EA Sports FC 24 inceleme

Yusuf Canpolat 1.10.2023 - 19:59
EA Sports FC 24 inceleme içeriğimizde yepyeni bir viraja giren serinin yeni oyununa ve sunduklarına yakından bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
EA Sports FC 24
  • Yapımcı - Yayıncı EA Sports - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 75
14 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%94
Artılar + Ultimate Team’de pozisyon kartlarının kalkması
+ PlayStyles ile oyuncular daha belirgin olabiliyor
+ Kaleciler artık ciddi hatalar yapabiliyor
+ Herkese uygun oyun modlarının bulunması
Eksiler - Maçlar kaosa dönebiliyor
- Ayağı rakibin içinden geçmesi gibi hatalar
- Üst zorluk seviyelerinde bile yapay zeka sapıtabiliyor
- Ultimate Team’de kadın oyuncularla paketlerdeki oranların düşmesi

EA Sports FC 24 inceleme Eskiden çok farklı futbol oyunları vardı, özellikle ilk konsollar zamanı çeşitli futbol oyunları oynanırdı. Sonrasında seçenekler 2’ye kadar düştü. Bir dönem Türkiye’de futbol oynayalım demenin halk arasındaki söylemiş ‘’Gel bir PES atalım’’ olmuştu. Winning Eleven döneminden sonra PES ülkenin en iyi oyunlarındandı. Fakat yavaş yavaş kötü olmaya başlayan FIFA serisi, Electronic Arts’ın önemli yatırımları sonrasında şaha kalktı ve her geçen sene üzerine koyarak rakibini resmen piyasadan silmeyi başardı. 

EA Sports FC 24 inceleme / PS5

EA Sports FC 24 inceleme - 1

EA Sports FC 24 inceleme

EA, basketbol oyunlarında rekabetini 2K’e kaptırıp NBA Live serisini sona erdirince, ortaya çıkan kaynakları FIFA serisine entegre etmeyi başardı. 2 ileri 1 geri gibi olsa da oyun sistemi bir şekilde kendini geliştirdi ve yeni nesil oynanışla birlikte, özellikle Xbox One ile PS4 zamanında çok iyi bir oyun haline geldi. Fakat NBA 2K yazımda da bahsettiğim gibi, bir oyun her sene çıkmaya başlayınca haliyle her sene büyük yenilikler beklememek gerekiyor. 

EA FC 24, o konuda aslında herkesin büyük yenilikler beklediği bir oyundu. Sonuçta dile kolay 93 senesinden beri devam eden bir seriden bahsediyoruz. FIFA 93, 94, 95 derken milenyum çağıyla birlikte FIFA 2000, 2001 diye devam etti. Nihayetinde 2006 senesinde iki bin takısını bırakarak FIFA 06, 07 diye yoluna devam etti. Artık bu böyle gider derken FIFA serisi için 2023 yılı, ya da tam adıyla FIFA 23 oyunu son oldu. Electronic Arts, dünya futbolunun merkezi olan ve adını da buradan alan FIFA’ya daha fazla lisans ücreti ödemek istemediğini söyleyerek oyunun adını değiştirdi. 

EA Sports FC 24 inceleme - 2

EA Sports FC 24 inceleme

İsim ne olacak, yeni lisans mı bulunacak derken oldukça düz bir isim karşımıza çıktı: Electronic Arts Football Club! Kısa adıyla EA FC. Bu yeni serinin ilk oyunu olarak da EA FC 24 karşımızda. Bu arada bir not da geçeyim, oyunun adı EA FC 24 olmasına rağmen böyle söylemek biraz uzun kalacağı için birçok yerde FC 24 diye kullanıldığını gördüm. FIFA serisine de sonuçta kısaca FIFA diyorduk, bunda da kısaca FC diyeceğiz gibi duruyor.

Büyük yenilikler?

Oyunun adı değişince haliyle bazen daha fazla değişiklik bekler insan. Örneğin bir ev değiştireceğiniz zaman hadi eşyaları da yenileyelim, beyaz eşyayı da sıfırlayalım falan dersiniz ya. Burada da ben böyle köklü bir değişiklik beklerdim. Hakkını yemeyeyim, önemli değişiklikler veya yenilikler var ama biraz eski oyun aynı isimle gibi bir durum söz konusu. Tabii bu alıştığımız lezzeti bırakmayalım diyenler için mantıklı olabilir ama zaten ben oyunu komple değiştirelim demiyorum, biraz daha köklü değişiklik beklerdim diyorum. Sonuçta her sene çıkan bir oyunda köklü değişiklik için tam zamanı.

