Iron Throne, mobil platformda geliştirdiği MMORPG türündeki oyunlar ile adından sık sık söz ettiren Netmarble'ın en son ve iddialı oyunlarından birisi. Lineage 2 ile mobil platformda MMORPG olur mu sorusunun cevabını veren firma, 3 yıldır geliştirilen Iron Throne ile birlikte olayın içerisinde biraz da strateji unsurları katmayı başarıyor.
Iron Throne İnceleme
Fantastik bir dünyayı içerisinde barındıran Iron Throne, birazdan da detaylarını vereceğim şehir geliştirme, kaynak toplama gibi dinamiklerin yanı sıra gayet keyifli bir savaş sistemine de sahip. Oyunun en büyük özelliği ise bilinen bu tarz dinamiklerde farklılaşmaya gitmesi. Özellikle savaş alanında yapılan müdahaleler ve savaşların sinematik bir şekilde ilerlemesi oyunun mobil platformlarda ne kadar farklı olduğunun da adeta altını çiziyor. Klasik strateji oyunlarında eğer bir savaştan yenik ayrılırsanız sahip olduğunuz çoğu şeyi kaybeder ve yeniden toplarlanmak için uzun bir sürece ihtiyacınız olur. Bu yüzden oyuncular büyük savaşlardan çoğu zaman kaçınırlar.
Iron Throne’un sahip olduğu savaş sistemi ile birlikte ise oyuncular savaştan korkmadan, gerçek bir savaşa hiç çekinmeden her an girebiliyorlar. Büyülü güçler, hükümdarlıklar ve ejderhalar ile dolu bir tarihe sahip olan Iron Throne, aslında adından da anlaşılabildiği gibi taht mücadelesi üzerine kurulu bir senaryoya sahip. Açılan farklı boyutlar ve hızlı bir giriş ile birlikte oyunun hikayesi de yavaş yavaş oyuncuya yedirilmeye devam ediyor. Bu noktada bir seçilmiş kişi dinamiği de oyuna eklenmiş. Çünkü inşa etme, geliştirme ve özel alanları aktif etme gibi unsurlar, hikaye anlamında bu seçilmiş kişi konusuna da bağlanmış.
Iron Throne oldukça büyük ve açık bir harita yapısına sahip. Şehirden dışarı çıktığınız anda hem diğer oyuncular ile karşılaşıyor hem de yapacağınız ne kadar çok şey olduğunu anlamaya başlıyorsunuz.
Oyunun temeli üretim, toplama, avcılık, inşa etme ve craft sistemi üzerine kurulu. Bu temel unsurları doğru bir şekilde gerçekleştirdiğiniz takdirde şehrinizi dilediğiniz ölçüde geliştirebiliyorsunuz. İlerleyen seviyelerde biraz beklemeniz gerekse de, oyun buradaki dengeyi de savaş unsurlarına ve diğer oynanış dinamiklerine yüklemiş. yani şehriniz bir yandan gelişirken onu beklemeniz gerekmiyor ve hem portallar hem de harita sisteminden savaşlara girerek zamanı daha efektif değerlendirebiliyorsunuz.
Savaş sisteminde ise dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var. Öncelikle savaşa girmeden önce şehirde ihtiyacınız olan birlikleri basmanız gerekiyor ve dilerseniz onlara eğitim de verebiliyorsunuz. Savaştan hemen önce ise birliklerinizi doğru bir şekilde yerleştirmelisiniz. Yani önden okçuları sürerseniz karşıdaki birlikler onları tarumar edebilir. Bu nedenle diziliş önemli. Savaş anında ise zamanla kazandığınız ekstra özellikler ile bu savaşın gidişatını değiştirebiliyorsunuz. Savaş alanına devasa bir Ogre gönderebilir, ya da meteor yağmuru gibi etkenler ile düşman birliklerini bozguna uğratabilirsiniz.