejder doğan olmasa bile ejder kanı damarlarında akıyor olabilir. Çok fazla büyüye sahiptirler fakat canları ve zırhları çok düşüktür.

Sehhar

Sehharlar büyücü ve sihirbazlardan farklı bir şekilde büyülerini öğrenmişlerdir. Doğaüstü yaratıklarla yaptıkları anlaşmalar sayesinde çok güçlü ve benzersiz büyülere sahiptirler. Yaptığınız anlaşma sahip olduğunuz güçleri belirler. Sihirbazlar veya Büyücüler kadar yıkıcı büyüleri olmasa da yakın dövüşte de iyilerdir. 

Büyücü

Büyücüler akademik araştırmalar sonucu nasıl büyü ve hangi büyüleri yapacaklarını öğrenmişlerdir. Sahip oldukları büyü yuvaları kadar savaşlarda büyü kullanabilirler fakat savaş sırasında bu büyü haznelerini doldurmaların yolları vardır. Yüksek seviye tarih, din bilgisine sahiptir.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 15:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.09.2023 08:53
Mesela fighter'ı hangi classla karıştırırsak en iyi sonuç çıkar? Savaşcı cleric diyen vardı. Böyle bir rehber iyi olur
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2023 19:19
Cleric olabilir, Bard olabilir, Wizard olabilir vs. vs.
MK Okuru
MK Okuru 14.09.2023 17:10
oyunun teması en iyi klass yapmak değil ki oynamak istediğin klası yaratmak. eğer kolsuz değilsen en zor modda bile oyunu kolayca bitirebiliyorsun. kafana göre yap geç zevkini al, orjinal buildler yap. bu oyunda meta vs bekleyen gerçek oyuncu değildir oyunu da öylesine oynuyordur
Kalan Karakter: 300 Gönder
Baldur's Gate 3 Multiclass nasıl yapılır?
İlginizi Çekebilir