EA Sports FC 24 inceleme - 3

EA Sports FC 24 inceleme

Ben lafı fazla uzatmadan oyundaki değişikliklerden biraz bahsedeyim. Öncelikle logodan ve isimden bağımsız olarak oyun bizi tamamen yeni bir menüyle karşılıyor. Büyük puntolarla yazı tabanlı bir menü tasarlanmış. Eskisi de sonuçta çok grafik değildi, büyük kutular içerisinde arada ekrana gelen futbolcular vardı. Bu sefer biraz daha büyük yazılarla hangi moda gireceksen gir diyen bir menü karışılıyor bizi. Sadece oyunun ana menüsü değil, tüm iç menü sistemi değişmiş. Fazlasıyla oynadığım Ultimate Team modunda da menü sistemi komple farklı. 

Yeni menünün bazı avantajları var. Örneğin Ultimate Team’de bir moddan çıkıp ötekini bulup girmek yerine direkt L2 tuşuna basarak hızlı kısayol menüsünü açabiliyoruz. Buradan transfer merkezi, kadro, squad battles, görevler gibi farklı menülere anında geçiş yapabiliyoruz. Biraz alıştıktan sonra bu bize ciddi anlamda hız katıyor. Fakat burada ana eleştirim menünün genel anlamda hantal olması. Muhtemelen eski kodların üzerine bir tasarım giydirilmeye çalışılmış ancak yüklenen ekstra komutlar biraz ağırlık yapmış gibi. Menü eskisi gibi hızlı değil, örneğin ekran geldiği an aşağı tuşa basıp X’e bastığınızda ikinci seçeneği seçtiğinizi zannediyorsunuz ama ya hiçbir seçenek seçilmiyor ya da ilk seçenek seçiliyor. 

EA Sports FC 24 inceleme - 4

EA Sports FC 24 inceleme

Bu arayüzle birlikte maçlarda da maç önü, devre arası ve sonrası gibi yeni animasyonlar eklenmiş. Maç önü şovları, devre arası takımın soyunma odasına gitme görüntüleri, maç sonu yine soyunma odası ve maç sonu röportaj görüntüleri gibi bazı animasyonların göze hoş geldiğini söyleyeyim. Maç içerisinde de bazı pozisyonlarda hakemin bakış açısına geçiyoruz ve bir FPS oyunundaymış gibi hakemin koşup oyuncuya kart çıkarttığını görüyoruz. Bu da yine oyunun güzel artılarından. Tam tansiyonun arttığı yerlerde hakemin koşmasını gözünden izlememiz hoş oluyor.

Yeni motor

Oyunun grafik motoru aynı, Frostbite kullanmaya devam ediyor. Fakat hareket motoru olarak yıllar önce tanıtılan HyperMotion, bir kademe atlayarak HyperMotion V ismine kavuşmuş. V’nin anlamı 5 değil, Volumetric’in kısaltması. EA’in açıklamasına göre 180’den fazla önemli UEFA’nın erken ve kadınlar Şampiyon Ligi maçları komple sisteme eklenmiş. Motor da bu maçlarda futbolcuların saha içi hareketlerinden yerleşimlerine, vücut hareketlerinden, pozisyonları bitirmelerine kadar birçok hareketi işlemiş ve oyuna aktarmış. Bu sebeple de maç içerisinde çok daha gerçekçi bir oyunun olacağı bize söyleniyor. Peki öyle mi? Orası işte biraz karışık.

EA Sports FC 24 inceleme - 5

EA Sports FC 24 inceleme

Futbolda her zaman kaos vardır. Hatta Türkiye liginde maç izliyorsanız zaten çoğu maçın sıkıştığını ve karambolde çok pozisyon olduğunu görürsünüz. Özellikle orta saha içerisinde hatalı paslar, topun bir türlü kimsede kalmaması vs gibi pozisyonlardan bahsediyorum. EA FC 24’te bu neredeyse her maç başıma geliyor. Hayır, kötü oyuncu olduğumdan değil kesinlikle, birçok kez top öyle hareket ediyor ki ne rakip alabiliyor ne ben. Aldım, alamadım derken 2-3 oyuncu yerde kalabiliyor. 

