FIFA 12

Mahmut Saral 5.10.2011 - 14:47
EA Kanada'dan bir futbol cenneti
EA Kanada'nın futbol oyunu FIFA 12, ilk haftasında Kuzey Amerika'da 3.2 milyon satarak EA Sports tarihindeki en başarılı açılışı gerçekleştirdi. Serinin son yıllarda giderek yükselen oynanabilirlik düzeyi, bu yıl gelen Impact Engine teknolojisiyle bir basamak daha yukarıya taşındı. Her ne kadar Türkiye Ligi'nin bu yıl oyundan çıkarılmasıyla biraz üzüntü yaşasak da, geçtiğimiz günlerde düzenlenen özel FIFA 12 etkinliğinde yapılan açıklama, bir nebze de olsa bizleri ümitlendirdi. Buna göre, ilerleyen zamanlarda Türkiye Ligi, FIFA 12'ye güncelleme olarak gelebilirmiş.

FIFA 12'nin detaylı incelemesini, sitemizde Ali Osman Uz yapmıştı. Ben de oyunun X360 sürümünü oynadım ve deneyimlerim sonucundaki düşüncemi sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum.

Seç, beğen, oyna

FIFA 12'de istediğiniz kadar oyun modu var. İster lig yapın, ister online oynayın, ister bir kaleci olun, isterseniz de tek bir futbolcuyu kontrol edebildiğiniz Be a Pro modunda top koşturun. Oyunun akıcı dinamikleri, sizi maçların içine çok iyi çekiyor, tribünlerden gelen tezahüratlarla birlikte daha da etkileniyorsunuz. Zengin oynanış özellikleri bir yana, bunlara çok gerçekçi karakter animasyonları da eklenince adeta göz okşayıcı etki bırakıyor. Impact Engine'in de gelmesiyle daha etkili mücadelelerin yaşandığını söyleyebiliriz.

FIFA 12
Impact Engine, FIFA 12'nin ön inceleme sürümünde bayağı sorunluydu. İlginç animasyon hatalarıyla çok kez karşı karşıya gelmiştik, ancak demo itibarıyla düzelmelerin olduğunu görmüştük. Tam sürümde de tam rayına oturdu diyebiliriz. Hem toplu, hem de topsuz alanlarda yaşanan mücadelelerde, sadece karakterlere yönelik müdahalelerle denge bozabiliyor, rakiplerimizi etkisiz hale getirebiliyoruz.

Mücadeleci yapay zeka

Futbolcuların yapay zekalarını çok beğendiğimi söyleyebilirim. Rakip futbolcuları pek başıboş bırakmaya gelmiyor, öyle organize oluyorlar ki adeta nakış işler gibi kaleye gelip, gol atmayı başarana kadar direniyorlar. Artık eskiye nazaran düz oynamadıkları, her alanı kullanmaya çalıştıkları için ayaklarından top almak da pek kolay değil. Ayrıca bizim gol atmamız da pek kolay değil. Çok katı savunma sistemleriyle karşılaşıyorsunuz. İşte burada yine Impact Engine'in önemini görüyoruz. Faul yapmadan vücuda uygulayacağınız müdahaleler sizin için artı getiriler sağlayacaktır.

Grafikler, sesler

FIFA 12'nin görsel kalitesi, FIFA 11'le mukayese edildiğinde çok da gelişmiş değil, ancak yine de gayet iyi. Özellikle tribünlerdeki renk cümbüşü gözlerden kaçmıyor. Karakter tasarımları da başarılı. Ayrıca en güzel sesler de bence FIFA'da bulunuyor. Kendinizi oyunun içinde sanabiliyorsunuz bir anda.

Sonuç olarak FIFA 12'yi beğendim. Lisans bolluğu, rahat oyun mekaniği, Impact Engine teknolojisi  ve göze hoş gelen görselliğiyle FIFA 12'yi herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim. Umarım Türkiye Ligi de yakın zamanda oyuna eklenir.

Yorumlar 28
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 01:02
Kalan Karakter: 300 Gönder
FIFA 12
İlginizi Çekebilir