BenQ XL2730 27" Gaming Monitör

Furkan Sakoğlu 8.12.2015 - 12:50
Sadece en iyisini isteyenlere…
BenQ markasının kalite konusundaki hassas tutumunu, daha önce denediğimiz tüm monitörlerinde birinci elden deneyimle şansına erişmiştik. Özellikle son dönemde markanın oyunculara özel monitörleri, kendilerine has karakteristik özellikleri ve teknik donanımları ile adeta rüya monitörler haline gelmişti. Ürünler nispeten biraz tuzlu olsa da, piyasadaki en iyi oyun monitörleri olma iddiası ile yola çıkan BenQ, sağladığı kalite ve performans ile aldığı paranın hakkını sonuna kadar veren ve piyasadaki en iyi oyun monitörü olma iddiasını gerçekleştirme yolunda büyük adımlar atan bir firma haline geldi.

BenQ XL2730 27" Gaming Monitör
Bugün ise BenQ’nun oyuncu monitörleri içerisindeki zirve modeli, 27 inç’lik BenQ XL2730’u teste soktuk.

Öncelikle detaylara girişmeden önce monitörün fiziksel özelliklerinden bahsedelim. Tabii ki 27 inç’lik ekran boyutuna sahip olan XL 2730, bir PC oyuncusunun isteyebileceği en büyük ekranlardan birine sahip. Tabii ki ekran boyutu arttıkça piksel sıklığının düşüş göstermesini engellemek ve oyunlarda çok daha fazla detayın yanında görüş açısını da artırmak için 2560x1440 piksel QHD çözünürlük sunan XL2730, adeta oyuncular için rüya monitör konumuna geliyor. Her ne kadar piyasada 4K çözünürlük sunan monitörler mevcut olsa da, günümüzdeki ekran kartları 4K çözünürlüğe henüz hazır değil. 4K çözünürlükte 30FPS’i yakalamak için minimum 2.500 TL’lik bir ekran kartını kasamıza koymamız gerekiyor. Kaldı ki, 30 FPS profesyonel PC oyuncuları için hiç de tatmin edici bir FPS oranı değil. Bu yüzden 1440p’lik bir oyuncu monitörü, profesyonel oyuncuların işini fazlası ile görmeyi başarıyor.

BenQ XL2730’un bir diğer avantajı ise 144 Hz’lik Ultra Yüksek Tazeleme Hızı ile birlikte geliyor oluşu. Bu sayede normal monitörlere oranla 2 kattan fazla kareyi aynı saniyede gösterebilen monitör, güçlü bir ekran kartı olan kullanıcıların ekran kartlarından tam verim almasına izin veriyor ve saniyede 144 kareyi oyuna yansıtabiliyor. Bu sayede çok daha akıcı ve gerçekçi bir deneyim sunan XL2730, özellikle Counter-Strike gibi hızlı oyunlarda kullanıcıya rahatlık sağlıyor.

BenQ XL2730 27" Gaming Monitör
Monitörün bir diğer büyük avantajı ise yalnızca 1MS GtG tepki süresine sahip olması. Oyuncular için yine bir numaralı özelliklerden biri olan tepki süresi, ekrandaki karenin değiştikten sonra ekranda herhangi bir iz kalmaması ve monitörün hızlıca yeni kareyi ekrana yansıtabilmesi için çok önemli bir değer. Şuan için piyasada 5ms monitörler egemenlik kuruyor olsa da, profesyonel oyuncular için tepki süresinin 2 ms’den az olması çok önemli. XL2730 ise 1 MS’lik tepki süresi ile adeta görüntüyü anında ekrana yansıtmayı başarıyor ve geride ne bir iz, ne de bir buğu bırakıyor. Kısacası hızlı bir monitör arayanların, BenQ XL 2730’u gözden geçirmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.

BenQ XL2730 27" Gaming Monitör
BenQ’nun XL2730’unu biraz daha özel kılan özelliği ise AMD’nin, Nvidia tarafında G-Sync’e benzer bir teknolojisi olan FreeSync destekli bir monitör olması. AMD’nin FreeSync özelliği ile oyunlarda görmeye alışık olduğumuz VSYNC, yani ekranın yırtılmasını engelleme teknolojisi, AMD’nin FreeSync’i ile monitör tarafından donanımsal desteğe kavuşuyor ve ekrandaki yırtılma oranı adeta sıfıra iniyor. Zaten AMD tarafında FreeSync destekli monitörlerin sınırlı olduğunu ele aldığımızda, XL2730’un değeri biraz daha artmış oluyor.

