1/3

Blizzard'dan Giray Özil ile konuştuk!

Mahmut Saral 17.01.2012 - 17:51
Giray Özil, hangi oyunda çalışıyor, hangi oyunu bekliyor?
Daha önce EA Games'deyken röportaj yaptığımız Giray Özil, şu an dünyanın en büyük oyun yapımcılarından biri olan Blizzard Entertainment'ta! Biz de Özil'in, Medal of Honor ve Bulletstorm gibi yıkıcı FPS'lerin ardından Blizzard'ın büyülü dünyasına adım atmasına hem sevindik, hem de kendisiyle bir kez daha bu vesileyle konuşmak istedik.

Mahmut Saral (MS): Sizinle daha önce konuşmuştuk, ancak yeni arkadaşlarımız için sizi bir kez daha kısaca tanıyabilir miyiz?
 
Giray Özil (GÖ): 1984 Eskişehir doğumluyum, Sabancı Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği okuduktan sonra ABD'de Carnegie Mellon Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptım. Ardından Electronic Arts'ın Los Angeles stüdyosunda oyun programcısı ve Art Institute of California adlı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştım. Şu anda ise, Blizzard Entertainment'tayım. Yapımında yer aldığım oyunlardan bazıları: Medal of Honor: Airborne, Bulletstorm, Medal of Honor ve World of Warcraft: Mists of Pandaria.

MS: Son çalıştığınız projelerden biri, EA Danger Close'un Medal of Honor'ıydı. Ardından da yeni bir proje için hazırlık yapıyordunuz sanırım. Bu yeni Medal of Honor hakkında neler hissediyorsunuz? Aldığınız tepkiler nasıldı?

GÖ: Medal of Honor ile gurur duyuyorum, bence başarılı bir oyundu. Yepyeni bir ekip olarak ilk projemizdi. Bugünün oyun dünyasında başarı, genelde aynı takımın birkaç oyun birlikte çalışması sayesinde geliyor. O yüzden hiçbir zaman Call of Duty'nin başarısına ulaşmasını beklemiyordum oyunun. Ticari olarak sonuç gayet iyiydi. Eleştirmenlerin beklentisi ise, biraz daha yüksekti sanırım. Dolayısıyla oyunun aldığı puanlardan biraz daha fazlasını hak ettiğini
düşünüyorum.



Bence en büyük problemler, kısa ve biraz dağınık tasarlanmış senaryo modu ve multiplayer'ın başka bir stüdyo tarafından (DICE) yapılmış olmasıydı. DICE, elbette multiplayer'ı en iyi yapan stüdyolardan biri, ancak bu ayrım oyunun iki modu arasında çok büyük kopukluğa neden oldu. Ayrıca kabul etmek gerekiyor ki DICE'ın esas önceliği Battlefield serisi.

MS: Oyun programcısı olarak şu an Blizzard Entertainment gibi köklü bir firmadasınız. EA'den ayrılıp, Blizzard'a adım atmanız nasıl gerçekleşti?

GÖ:  EA, benim profesyonel anlamda çalıştığım ilk oyun şirketiydi. Genel olarak gayet memnundum, ancak yeni bir şeyler tecrübe etmek için değiştirmeye karar verdim. Blizzard, zaten küçüklükten beri hayranı olduğum bir şirketti, oyunlarının her zaman yüksek kalite olması benim için önemli bir faktör. Zira oyun yapımcısı olarak uzun yıllarınızı tek bir oyuna harcıyorsunuz ve bittiğinde emeklerinizin boşa gitmediğini görmek istersiniz.
 
Süreç ise çok basitti, daha önceden EA'de beraber çalıştığım birisine CV'mi yolladım, birkaç zorlu mülakattan sonra yeni işime başladım. Her şey toplamda iki-üç hafta sürdü.