Fransız hükümeti 'streaming' ve 'e-spor' gibi İngilizce oyun terimlerini yasakladı

Batuhan Bolat 31.05.2022 - 17:02
Fransız resmi gazetesinde yayınlanan bir karar ile bazı İngilizce oyun terimleri artık resmi olarak kullanılamayacak.

Pazartesi günü Fransız yetkililer, İngiliz video oyun jargonlarını kullanma kurallarını elden geçirerek Fransız dilinin saflığını korumak için bazı çalışmalarda bulundu. Kararın, Fransız dilinin saflığını korumak ve Fransa'daki oyuncuların Fransızca olarak açıklanabilecek etkinlikler ve kavramlar için İngilizce terimler kullanmamasını sağlamak amacıyla alındığı bildiriliyor.

Yapılan değişiklikler Fransız resmi gazetesinde yayınlandı

Fransız resmi gazetesi olan "Journal officiel de la République française" İngiliz teknoloji jargonunun kullanımına ilişkin kuralları elden geçirdiğini bildirdi. Kültür bakanlığına göre bu İngilizce terimler düzenli olarak oyun oynamayan insanlar için bir anlama engeli oluşturabileceği düşünüldüğünden, halkın daha kolay anlamlandırabileceği Fransız kelimelerin kullanılması tercih edilecek.

Verilen örnekler arasında "pro gamer" teriminin "joueur professionnel", "streamer" teriminin ise dilimizde kabaca canlı oyun sunucusu anlamına gelen "joueur-animateur en direct" ile değiştirildiği görülüyor. Dilimizde bulut oyun sistemi karşılığı olan "cloud gaming" terimi ise "eu video de competition" olarak değiştirilmiş durumda.

Fransız diliyle ilgili konularda başa gelen konseylerden ve akademik birliklerden biri olan Académie Française, Fransız dilinin İngilizce terimlerle seyreltilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda düzenli olarak uyarılarda bulunuyor. Fransız vatandaşlarının İngilizce terimleri kullanması yasa dışı olmasa da hükümet çalışanları bu terimleri resmiyette artık kullanamayacakları anlamına geliyor.

Ayrıca, sitemizde bulunan oyuncuların bilmesi gereken terimler yazımıza bakabilir ve bazı oyun terimlerinin Türkçe karşılıklarına göz atabilirsiniz.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 1.05.2024 10:32
Kalan Karakter: 300 Gönder
maxpayne59
maxpayne59 4.06.2022 06:48
bizde ingilizce değil de acilen arapça tabela menü vs. yasaklanmalı. Hayır arapça tabela yı kurandan kitaptan alıntı zannedip arapça yazması niye zoruna gidiyor diyen türkler çoğunlukta maalesef
MK Okuru
MK Okuru 12.06.2022 23:55
200 yıldan fazla geçmişi olan sözcüklere düşman kesilircesine ayıklamak yanlıştır. Yorma kendini.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2022 00:40
Bizimde böyle bir karar almamız şart.sevmesemde Fransızları tebrik ediyorum
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2022 21:12
Ama onlar aşırı demoğratik. Biz o kadar demoğratik olamadık, içselleştiremedik, merhem gibi üzerimize sürüyoruz. Onlar yasaklayabilir, faşoluk onlara serbest ama bize yasak. Neden, onlar aşırı liberaller, o kadar ki despotizm bile serbest, o kadar liberaller yani.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2022 20:52
Bizde de gerekli. Şurada bile youtube'dan gördüğü ingilizce kopyala yapıştır yorum yazanlar var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Fransız hükümeti, İngilizce oyun terimlerini yasakladı
İlginizi Çekebilir