Black eQualizer özelliği sayesinde, özellikle LED tipi monitörlerde oluşan siyahların tam olarak siyah olamaması, XL2730’da büyük ölçüde giderilmiş ve karşımıza çok daha net gölgeler ve daha gerçekçi siyahlar çıkarılmış. Bu şekilde detayların da korunduğu monitörde, sadece oyun değil, multimedya özellikler kullanırken de siyahların derinliğinin başarılı olması büyük önem arz ediyor. XL2730’da üst seviye bir monitörden beklendiği şekilde başarılı bir performans sergiliyor. Kısacası BenQ XL2730, sadece oyun oynarken değil, dizi/film izlerken de kullanıcıyı memnun etmeyi başarıyor.

BenQ XL2730 27" Gaming Monitör
Yavaş yavaş monitörün fiziksel özelliklerine gelecek olursak, ilk dikkatimizi çeken şey cihazın S-Switch adındaki kumanda modülü oluyor. Bu kumanda modülü sayesinde daha önceden hazırlamış olduğunuz 3 farklı profil arasında hızlıca geçiş yapabiliyor, oyun oynuyorsanız oyun moduna, film izliyorsanız film moduna veya birşeyler yazıyorsanız daha farklı bir ayara hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz. BenQ’nun diğer oyuncu monitörlerinde de dikkatimizi çeken bu özellik, BenQ XL2730’da da kendine yer bulmuş.

Fiziksel özelliklerde bir diğer dikkat çekici durum ise monitörün istenildiği gibi ayarlanabilen ayak yapısı. İstenildiği gibi sağa sola, yukarıya, aşağıya, öne, arkaya eğilebilen ve ayarlanabilen XL2730, bu sayede en iyi görüş açısını dilediğiniz gibi ayarlamanıza izin veriyor. Oldukça esnek ve kullanımı rahat olan ayarlamalar, sağlam ayak yapısı ile tok bir kullanım deneyimi sunuyor. Ayrıca ayağın en üst tarafındaki tutacak sayesinde monitörü taşımak bir eziyet halinden kurtulmuş oluyor. Arkadaki kablo toplayıcısı ise kablo karmaşasını engellemeyi başarıyor.

Uzun lafın kısası BenQ’nun oyunculara özel hazırladığı XL2730 monitörü, hali hazırda sınırlı sayıda bulunan AMD FreeSync özellikli monitörler içerisinde tepe noktasını temsil ediyor ve parasının hakkını vermeyi başarıyor. Muhteşem görüntü kalitesi, dilenildiği gibi ayarlanabilmesi, FreeSync özelliği, S-Switch kontrolörü ve kaliteli kasa yapısı ile BenQ XL2730, üst seviye oyuncu monitörü arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olarak karşımızda duruyor.

BenQ XL2730 27" Gaming Monitör
Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 17:49
Kalan Karakter: 300 Gönder
DNADA
DNADA 8.12.2015 20:21
Favorim her zaman Samsung'dur fakat bu monitor deki yatay ve dikey çevirebilme özelliği de muhteşem bir fikir olmuş. Zira monitoru dik pozisyona alıp metinleri böyle yazmak ve e-kitap okumak gerçekten çok iyi oluyor. Ben bunu eski Samsung monitorum de yapardim sık sık ama boyle bir ozelligi olmadigi için haliyle her seferinde kendim kaldirip yan yatirmak zorunda kaliyordum.
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2015 14:51
Bende bir çok monitör kullandım, kalite olarak bence de gayet belirgin bir şekilde Samsung bu konuda çok iyi. Ardından 2. sırada bana göre Lg ve daha sonra diğerleri geliyor. Hele 4K almaya kalkarsanız tv ya da monitör, Samsung dan şaşarsanız gerçek 4K dan da şaşma riskiniz var aman dikkat.
Kalan Karakter: 300 Gönder
h.ç.
h.ç. 9.12.2015 10:59
monitörü yaklaşık 3 aydır kullanıyorum çok memnunum oyun için harika bir monitor yalnız 1440p çok büyük bir çözünürlük r9 290 nım ile 45-144 fp aralığında anca çalıştırıyor.her oyunda 140 fps leri görmek için cf şart.freesync muazzam bir şey 0 yırtılma var
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.12.2015 15:52
Birkaç ay önce gösterdiğiniz modele göre oldukça makul(fiyat aynıda en azından 1440p bu) ama ben yinede Asus'tan şaşmam oyuncu monitöründe, kaldı ki 1500 TL civarı satılan 2K monitörlerde tepki süreleri aşağı yukarı aynı, geriside biraz göz boyamak. Ama reklam tabii neticede :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
BenQ XL2730 27" Gaming Monitör
İlginizi Çekebilir