Eskiden, sanırım 2 ya da 3 oyun öncesine kadar kalecilerde bir script vardı. Eğer top kaleciye değiyorsa mutlaka dışarı çıkıyordu. Yapımcılar onu bozmaya başlamışlardı ki bu oyunda da ciddi anlamda değiştirmişler. Artık rakip kaleci topu önünüze ya da sağdaki adamınıza doğru sektirebiliyor, kaleciden seken top kale direğine çarpıp oyuna dönebiliyor ya da bu yazıyı yazmadan önce yaptığım son maçta olduğu gibi üzerine çekilen sert şutta topu tam kontrol edemeyip içeri alabiliyor. Bu özelliklerin bir maçı daha gerçekçi yaptığını söylemem gerek.

EA Sports FC 24 inceleme - 6

EA Sports FC 24 inceleme

Savunma tarafında ise kaosun getirdiği sistem biraz oyunları bol gollü hale çevirebiliyor. Genelde FIFA oyunlarında her sene ‘bu sene de oyun zor olmuş ya’ derdim, çünkü getirilen yeni savunma ya da atak sistemine alışmam zaman alırdı. Bu sene oyunun içinde ana bir değişiklik yok gibi. Daha doğrusu iyi anlamda yok, yoksa kaosa sürükleyen kötü anlamda birçok özellik var. FIFA 23’ten çıkarak EA FC 24’te hiç zorlanmadığım gibi, aksine peynir ekmek gibi gol atmaya başladım. Bana şu an FIFA 23 daha oturaklı bir oyunmuş gibi geliyor.

Maç içerisinde bazı anlarda bu pozisyonu nasıl kazandım ya da topu nasıl aldım dediğim anlar oldu. Tekrar modunu açıp yakından baktığımda oyuncunun ayağının rakibin içinden geçtiğini, topa dokunmadan topun yön değiştirdiğini gördüm. Bu sebeplerle bir anda oyun futboldan çıkıp kaosa dönebiliyor. İki kişi karşılıklı oynarken çok kol kırdırır benden söylemesi.

Yeni Ultime Team ve Kadın Futbolu

Gelelim benim de 2018 yılından bari aktif olarak batağına düştüğüm Ultimate Team moduna. Eskiden adı FIFA Ultimate Team olduğu için FUT diyorduk, şimdi sadece Ultimate Team diyoruz. Dolayısıyla da kısaltması sadece UT. Ultimate Team’de artık bildiğiniz gibi kadın futbolcular var. Bu çok fazla eleştirilen bir özellik olsa da ben ilk zamandan beri şikayetçi değilim.

EA Sports FC 24 inceleme - 7

EA Sports FC 24 inceleme

Çünkü oyuncu havuzuna çok daha güzel ve iyi isimler eklendi benim için. Sonuçta bildiğim erkek oyunculara ek olarak artık daha iyi orta saha, daha hızlı savunma ya da aşırı hızlı kanat oyuncuları bulabiliyorum. Hatta ilk başta Türk Kadın Milli Takımı’nda da oynayan Miray Cin çıkmıştı paketlerden. Orta sahada Ronaldinho gibi geziyor, deli gibi de top çalıyordu. Aslında özellikle çok yüksek olmamasına rağmen çok iyi oynuyordu. O zaman biraz kadın futbolculara ilgim arttı ki şu an da 4 tane kadın futbolcudan oluşuyor ilk 11’im. 

Bu durumun getirdiği artılar ve eksiler var. Şu ana kadar artılarından bahsettim, en büyük eksisi ise tahmin ettiğiniz gibi oyuncu havuzunun genişlemesiyle zaten zor çıkan özel kartların artık daha da zor çıkacak olması. Eskiden sallıyorum 1000 tane futbolcu varken, özel kart oranını bir kenara bırakıp düz mantık baktığımızda Messi çıkma ihtimali 1000’de 1’se. Şu an 2000 futbolcu var ve ihtimal 2000’de 1’de düşmüş ya da çıkmış durumda. Tabii bu sayılar örnek teşkil etmesi için uydurduğum sayılar, kaç adet erkek ve futbolcu var sistemde tam bilmiyorum. Ama değişmeyen bir gerçek var ki o da paketlerde istediğiniz oyuncuyu bulma ihtimalinizin düşmüş olması. 

