1/2

GT Legends

Serkan Selim YILDIZ 3.06.2010 - 12:31
Hocam nitro'ya bassana!! Ne nitro'su oğlum eskiden nitro mu vardı?
Platformlar PC
GT Legends
  • Yapımcı - Yayıncı SimBim - 10tacle Studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Yarış
Merlin Puanı 72
Artılar Gerçekçi sürüş keyfi, eski araçlar, gerçekçi kokpit kamera açısı
Eksiler Grafikler, hasar modellemesi, belli süre sonra sıkan oynanış
Yarış türünde en popüler seri olan Need For Speed’in en son çıkan oyunu, Most Wanted’ı oynadık. Herkes tarafından beğenildi. Beğenilmeyi hak etti. Benim için yarış oyunlarının ayrı bir yeri vardır. Harddisk’imde onlar olmadan olmaz. Yıllardır bu yapımlarda hep bir şeyden şikayetçiydim. Araç çizimlerine yeterince önem verilirken, çevre çizimleri hep arka planda bırakılıyordu. Ağaçlar 2 boyutlu oluyor. Binalar 2 boyutlu oluyor. Maalesef bunlar çok dikkatimi çekiyordu. Taa ki, Need For Speed’in son versiyonu olan Most Wanted, bu olayları aştı ve ağaç, bina vb... çevre çizimlerini müthiş kaliteli yaptı. Oynanabilirlik kötü bile olsa bizi mutlu ederdi ama iyi de bir oynanabilirlikle, bu alanda bence gerçekten fazlasıyla yukarı tırmandı. Artık diğer yapımcıların işi zorlaştı. Her zamankinden daha çok çalışmaları daha çok başarılı olmaları gerekiyor. Most Wanted’ı oynamış, onun grafik kalitesini, oynanabilirlik kalitesini yaşamış bir kullanıcının, artık her yarış oyununu beğeneceğini sanmıyorum. Bazı firmalar bunlara pek aldırmıyorlar sanırım. Hala 4-5 sene öncesinin grafik kalitesiyle bir şeyler yapıp, piyasaya sürüyorlar. Eğer rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız, onların eksik yönlerini siz artı yön yapıp oyuncuların gönlünde taht kurabilirsiniz. Bu sadece küçük bir tavsiye tabi ki. Örnek veriyorum. Most Wanted’da yapay zeka kötü ve hasar modellemesi yok. Siz eğer bunları oyununuzda iyi yaparsanız, rakibinizden önde bir yönünüz olabilir. Neyse bu konu uzadıkça uzar. Biz GT Legends’dan bahsedelim. GT Legends da, üstte bahsettiğim 4-5 sene önceki grafik teknolojisiyle bir şeyler yapmaya çalışan bir oyun. Yüzünüzün buruştuğunu görür gibiyim. Üzülmeyin, GT Legends belki de başka yönleriyle sizi mutlu edebilir…

Aghhh… geçeceğim seni. Nos’a basayım da gör… Heh Nos mu?

Oyunu açtığımızda, menü açılmadan bizden kontrol ayarları yapmamız isteniyor. Ayarları hemen yapıyoruz menümüze geçiyoruz. Beklediğimden daha sade ve kullanışlı bir menü ile karşılaştım. Ayarları yapıp oyuna girdim. Sakın günümüzün canavarlarını beklemeyin. Nitrojen ya da speedbreaker’da beklemeyin çünkü bu oyun bir simülasyon. Her şey gerçekçilik çizgisinde yürüyor. Arabalarımız epey yaşlı. Bize o eski araç havasını yaşatıyorlar. Eski kurtlar ama onları sürmek zevkli oluyor. Bu ihtiyar araçları sürmek her zaman zevklidir bence. Hep 350 ile mi gideceğiz?! Bu arabalarla yavaş ve kontrollü gitmek de ayrı bir zevk veriyor bize. Şunu da söylemek istiyorum. Yavaş araçlar oyunumuzun başında bulunuyor. Yarış kazandıkça yeni (daha hızlı, daha güçlü; yeni model değil yani) araçlar açılıyor. Belki bu olay bizi oyuna biraz daha çekebilir çünkü kapalı olan otomobiller, çok vahşi ses çıkarıyor ve hızlı gidebiliyorlar.

Ağabey niye hızlı giriyorsun viraja, simülasyon bu…

Cockpit kamera açısı, biliyoruz ki her oyunda bulunmuyor. Biliyoruz ki bu kamera açısında araçlarımızın içi gözüküyor ve bunlar, ayrı bir lisans alma sıkıntısı gerektiriyor. GT Legends’da bu kamera açısı var ve atmosferi çok gerçekçi bize sunuyor. Sürücümüz gaza basıyor, frene basıyor, vites atıyor. Bunları görebiliyoruz. Her oyuncunun gönlü aslında bu kamera açısındadır. Yine de şu ana kadar yapılan oyunlarda, kokpit kamerası oynanabilirliği düşürdü ya da zor kıldı. Belki GT Legends’da, üstte saydığım şeyler olduğu için bu kamera açısını tercih edeceksiniz. Gerçekçiliği konusunda küçük bir test yaptım, frenle gaza aynı anda bastım ve gördüm ki, sürücümüz sağ ayağınla gaza basarken sol ayağını hemen frene yetiştiriyor. Bunlar gösteriyor ki, yapımcılar bazı önemli hususları gözden kaçırmamışlar. Gerçekçilik adına bazı şeyler üzerinde çok durmuşlar.