Google Rusya iflas ilan ediyor

Efdal Erdem 19.05.2022 - 18:27
Büyük yaptırımlarla baş başa kalan Google Rusya iflas ilan edeceğini açıkladı. Google da Rusya’dan çekilen bir diğer büyük şirket mi olacak?

Google geçtiğimiz aylarda Rusya’daki operasyonlarındaki dalgalanmalarla gündeme gelmişti. Büyük yaptırımlarla baş başa kalan Google Rusya iflas ilan edeceğini açıkladı. Alphabet’in alt kuruluşu olan Google, Rus devlet dairelerinin “yasa dışı” olarak nitelediği içerikleri ve kişileri engellemeyeceğini belirtmişti ve birçok rus devlet medyasına dünya genelinde erişimi kısıtlamıştı. Karşılığında Rus yetkililer Google’in ülkedeki operasyonlarını sürdürmek için kullandığı banka hesabını kilitledi.

Google Rusya iflas ilanına rağmen ana hizmetlerini aksatmamakta kararlı

Ukrayna’da süregelen savaş sebebiyle Siemens, McDonalds, Volkswagen ve Sony gibi büyük markalar çalışmalarını durdurma ve hatta ülkeden tamamen çekilme kararı aldı. Her ne kadar Google hizmetlerini sürdürmek için Rusya ofisini açık tutmaya çalışsa da Rus hükümetiyle yaşadığı anlaşmazlıklar ve yaptırımlar Google’in de mecburen çekileceğini gösteriyor. Mart ayında şirketin teröre göz yumduğu iddia edilmiş, arama motoru ve YouTube hizmetlerinin ülke genelinde engellenmesi gündeme taşınmıştı.

Google Rusya iflas ilan ediyor

Bir Google sözcüsü: “Rus devlet birimlerinin banka hesaplarımıza el koyması ülkedeki faaliyetlerimizi sürdürmeyi imkansız hale getiriyor. Çalışanlarımız ve ortaklarımız ödemelerini alamıyor, tedarikçilerimiz ile sözleşmelerimizi sürdüremiyoruz.” Google iflas dolayısıyla bir çekilme yaşanması durumunda arama motoru ve YouTube gibi ücretsiz hizmetlerinin Rusya’da devam edeceğini belirtiyor. Reuters, Rus devlet raporlarında, Mart 2022’den bu yana Google’a yönelik iki defa el koyma cezaları yer aldığı belirtiyor.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2024 21:48
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.05.2022 00:33
Google ABD'nin "yasadışı" olarak nitelediği kişi ve içerikleri paşa paşa engeller. Demek ki Rusya pazarındaki yeri çok fazla değilmiş ki bu iflasın çok da zararı olacağını düşünmüyorlar. Keza Rusya ve doğusunda çoğunlukla yandex, bing, vk ve türevleri kullanılıyor. ABD'nin Huawei hareketi gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Google Rusya iflas ilan ediyor
İlginizi Çekebilir