EA Sports FC 24 inceleme - 8

EA Sports FC 24 inceleme

İlk başta bu haksızlık, paketler de halen eskisi gibi aynı ücrete sahip diye düşünsem de sonrasında bu konuda EA’in attığı FC Points özelliğini gördüm. Eski adıyla FIFA Points olan FC Points’in fiyatı bir hayli düşmüş. Bu düşüş sadece Türkiye pazarına özel mi bilmiyorum, ama şu an için eskiye göre uygun bir fiyat söz konusu. Örneğin şu an 1600 FC Point 242 TL’yken, FIFA 23’te 1600 FIFA Point 440 TL’ydi. Neredeyse iki katı fiyat farkı var. Eğer bu kadın futbolcuların eklenmesinden dolayı yapılan bir fiyat düzenlemesiyse, bana mantıklı geliyor. Ama yok Türkiye’de yanlış fiyat yüzünden böyle daha ucuz girildiyse o zaman bu paragrafı okunmamış sayabiliriz.

Yazıyı daha da uzatmadan bitireceğim ama kısaca önemli Ultimate Team yeniliklerine de değinmek istiyorum. Bunlardan ilki artık pozisyon kartlarının kalkmış olması. Artık oyuncular mevcutta oynayabildikleri pozisyonlarla geliyorlar. Örneğin Ferdi Kadıoğlu sağ ve sol bek oynayabiliyor ya da Arda Güler ofansif orta saha ve sağ kanat oynayabiliyor. Eskiden pozisyon kartı alarak bu futbolcular nerede oynayabiliyorsa ona değiştirebiliyorduk. Örneğin Arda yoktu önceki oyunlarda ama onun özelinden gidelim, sizde MOO Arda kartı varsa, onu SĞK yapmak için pozisyon kartı harcıyordunuz. Fakat sol kanat yapamıyordunuz. Şimdi artık bu pozisyonlar dahili olarak geliyor. İster 10 numara oynatın, ister sağ kanada koyun Arda oynuyor. Ferdi’yi pozisyon kartı kullanmadan sağ ya da sol bek oynatabilirsiniz. Bu bence Ultimate Team’in en önemli ve güzel yeniliklerinden olmuş.

EA Sports FC 24 inceleme - 9

EA Sports FC 24 inceleme

Bir diğer yenilik ise kartların gelişimi. Artık bazı kartları, altını çiziyorum bazı kartları geliştirip eksi özelliklerini yükseltebiliyoruz. Örneğin yavaş bir stoperi hızlı hale getirebiliyoruz. Bunun için geliştirmeler sekmesinden oyuncuyu seçiyoruz ve belli özellikleri, belirlenen görevleri yaptıkça artıyor. Ancak temelde zaten iyi olan kartlarınızı daha iyi hale getirmeye yaramıyor. En azından benim kadromda böyle oyuncuları seçtirmedi. Hep ortanın da altında kartları geliştiriyorsunuz ama geliştirseniz de çok iyi olmadıkları için bana biraz anlamsız gibi geldi.

PlayStyles

Son olarak PlayStyles’ı da unutmayalım. Aslında oyuncuların eskiden belli özellikleri vardı ama bunları artık çok daha belirgin yapmışlar. Bazı oyuncular örneğin iyi top kesiyor, bazıları çok iyi plase şut çekiyor, bazıları duran topları çok sert kullanıyor gibi özellikler var. Siz, oyuncunun PlayStyle’ına uygun bir ana denk gelirseniz sahada daha iyi işler yapabiliyorsunuz. Ayrıca bu özellikler de kullandıkça gelişiyor. Örneğin plase şut çekiyorsa, bu özellik sayesinde gol attıkça daha da iyi olmaya başlıyor. 

EA Sports FC 24 inceleme - 10

EA Sports FC 24 inceleme

EA FC 24, temelde birçok yenilikle geliyor. Ancak bunların çoğu makyajdan başka bir şey değil. Bize tamamen yeni bir oyun modu tanıtmıyor. Kariye Modu, Ultimate Team, Volta gibi hep eski modların makyajlanmış haliyle geliyor. Menünün farklı olması, oyuncuların farklı stillere sahip olması zaten arada yapılan yenilikler. Ultimate Team’de belki kadın futbolcuların gelmesi önemli bir özellik. Fakat burada yapılan pozitif ayrımcılık şimdiden tepki toplamış durumda.

