1/5

Bioshock evreni üstüne bir yazı

Emin Çıtak 30.11.2011 - 14:58
Would you kindly?
Bir oyun 'kült' mertebesine nasıl ulaşır? O oyunu çok sevmemizi sağlayan şey bizi alıp götüren hikayesi midir? Ya da sağladığı eşsiz atmosfer midir oyuncuyu saatlerce başında tutabilen? Belki de dudak uçuklatan grafikler ve animasyonlardır onu farklı kılan... Zihnimi yıllar boyu işgal etmiş bu 'kült' olma meselesi, hiç bir zaman burnumun ucunda, bulmamın kolay olacağı bir yerde olmadı. Aksine cevaplar, Atlantik Okyanusu’nun fersahlarca altında gizliydi. Gerçekten.

Video oyunlarıyla haşır neşir geçirdiğim seneler boyunca etkilendiğim birçok oyun oldu. Ama haliyle yukarıda saydığım bütün o özelliklerin bir arada olduğu çok fazla oyuna da rastlamadım. Bunlardan en sonuncusu 2004 yılında çıkmıştı, onu oynarken yaşadığım duyguları burada anlatmaya başlarsam dört ciltlik bir kitap olur herhalde. Bahsettiğim oyunu hepiniz biliyorsunuz; Valve adlı, biz gıcık etmekle ünlü olan, firmanın en ağır topu Half-Life 2’dir bahsettiğim yapım.
 
Bioshock evreni üstüne bir yazı
Oyunda normalde beş dakika da gelinen Barney ile buluşma sahnesine yaklaşık yarım saatte gittiğimi söylersem oyunun atmosferinden ne kadar etkilendiğimi anlarsınız herhalde. City 17, halk ve Combaine'lar o kadar gerçekti ki G-Man'in bizi ışınlamasıyla geldiğim bu şehre ayak basmamla olduğum yere çakılı kalmam bir olmuştu. İnsanlar umutsuzdu, yardım istiyorlardı. Ben ise nereden başlayacağımı bilmez bir halde figüran gibi ortalıkta dolaşıyordum. Kısacası Half-Life 2 distopik evreniyle kendi gerçekliğini kurgulamış ve beni bu gerçekliğe ortak ederek hayatımın macerasına atılmamı sağlamıştı.

Aradan bir kaç yıl geçti. System Shock'un yaratıcısı Irrational Games yeni oyunlarını tanıtıyordu. Oyun fuarlarında, oyun sitelerinde, dergilerde hep 'Bioshock' konuşulur olmuştu. Irrational Games'in bizlere vaat ettiği şey olağanüstüydü; gizemlerle dolu bir şehir olan Rapture'u keşfetmek! İçimden bir ses City 17'de yaşadığım o inanılmaz duyguların geri döneceğini söylüyordu. Sonra oyun çıktı... İçimdeki ses haklıydı!
Yazının devamı önemli ölçüde 'spoiler' içerir. Bioshock serisini oynamadıysanız uzak durmanızı tavsiye ederim.