Ben dediğim gibi memnunum, özellikle kadın futbolcuları tanımamın yanı sıra Alex Morgan ile tek forvet oynuyorum ve çatır çutur her açıdan gol atıyorum. Ama bunun pozitif ayrımcılık yarattığı gerçeğini de atlamamak lazım. Yani aynı fizikte olmayan bazı futbolcuların çok farklı pozisyonlarda galip gelmesi gibi detaylar konuşuluyor. Bazılarına katılıyorum, bazılarına katılmıyorum. Çünkü kısa boylu futbolcular da uzun boylu futbolcuları devirebiliyor. Kadın futbolunu çok izlemediğim için fizik güçleri hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Ben o konuya çok da girmeden yazıyı kapatmak istiyorum.

Bu arada son bir bilgi paylaşayım. Oyunu eğer 1 Kasım’a kadar alıp oynarsanız, FC Founder özelliği açılıyor. Ultimate Team ve diğer modlarda kurucu özellikleri ve ekipmanları kazanıyorsunuz ki bu kurucu ayrıcalıklarının ilerleyen oyunlarda da devam edeceği söyleniyor. 

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 19:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.10.2023 11:55
fifa 23 e kötü diyorduk da arkadaş fifa 23 bunun yanında mükemmel kalıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.10.2023 22:23
Bence, 1.250 lira ödeyip de hemen satın almaya değecek büyük yenilikler kesinlikle yok. Lisans sorunları da devam ediyor. Ama illa ki yıl sonu-başı Steam indiriminde alınır yani. Çünkü, özellikle Ocak sonrası yine işe yarar pek çok mod çıkacaktır. Ha bu arada, EA lisans sorunları ne zaman bitecek?
MK Okuru
MK Okuru 2.10.2023 17:53
09:29- Yorumuna aynen katılmakla beraber pek çok lisans sorunu artarak devam ediyor maalesef. İtalya ligleri yanında milli takımlar da sorunlu artık. Yahu koskoca (B. Munih) Allianz Arena ve Camp Nou yok hala. Türk takımlarında niye hiç lisanslı stadyum yok yıllardır? Bu oyun F23 ün %100 altında!
f8r7t
f8r7t 2.10.2023 09:29
Lisans problemi yok ama 1 tl bile vermeye gerek yok. Her şey tüm hissiyatlar aynı…
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.10.2023 16:06
oyuncuların statlarını sanki random atmışlar
bayan futbolcuların fizik 85+
yıldız erkek futbolcularınki 80+
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.10.2023 10:52
YA şu koskoca ea firması bir adam gibi stabil hale getiremedi yaa şu oyunu ona yanarım.. UFL çıkıcak bilmiyorum ama umutluyum türkçe spiker filanda eklenicekmiş oyuna şu pes fifa tabusunu yıkarlarsa efsane olur
Kalan Karakter: 300 Gönder
f8r7t
f8r7t 2.10.2023 09:28
Ultimate Team’de kadın erkek karışık olması saçmalığın daniskası zaten. Oyuncumla son hız koşmaya çalışıyorum rakip yanımda yavaş tempoyla koşarak bana yetişiyor. Hız duygusu çok saçma oyunda. Ya ben bilmiyorum ya da hala aniden hızlanma diye bir şey yok oyunda. Bir oyuncuyla sonsuza dek özel hareketler yapabiliyorsun. Ne yoruluyor ne duruyor. Rakipten topu almak aşırı zor. Oyuncular birbirlerinin içinden geçebiliyor bazen. R1 ve X yaptığında oyuncuya tam kitlenmiyor tamam bu iyi ama yan yana iken neden illa KARE yapmak zorundayım abi? X’e bastığımda gücü yetiyorsa vücudu koysun alsın çünkü KARE yapınca saçma sapan boşa düşebiliyor. Bu savunma olayını çözemediler nedense yıllardır… Bir de aşırı UT görevleri var ve çalışan insanlar bunların hepsini yapamaz? Bir ton görev kaçırıyorum! Bir ton oyuncu kaçırıyorum. Bu kadar yığınla görev olması saçmalık…
Kalan Karakter: 300 Gönder
EA Sports FC 24
İlginizi Çekebilir